Startlaphoz Csatlakozz!

A fiatal és idős dolgozók egyaránt érintettek lehetnek

Milyen bajjal jár az állómunka?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 23. csütörtök, 16:35

 A kutatók egybehangzó állítása szerint a folyamatos állómunka többféle egészségügyi következménnyel jár – még ha a dolgozó ezt nem veszi is rögtön észre – írja az otvenentul.hu.
 
 A világon a munkavállalók több mint felének kell a munkaideje háromnegyed részét állva töltenie – ennyien vannak kitéve a folyamatos állással járó egészségügyi kockázatoknak. Az állómunka ugyanis fáradtságot, lábgörcsöt és hátfájdalmat okozhat. Ezek mind olyan problémák, amelyek nemcsak kellemetlenséget jelentenek, de a teljesítőképességre is kihatnak.
 
Munkaügyi kutatás
 
 A Human Factors and Ergonomics Society című folyóiratban megjelent közleménnyel kapcsolatban készített riportban megjegyezték, hogy hosszú távon az izmok kifáradása ízületi problémákat és hátfájást okozhat. – A munkavégzéssel összefüggésbe hozható csont- és izomrendszert érintő problémák nemcsak a munkavállalók, hanem a vállalatok és a társadalom számára is terhet jelentenek – mondta María Gabriela García, a közlemény egyik szerzője.
 
A fiatal és idős dolgozók egyaránt érintettek lehetnek
 
 García és munkatársai 14 férfi és 12 nő bevonásával, két különböző korcsoportban vizsgálták, hogy milyen hatása van 5 órás időszakokban végzett állómunkának. Ezekben az 5 órás periódusokban nem lehetett 5 percnél tovább leülni, és az ebédszünet maximum 30 percig tartott.

 A kutatók úgy vizsgálták az izom kifáradásának mértékét, hogy elektromosan stimulálták az izmot, majd mérték az izomrángás (MTF) erejét. Mérték a testtartás stabilitását is, és megkérdezték az önkénteseket, hogy mennyire érzik kellemetlenül magukat.
Az eredmények azt mutatták, hogy az 5 órás időtartamban végzett állómunka után lényegesen fáradtabbak voltak a kísérleti alanyok, még a rendszeresen beiktatott szünetek ellenére is.
A hosszú távú kifáradás tünetei még 30 perces pihenést követően is fennálltak.
A fiatalabb (18–30 éves) résztvevők ugyanúgy kifáradtak, mint az idősebb, 50 év feletti munkavállalók.
 
„Lehet, hogy fáradtak a dolgozók, de nem érzékelik”
 
 A kutatók megállapították, hogy különbség van a fizikailag mérhető értékek és azoknak az önkénteseknek az érzései között, akik nem érzékelték a fáradtságot 30 perccel az 5 órás munkavégzést követően.
– A hosszú távú állómunka után kialakuló fáradtság fennállhat anélkül, hogy a dolgozó érezné – mondta García, majd hozzátette: – Az állómunkát végző dolgozók jelenleg érvényben lévő munkarendje nem megfelelő a fáradtság megelőzésére, és a tartós izomfáradtság mozgásszervi betegségeket, hátfájdalmat okozhat.

  A Canadian Center for Occupational Health and Safety (CCOHS) szerint a rendszeresen végzett állómunka nemcsak fáradtságot és derékfájást, hanem más egészségügyi problémákat, például lábfájdalmat, lábdagadást, visszereket, illetve a nyak és a váll merevségét is okozhatja. Ezek gyakran előforduló panaszok olyan munkavállalók körében, akiknek a munkája megköveteli, hogy sokáig állva dolgozzanak; ilyenek például a futószalag mellett dolgozók, az értékesítés területén dolgozó munkatársak és a gépkezelők.
A Medical News Today 2015 februárjában számolt be egy ausztrál kutatás eredményeiről, miszerint a kényelmetlen testhelyzetben végzett manuális munka nyolcszorosára növelheti a derékfájás kialakulásának lehetőségét.
 
Forrás: otvenentul.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milyen bajjal jár az állómunka?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector