Startlaphoz Csatlakozz!

Egymást érik a csődök a húságazatban

Nem kapta meg az állami mankót a Surjány-Hús

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 27. szerda, 12:11

Nem lett semmi abból az állami kezességvállalásból, amire még tavaly adott felhatalmazást a Surjány-Hús kedvezőbb hiteleihez. A jelentős piaci szereplő nemrégiben csődöt jelentett. A bedőlés nem egyedülálló, a húsipar legális szereplői nem bírják a versenyt a feketézéssel, az elmúlt években több más cég is a megszűnés közelébe került – tudta meg a Világgazdaság.

  Kormányhatározat hatalmazta fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy egyedi állami kezességet vállaljon a most csődvédelembe menekülő Surjány-Hús Kft. hitelfelvételéhez az állam nevében. Az erről szóló döntés – amelyről a Figyelő is beszámolt – egy évvel ezelőtt, 2014. május 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben, és döntően a Surjány-Hús, valamint az általa korábban megvásárolt Alföldi Hús Zrt. hitelállomány kiváltásához felvett újabb kölcsönhöz nyújtott volna kezességet. A döntésben foglalt kormányzati lépés azonban sosem valósult meg, pedig a 2,5 milliárdos hitelkiváltásra, valamint további, 500 milliós fejlesztésre irányuló kezességvállalással vélhetően elkerülhető lett volna a cég mostani csődje. A hazai húsipar egyik legnagyobbjának tartott, 1992 óta működő Surjány-Hús május 14-én jelentette be, hogy csődvédelmet kér, mert sem dolgozóit, sem beszállítóit nem tudja kifizetni. A társaság akkor azzal indokolta a lépést, hogy nem bírta a versenyt a feketefeldolgozással, és az irreálisan alacsony árú termékek nyomásával.
 
  Azóta megkapták áprilisi fizetésüket a cég dolgozói, de a bank nem engedi a járulékok kifizetését, inkasszót tett a cég számlájára, és a beszállítók továbbra is a pénzükre várnak. „Jelenleg reorganizációs terveink vannak, a cél, hogy mielőbb rendezzük a helyzetet” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Tóth Tibor, a Surjány-Hús korábbi ügyvezetője, aki jelenleg az átszervezés tanácsadója. A reorganizáció során tárgyalnak a cég szárazáru-üzemének bérbeadásáról, valamint kísérletet tesznek a hűtőház, a csontóüzem és a feldolgozóüzem hasznosítására is. Nehezíti azonban a helyzetet, hogy a bank minden számlájukat zárolta, emiatt a közüzemi számlák kifizetését sem tudják teljesíteni. Tóth Tibor elmondta: a lépés nyomán a szolgáltató elzárta a gázt, amely óriási veszteséget jelent a vállalatnak, hiszen a már megvásárolt alapanyagot sem tudják feldolgozni.
 
  Félő ráadásul, hogy a közeljövőben a villanyt is kikapcsolják a Surjány-Húsnál, ebben az esetben viszont megszűnne a hűtés, vagyis a már legyártott készletek is megromlanának. Pedig Jász-Nagykun-Szolnok megye legjelentősebb húsipari cége, a térség egyik meghatározó munkáltatója fejleszteni is tudott az elmúlt években. Három évvel ezelőtt adták át a cég 1,3 milliárd forintból elkészült új utóérlelő és szárazáruüzemét. Egyes hírek szerint éppen a fejlesztések, a lépések gyorsasága okozta a vesztét a társaságnak, amely a hitelből megvalósított beruházásait nem tudta tevékenysége eredményéből fedezni.
 
  A cég helyzete nem egyedülálló, igaz, korábban kevesen fogadtak volna arra, hogy a következő bedőlő társaság épp a Surjány-Hús lesz. Az elmúlt években egymást érték a csődök, vagy csődközeli helyzetek a húságazatban. A kapuvári húsüzem két tagja, a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. évek óta nem üzemel, és a felröppenő hírek ellenére mindezidáig nem sikerült sem értékesíteni, sem más módon hasznosítani. Állami, illetve önkormányzati beavatkozással sikerült ugyanakkor rendezni, vagy legalább ideiglenesen stabilizálni több más húsipari cég helyzetét. A korábban a megszűnés szélére sodródott Gyulahús Kft. ma is működik, sőt, vissza tudta szerezni a válságos heteiben elvesztett piacait is.
 
  A pápai üzem helyzete is kérdésessé vált az elmúlt években. 2008-ban már egy állami mentőcsomag révén maradt talpon a cég, majd 2013-ban hónapokig nem tudta kifizetni beszállítóinak egy részét a dunántúli társaság. Később ezt sikerült rendezni, de hosszabb minden bizonnyal a gazdálkodás konszolidálására lesz szükség. A legjobb helyzetben a korábbiakban önkormányzati közbelépéssel megsegített vállalatok közül még alighanem a kaposvári Kométa 99 Zrt. van, amely az elmúlt években fejlesztéseket is véghez vitt.

A láncok márkáira építettek

   A Surjány-Hús korábban megpróbálkozott márkaépítéssel, ám a legfőbb tevékenységét mindvégig a kereskedelmi láncoknak beszállított sajátmárkás termékek adták. Később a Surjány-Hús erre állt rá, a cég saját márkáját építő marketingtevékenységet zárójelbe tette. Az áruháűzi márkák árukörében azonban nagyon nehéz versenyezni, főleg a húságazatot átszövő feketekereskedelem miatt. A hazai és külföldi csalók a húsipart ismerő szakértők szerint sok esetben irreálisan alacsony árakkal jelennek meg a piacon, amelyekkel a legális szereplők nem, vagy csak alig tudnak versenyezni. A márkaépítéssel, a sajátos ízvilággal és tradíciókkal megszerzett piacokon nagyobb árrést tudnak elérni a feldolgozó cégek – igaz, erre előbb költeni kell.

Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem kapta meg az állami mankót a Surjány-Hús.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector