Startlaphoz Csatlakozz!

A vádlók kerülhetnek a vádlottak padjára

Gaskó István: Egy kicsit megégettük a szánkat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 22. szerda, 12:51

Ez a bajkeverés csak időleges, előbb-utóbb letisztulnak a dolgok, és a vádlók kerülhetnek a vádlottak padjára – véli a Liga elnöke a Magyar Hírlapban.

A sztrájkalap csak virtuálisan elkülönített összeg, ezért „röhejes” a VDSZSZ Szolidaritás korábbi gazdálkodásával kapcsolatos feljelentés Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint. A VDSZSZ Szolidaritás leváltott vezetője hangsúlyozza, a Ligának adott áthidaló kölcsönök teljesen jogszerűek voltak, s azokra azért volt szükség, mert az állami támogatás szinte sosem érkezik meg a tárgyévben.
 
– Hogyan értékeli az elmúlt hetek eseményeit?

– Súlyos morális mélypontot ért el a VDSZSZ Szolidaritás, miután a régi vezetést puccsal leváltották, gyakorlatilag lefejezték a szakszervezetet. Ma is orwelli a hangulat. A pártpolitikából átvették a karaktergyilkosság módszerét, megpróbálták utólag besározni a leváltott vezetőket. Annak ellenére, hogy sikeres volt a szervezet huszonöt éve, a legutóbbi négy év pedig kiemelkedően eredményes. Holott én úgy látom, éppen az új elnökség körül forr a levegő, mivel a VDSZSZ Szövetség, amelynek jelenleg is elnöke vagyok, kizárta tagszervezetei sorából a VDSZSZ Szolidaritást, amely így teljesen egyedül maradt, hiszen ezzel kikerült a Vasutas Szakszervezetek Szövetségéből, a Ligából, kiírta magát a hazai és a nemzetközi szakszervezeti mozgalomból is.

– A Liga Alapszabálya szerint nem lehet a konföderáció vezetője az, aki nem tagja valamely tagszervezetnek. Nem érinti a kizárás az ön posztját?

– A helyzet nem olyan súlyos. Már több tagszervezet jelezte, hogy felvesznek tagjaik sorába, de erre nincs is szükség, mert huszonhat éve tagja vagyok a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ), és beléptem a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezetébe is, bár a Liga-elnöki pozícióhoz tökéletesen elég lenne a TDDSZ-tagság. Ez egy banális dolog, a Ligából nem úgy fogok kiesni, hogy nem lesz tagságom valahol, hanem hogy kivágnak. De amíg nem akar mindenki kivágni, addig bárhová beléphetek.

– Mi a véleménye a VDSZSZ Szolidaritás korábbi – az ön elnöksége idején folytatott – gazdálkodásával kapcsolatos nyomozásról?

– Milyen nyomozásról? Nem tudok róla semmit, Bárányékat kérdezze.

– A birtokunkba került határozat szerint a Bárány Balázs Péter érdekvédelmi alelnök által tett feljelentést áttették a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályhoz, mivel különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntetté­nek gyanúja merült fel.

– Azt én nem kaptam meg. De miért engem kérdez erről? Úgy hallottam, ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. A Bárány a feljelentő, ő kapja meg ezeket. Naponta három följelentést ír, mindenütt elutasítják, minden ügyet áttesznek máshová… Komolytalan.

– Ezek szerint ön még idézést sem kapott.

– Nem.

– A feljelentésben szó van többek között arról, hogy a sztrájkalap tavaly december 31. óta csökkent, ahelyett hogy növekedett volna a tagdíjbefizetésekből, pedig a sztrájkalapból történő pénzmozgáshoz a küldöttgyűlés döntése szükséges, ilyen határozatot azonban a küldöttgyűlés nem hozott.

– Ez röhejes, ez nem egy barlangba zárt sztrájkalap, hanem virtuális, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló források közül a sztrájkalap nagyságának megfelelő pénzt a sztrájkra lehet költeni szükség esetén. Ennyi. Csak virtuálisan elkülönített összeg, nem önálló számlán van. Az összes pénzmozgás testületi döntéseknek megfelelően történik. Ne csináljanak már úgy, mintha itt egy ember döntögethetett volna! A Ligának adott kölcsönök teljesen legálisak voltak, azokban a Bárány is részt vett és igennel szavazott. Igaz, a szerződést én írtam alá, ugyanis az „elnökség” nem tud aláírni, mert nincs keze.

– Egyébként valóban gazdasági problémákkal küzd a Liga? Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás új elnöke szerint erre hivatkozva kért Ön újabb tagszervezeti hozzájárulást, amit ők elutasítottak.

– Mint minden konföderáció, így a Liga is, átmeneti cash-flow nehézségekkel küzd. Az állam hatszázmillió forint költségvetési támogatást ad évente az öt szakszervezeti szövetségnek, ebből a Liga kétszázmil­liót kap. Erre minden évben januártól számítunk, így vesszük fel a szakértőket, munkatársakat, viszont az állam szinte sosem fizeti ki tárgyévben ezt a támogatást, csak valamikor a következő év márciusában… Tehát meg kell előlegezni, vagyis áthidaló kölcsönre van szükség. Ezt eddig nagyrészt a VDSZSZ Szolidaritás adta, testületi döntéssel. Ne gyanítsanak korrupciós bűncselekményt, mert súlyosan ártanak a szakszervezeti mozgalomnak, a civil társadalomnak, ha ott farkast kiáltanak, ahol bárányok vannak. A VDSZSZ Szolidaritás az egyik, pénzügyileg legjobban álló tagszervezet volt, közel milliárdos vagyona van – nyilván ez sem azért, mert „elloptuk” a pénzt. De más tagszervezetek is adtak tagi kölcsönt a Ligának. Most azonban, hogy a VDSZSZ Szolidaritás kibújik szerződési kötelezettsége alól, banki kölcsönt fogunk felvenni.

– Az, hogy most banki kölcsönre szorul a Liga, azt jelenti, nincs olyan tagszervezet, amely hirtelen ki tudná segíteni?

– Most egy kicsit megégettük a szánkat… De ez a bajkeverés csak időleges, előbb-utóbb letisztulnak a dolgok, és a vádlók kerülhetnek a vádlottak padjára.

– Vagyis abban reménykednek, hogy majd visszarendeződnek a dolgok, és újra tudnak támaszkodni a VDSZSZ Szolidaritásra?

– Rövid távon nem valószínű, hiszen éppen most zártuk ki a tagszervezetek közül. Azonban remélem, a tagság majd átlátja, hogy félrevezették azok, akik puccsal átvették a hatalmat, és elzavarják őket előbb-utóbb. És akkor új vezetéssel képesek lesznek visszajönni a VDSZSZ Szövetségbe és a Ligába.
 
Forrás: Magyar Hírlap
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gaskó István: Egy kicsit megégettük a szánkat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector