Startlaphoz Csatlakozz!

Vészhelyzetben van az ágazat

Javítanának a körülményeken a szakszervezetek a Volán társaságoknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 23. csütörtök, 07:31

 Magasabb bérekre, vonzóbb életpályamodellre és korszerűbb buszokra volna szükség a Volán társaságoknál. A Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint vészhelyzetben van az ágazat, azonnali kormányzati beavatkozásra lenne szükség. Attól a megoldástól azonban elzárkóznak, amelyet Lázár János említett, hogy összevonnák a Volánt a MÁV-al. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke szerint az csak rontana a helyzeten – olvasható a somogytv oldalán.

  Sok sebből véreznek a Volán társaságok - az alacsony bérek, a buszok rossz állapota és a folyamatos munkaerő- elvándorlás miatt a szakszervezetek a probléma azonnali megoldását sürgetik. Azzal azonban nem értenek egyet, hogy a nyereséggel működő Volán-társaságokat összeolvasszák az évtizedek óta veszteséget termelő MÁV-al, hogy ezáltal egy még kevésbé kezelhető mamut társaság jöjjön létre - fogalmazott Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke. Hozzátette, a legnagyobb probléma a bérekkel van, emiatt egyre kevesebben választják ezt a szakmát és egyre többen hagyják ott a volán társaságokat.
 
  Dobi István, elnök, Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet:
- Van olyan területünk, ahol a jutalékrendszer, tehát a bevétel utáni jutalékot, az üzemanyag-megtakarítás kifizetését levonom, akkor a 90 ezer forintos nettó fizetést sem éri el egy mondjuk 180-190 órás teljesítmény mellett bekeresett bér.
 
  Márciusban a szakszervezet ugyan kiharcolt egy 5,2 százalékos béremelést, azonban ez - ahogy a szakszervezeti vezető fogalmaz - közel sem elegendő.
 
  Dobi István, elnök, Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet:
-Az 50 százalékos béremelés sem lenne túlzó, ha most a Volán szakmában szeretnénk azt elérni, hogy ez a több száz, tehát 5-600 autóbuszvezető hiány tapasztalható a hivatásos forgalomban.
 
 Ráadásul a buszok állapota is javítandó, fogalmazott Dobi István. A régi típusú autóbuszokon lévő ülések gerincproblémákat okoznak a sofőröknek, ráadásul a nyári kánikulában embert próbáló körülmények között kell dolgozniuk - folytatta a szakszervezeti vezető.
 
  Dobi István, elnök, Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet:
-40 fokban mondjuk egy vezető ülésben 50 fok van és nincs légkondi és így kell a napi 8-10-12 vagy akár 15 órás szolgálati időt ledolgozni, tehát ez is nagyon fontos lenne, hogy korszerű, új autóbuszokkal dolgozzanak a munkavállalók, és ez a probléma sincs megoldva, mert körülbelül 50 százaléka a járműparknak énszerintem még elavult.
 
  A szakszervezet által felvetett problémákról szerettük volna megkérdezni a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-t, amely közleményben ígért választ, azt azonban híradónkig nem kaptuk meg.

Forrás: somogytv.hu

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Javítanának a körülményeken a szakszervezetek a Volán társaságoknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector