Startlaphoz Csatlakozz!

Nők 40  

Nyugdíjba mehet a mama, ha unokájával marad

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 10. péntek, 12:30

A nők 40 év munka után nyugdíjba vonulhatnak, és szabad óráikat például unokáikkal tölthetik. A kormány szándékai szerint ez is a családtámogatási intézkedések része, eddig 140 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A gyermekek nyári elhelyezése egyébként égető probléma, több mint egymillió gyermeknek van szüksége valamilyen felügyeletre ebben az időszakban. A nők többsége örül, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehet – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

  Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a műsorban elmondta: amikor 2010-ben a kormányzat kezdeményezte, hogy a nők 40 év munkaviszony után el tudjanak menni nyugdíjba, azt az alapelvet vették figyelembe, hogy a nők többes terhelését érdemes így kompenzálni. "Úgy gondoltuk, ez nyeremény a család és az unokák, valamint a dédszülők szempontjából is" – érvelt. Az intézkedés népszerű, célba ért, beváltotta a hozzá fűzött reményeket – hangoztatta a helyettes államtitkár, aki szerint a „nagymamanyugdíj” a generációk közötti együttműködés szempontjából is fontos. Felhívta rá a figyelmet, hogy tavaly 3,2 százalékkal emelkedett a születésszám. Ebben nyilván közrejátszott, hogy a szülők számíthatnak a nagyszülőkre – emelte ki. Megemlítette: a Ratkó-unokák kezdenek kiöregedni abból a korszakból, amikor még gyereket vállalhatnak, ezt is kompenzálni kellene valahogy.

 Arra a kérdésre, hogy a férfiak miért nem kapják meg az említett lehetőséget, azt válaszolta: egyrészt a férfiakon nincs többes terhelés, másrészt olyan még soha nem volt Magyarországon, hogy a férfiak 60 éves kor előtt nyugdíjba mehettek volna, ennek a költségvetési hatása is számottevő lenne.

  Cselédi Zsolt munkajogász arra hívta fel a figyelmet, 2014-től már csak elektronikus úton kérhetnek adategyeztetést a nyugdíj előtt állók. A válaszban közlik, milyen regisztrált jogviszonyai vannak az érintettnek, mennyi a megszerzett szolgálati ideje, milyen nyugdíjjárulék-köteles keresetei voltak, mennyi nyugdíjjárulékot vontak le tőle, és képet kaphat arról, milyen öregségi nyugdíjra számíthat. Fűrész Tünde hozzátette: zajlik az adategyeztetés az 1955 és az 1959 között születettek esetében, de a kormányhivatalokban bárki kérheti ezt.

  Elmondta azt is, hogy a már említett kedvezményes nyugdíjba vonulás feltétele a 40 év járulékfizetéssel megalapozott munkaviszony, ebbe legfeljebb 8 év gyermekgondozással töltött időszak számítható be. Nem vehető figyelembe a munkanélküli-segélyen, illetve a felsőoktatási intézményben nappali tagozaton eltöltött időszak.

 Arra a kérdésre, hogy lehet-e a 40 éves munkaviszony után megítélt nyugdíjas státusban tovább dolgozni, a helyettes államtitkár azt válaszolta: korlátozott feltételek mellett igen.

  A munkajogász hozzáfűzte: alapvetően két szabály van. Ha valaki teljes öregségi nyugdíjra jogosult, akkor korlátozás nélkül vállalhat munkát. Itt azonban fontos, hogy a nyugdíj megállapítása pillanatában nem állhat biztosítási jogviszonyban.

  Ha az adott személy valamilyen korkedvezményes juttatási formában részesül, akkor évente a mindenkori minimálbér tizennyolcszorosát elérő jövedelemre tehet szert. Ha az adott naptári évben ezt meghaladó, kereső tevékenységgel megszerzett jövedelme van az adott jogalanynak, akkor erre az időszakra szünetel a nyugdíjellátás.

 Fűrész Tünde azt mondta: évente 25-30 ezer nő él a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével, és szeretnék ezt a számot fenntartani.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíjba mehet a mama, ha unokájával marad.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector