Startlaphoz Csatlakozz!

letpályamodellt szeretnének a pedagógiai asszisztenseknek és iskolatitkároknak is

A beterjesztett költségvetés nem gondol a pedagógusok munkáját segítőkre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 11. csütörtök, 10:22

Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete a települési önkormányzatokhoz, a helyi képviselőkhöz és a polgármesterekhez. Galló Istvánné elnök az InfoRádióban jelezte: arra kérik őket, vizsgálják meg a lehetőségét, hogyan kaphatnának 50 ezer forintos béren kívüli juttatást a pedagógusok munkáját közvetlenül segítő közalkalmazottak is, a KLIK-hez tartozókhoz hasonlóan. A szakszervezeti vezető megfontolandónak tartotta az is, érdemes-e június 15-ig kitolni a tanévet.
 
  Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke szerint a beterjesztett költségvetés nagy hibája, hogy nem gondol a pedagógusok munkáját segítőkre.

  „A szabályozás megfeledkezik az iskola- és óvodatitkárokról, a dadusokról, a pedagógiai asszisztensekről - ők 2008 óta nem kaptak béremelést, nettó 70-80-90 ezer forintért dolgoznak. Legalább 40 ezer ilyen kolléga van az oktatás rendszerében” - hívta fel a figyelmet Galló Istvánné.

   A PSZ elnöke beszélt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó nem pedagógus munkatársak 50 ezer forintos juttatásáról is.

  „A KLIK kötelezettséget vállalt arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban foglalkoztatott oktató-nevelő munkát segítő kollégák 50 ezer forint béren felüli juttatást fognak kapni 2015-ben. De sajnos az óvodákat az önkormányzat tartja fenn, ezekkel - több mint kétezerrel - ilyen egyéni megállapodást nem lehetett kötni. Így a Belügyminisztériumhoz fordultunk segítségért: valami kis céltartalékkal segítse meg azokat az önkormányzatokat, amelyek ilyen intézményeket tartanak fent” - számolt be a PSZ elnöke.

  Jelezte, hogy a Belügyminisztérium nem ígért segítséget, de kérik az önkormányzatokat, hogy biztosítsák a forrásokat.
 
  Galló Istvánné a pluszpénz lehetséges időzítéséről is szólt.

  „Két részletben lenne kifizetve. A kollégák véleményét is megkérdezve egy augusztus 15-ei egyszeri kifizetésben gondolkozunk, amikor a tanévkezdést segítené, illetve a másik egy november 30-ai kifizetés lenne, amikor a karácsony előtt kicsit segítené a kollégákat” - ismertette.

  Az elnök felhívta a figyelmet, hogy ez a pluszpénz a pedagógusoknak nem jár.

  „Sem az érintettek, sem a szakszervezeti képviselők nem tudnak arról, mikor jutnak hozzá a minisztérium által megígért 50 ezer forintnyi béren kívüli juttatáshoz a pedagógusok munkáját segítő KLIK-alkalmazottak - mondta ezzel kapcsolatban az InfoRádióban Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke életpályamodellt javasolt a pedagógiai asszisztenseknek és iskolatitkároknak is.
 
 Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy az egyre gyakoribb tavasz végi, nyár eleji kánikulában nehéz mintaszerűen tanítani, így kérdés, hogy érdemes-e június 15-ig kitolni a tanévet. A  Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, több helyen jövő hétfőn már nincs tanítás.

  Galló Istvánné hangsúlyozta, hogy az utolsó tanítási nap egyben lehetőséget is ad a tanulóknak, ezzel a következő hétfőig élhetnek.
 
  „Amíg a szorgalmi időszak, a tanév tart, a tanítás utolsó napja - június 15. -, addig a tanulónak meg kell adni a lehetőséget, hogy javítson, az utolsó napig a jegyeket nem lehet lezárni” - hangsúlyozta.
 
  A PSZ elnöke ugyanakkor jelezte, hogy az utolsó két hét nem kis megpróbáltatást jelent.
 
  „Az elmúlt évek, sőt évtizedek alatt bebizonyosodott, hogy május végén, június elején olyan kánikula tör Magyarországra, hogy a gyakorló pedagógusoknak az a véleménye: úgy tanítani már nem lehet, ahogy azt a nagykönyvben előírják. Tehát felül kellene vizsgálni, hogy szabad-e június közepéig a tanítást kihúzni” - ajánlotta a szakszervezeti vezető.

  Galló Istvánné arról is beszélt, hogy az emberi erőforrások minisztere határozza meg a tanév rendjét, a szakszervezeteknek véleményezési lehetőségük van.
 
  „Azért nagyon fontos és nem határozhatja meg minden intézmény saját maga azt, hogy mikor van a tavaszi, téli szünet, mert ez a munkavállalók munkarendjéhez és az ünnepnapokhoz is igazodik. Egy olyan családban, ahol az egyik gyerek általános, a másik középiskolás, a szülők pedig dolgoznak, nagyon nagy problémát jelentene, ha az iskoláknak szabad keze lenne abban, mikor legyenek a szünetek. Ezért szükséges a központi meghatározás. De az iskoláknak van lehetőségük abban, hogy a tanítás nélküli munkanapokat hogyan használják fel” - mutatott rá Galló Istvánné.

  A következő tanév szeptember 1-jén, kedden kezdődik.

Forrás: InfoRádió

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A beterjesztett költségvetés nem gondol a pedagógusok munkáját segítőkre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector