Startlaphoz Csatlakozz!

Nehéz dolga van a pályakezdőknek

Mit írjunk az önéletrajzba, ha nincs semmi tapasztalatunk?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 31. vasárnap, 16:34

Egy munkakereső számára az az egyik legfontosabb feladat, hogy felkeltse a leendő munkaadója figyelmét. Az, hogy az önéletrajza kiemelkedjen a többi közül, megmutassa ki ő és mit tud, mindezt alig pár perc alatt. Pályakezdőként aligha részletezhetjük munkatapasztalatainkat, de így is van ám mit az önéletrajzba írni – írja a Pénzcentrum.

 Az biztos, hogy nehéz dolga van egy pályakezdőnek. Munkatapasztalat híján más korábbi eredményeit, érdeklődési köreit kell beleírnia az önéletrajzába. Azt jó, ha minden leendő munkavállaló tudja, hogy egy állásinterjú vezérfonala az önéletrajz, ezért fontos, hogy valós információk szerepeljenek benne - mondta el a Pénzcentrumnak Bácsfalvi Judit, a munkaerő szervezéssel foglalkozó Manpower tanácsadója.
 
Tapasztalat híján üres az önéletrajz?
 
 Mivel pályakezdőként egy munkavállaló nem tudja korábbi tapasztalatai segítségével bemutatni erősségeit és azt, mire képes egy-egy nehéz helyzetben, más eszközökhöz kell folyamodnia. Hiszen valahogy be kell mutatnia a fejvadászoknak vagy a leendő munkaadóknak, hogy mihez ért, mire képes, mi érdekli. Akad néhány trükk, aminek a segítségével érzékeltethetjük, milyen, a munka szempontjából hasznos tulajdonságaink vannak. Például ezek szerepelhetnek az önéletrajzunkban:
Írjunk egy2-3 mondatos összefoglalót a személyes adatok után közvetlenül. Mivel ez az A4-es lap körülbelül harmadánál van, rögtön vonzza a tekintetet. Ebben elmondhatjuk, mit is szeretnék csinálni, mivel foglalkoznánk szívesen, miben vagyunk jók. Ez segít a kiválasztásban: könnyebben megismer minket az, aki böngészi az önéletrajzokat.

Feltüntethetjük a szakdolgozat témáját. Ez egy saját, önálló munka, ami jelzi a beállítottságot, szakterületet.

Beleírhatjuk, ha volt valamilyen projektmunkánk az egyetemen. Ez is bemutatja, mi érdekel bennünket, mi az, ami miatt extra, szorgalmi feladatot is szívesen vállaltunk.

Sokan megfeledkeznek a diákmunka feltüntetéséről, mondván, nem témába vágó, minek írják bele. Pedig, ha a megpályázott pozíció szempontjából nem is tűnik érdekesnek, sokat megtudhat rólunk a munkavállaló ezek alapján. Például megismerheti belőle a munkához való viszonyunkat, látja adott esetben, hogy már 16 éves korunk óta minden nyáron dolgoztunk, és így megbizonyosodhat szorgalmunkról és kitartásunkról.

Színesíthetjük az önéletrajzot a hobbink leírásával, ez is segít a jobb megismerésben. Például sokat elárul rólunk, ha sportolunk, mit választunk, egyéni, vagy csapatsportot. Ha azt írjuk, szeretünk olvasni, az interjún már elindulhat egy beszélgetés ennek kapcsán. Viszont ha valótlanságot állítottunk, rögtön elakad a dolog, és nyilván az egész életrajz hitelessége megkérdőjeleződik.
 
  Végül az is fontos, hogy a jelentkezéshez csatolt motivációs levélben pontról-pontra térjünk ki az önéletrajzban felsoroltakra: mire jutottunk ezek alapján, mit tanultunk az egyes elvégzett feladatokból  - hívta fel a figyelmet Bácsfalvi Judit. Jó, ha kitérünk arra is, hogy ezen tapasztalatok alapján mit láttunk, mi az, amihez kedvünk van, és mi az, amitől egy életre elment a kedvünk.

Forrás: Pénzcentrum


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mit írjunk az önéletrajzba, ha nincs semmi tapasztalatunk?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector