Startlaphoz Csatlakozz!

Néhány hónapon belül leépítésekre lehet szükség

A vasárnapi zárva tartás legnagyobb vesztesei

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 04. csütörtök, 12:00

A vasárnapi zárva tartás hatását is ki lehet olvasni azokból az (előzetes) adatokból, amiket szerdán publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – írja a Pénzcentrum.

  Ami a számokból elsőre látszik:
visszaesett az élelmiszer-vásárlás dinamikája, azaz nem nő olyan ütemben a forgalom, mint tavaly
hasonlóan visszesett a bútorvásárlási kedv, azaz itt is csökkent a vásárlás dinamikája
nagyot zuhant a könyvesboltok forgalma
továbbra is tör előre az online vásárlás, a netes kereskedelem (bár az ütem picit itt is megtoprant)
 
Kevesebb élelmiszert vásároltunk
 
 A KSH most csak úgynevezett előzetes adatokat tett közzé, ezért egyelőre nehéz megmondani, mennyire hatott a számokra a vasárnapi boltbezárás.
 
 Azt biztosan tudjuk, hogy idén és tavaly egyaránt áprilisban volt a húsvét, igaz, most annyira a hónap elején, hogy a vásárlások egy kis része előrejöhetett március végére. Mindenesetre három statisztikailag mért vasárnap már volt, amikor elvileg zárva tartottak a boltok, ennek hatása esetleg az élelmiszer kiskereskedelemben jelentkezhetett: itt látszik visszaesés.
 
  Az biztos, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem növekedésének üteme visszaesett.
 
  Az élelmiszer kiskereskedelem valójában „élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmet” takar, amiben benne vannak a hipermarketek vegyes költései is. Itt lehetséges, hogy a hétvégi nagybevásárlások „impulzus”-jellegű tételei elmaradtak, és ezért csökkentek a mutatók (azaz a „beugrok veszek valamit”, vagy a „bár ezt nem terveztem, de mégis megveszem” jellegű vásárlások nem működnek).

  Május lesz az első olyan hónap, amikor márszinte teljesen össze lehet hasonlítani az idei és a tavalyi évet - csak annyi különbség van, hogy tavaly egy négynapos, idén egy háromnapos hétvégével indult. Éppen ezért továbbra is érvényes, hogy a kiskereskedelmi adatokból csak egy-két hónap múlva tudjuk majd rendesen kihámozni a boltbezárás hatásait.
 
A könyvesboltok megjósolták
 
  Az adatokból jól látszik, hogy eddig milyen sokan vásároltak: a tavalyi év első három hónapjával összehasonlítva 5,3 százalékos visszaesést láthatunk. Ahogy arról cégvezetők korábban beszéltek, a vasárnap tipikusan az a nap, amikor sokan szívesen vásárolnak a könyvesboltokban.

  Kopcsányi Zoltán, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója már egy hónapja arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a kötelező vasárnapi zárva tartás 5 százalékos forgalomcsökkenést hozott a Librinek, és az év további részében is ezzel kalkulál a könyvesbolthálózat.
 
  Ha ez a trend továbbra is így maradna, akkor akár néhány hónapon belül leépítésekre lenne szükség az áruházláncnál (és szinte biztosan más könyvesboltoknál is).
 
  Kopcsányi ezt azzal magyarázta: mivel a bérleti díj, a rezsi, a marekting-, illetve a munkaidő-átcsoportosítás (a hét többi napján tovább vannak nyitva a boltok az eddig megszokottnál - a szerk.) miatt a humánerőforrás költsége sem változott, így csak itt lehetne megfogni ezt a nagymértékű kiesést.

  Mivel azonban a Libri jelenleg expanzív, növekedési stratégiát folytat, így erre várhatóan nem lesz szükség. Ezt Kopcsányi Zoltán is megerősítette; az újonnan nyíló boltok ugyanis várhatóan felszívják majd a vasárnapi boltzár nyomán kialakult humánerőforrás-felesleget. Véleménye szerint azonban a piac többi szereplője már nehezebb helyzetben lesz.
 
A minisztérium szerint sikertörténet a vasárnap

  Nagyon kedvező, hogy már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait szerdán az M1 aktuális csatornán.

  Lenner Áron Márk szerint a kedvező fogyasztói bizalomnak köszönhetően az emberek mernek tartós fogyasztási cikkeket vásárolni - tette hozzá.

  Az sem elhanyagolható hatás, hogy a bankok elszámoltatásával a csökkenő törlesztő részletek és az egyszeri visszajáró összegek miatt is nő a háztartások fogyasztása - mutatott rá.

  Lenner Áron Márk hangsúlyozta, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján a zárva tartás bevezetése előtti 9 teljes hét forgalmi átlaga 141 milliárd forint volt, míg a hatálybalépés utáni 10 teljes hét forgalmi átlaga 158 milliárdot mutat. Különösen biztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban.

Forrás: Pénzcentrum


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vasárnapi zárva tartás legnagyobb vesztesei.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector