Startlaphoz Csatlakozz!

Munkavállalói ismeretek tananyagot fejlesztett a LIGA Szakszervezetek szakiskolák számára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 25. szerda, 10:35
A LIGA Szakszervezetek munkavállalói ismeretekcímmel  tananyagot fejlesztett szakiskolák számára, felismerve a munkaerőpiac szereplőinek kutatási adatokkal is alátámasztott igényét arra vonatkozóan, hogy a magyar pályakezdő fiatalok  képzése során szükséges azon ismeretek, kompetenciák fejlesztése, melyek segítik a munkába állást és a munka világában való eligazodást, mivel a fiatalok a munka világával kapcsolatosan hiányos ismeretekkel lépnek ki az iskolákból a munkaerőpiacra.  A tananyag fejlesztési fázisa lezárult, a tesztelés során a tananyagot elsőként kipróbáló iskolák, tanárok- és diákok visszajelzései alapján véglegesített tananyag a későbbiekben bekerül a szakoktatás rendszerébe.

   A munkáltatók rendszeresen szembesülnek már az állásinterjú során azzal, hogy a pályakezdők  hiányos ismeretekkel rendelkeznek a munka világáról.  A LIGA Szakszervezetek nem csak felismerte ezt a tényt, hanem ki is dolgozta a „Munkavállalói ismeretek” című tananyagot. A tanulók a tantárgy segítségével önismeretre – kompetenciák felismerése, fejlesztése - tehetnek szert, mely elengedhetetlenül fontos a megfelelő munkakör megtalálásához adott szakmán belül.  Megismerhetik a hatékony álláskeresési technikákat, ismereteket szerezhetnek az önéletrajz elkészítésével kapcsolatban. Tréning feladatok segítésével állásinterjús szituációkban sajátíthatják el a szükséges praktikákat. A tankönyv részletesen bemutatja a foglalkoztatással kapcsolatos alapvető munkajogi ismereteket is, például a foglalkoztatási- és adófizetési formákat, továbbá általános pénzügyi ismerteket is ad.

   A tananyag tesztelése 2015. februárjában indult el országszerte tíz szakiskolában, negyven pedagógus és 680 diák részvételével. A tankönyv és a munkafüzet mellett tíz szakmacsoport - agrár, könnyűipar, gépipar, államigazgatás, közgazdaságtan, művelődés, jóléti, kereskedelem, építőipar, technológia -  részére készült specifikus oktatási-  és módszertani segédlet. Továbbá tanári kézikönyv is segíti a  tantárgyat oktató pedagógus munkáját. 
A tananyagot a tesztelés tanulságai, a diákok és tanárok körében végzett felmérés eredményei alapján véglegesíti a LIGA.
Szabados Tímea, a LIGA Szakszervezetek TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 azonosító számú  „Munkáért!” című projekt szakképzési pillérének vezetője elmondta: „A LIGA Szakszervezetek a munka világának minden szereplőjével kapcsolatban van. A LIGA a „Munkavállalói ismeretek” c. tantárgy bevezetésétől azt várja, hogy a fiatal pályakezdők hiányos ismeretei a munka világáról kiegészüljenek, ezáltal elősegítve a hatékony munkakeresést és a munkahelyen való helytállást.

Háttér

   „A munkáért!” című projekt 1,6 milliárd forint támogatással valósul meg az Új Széchenyi terv keretében. A projekt négy pillérre épül: az új Munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal.
A projekt célja a szociális párbeszédben és konzultációban résztvevő szervezetek kapacitásának megerősítése és együttműködésének elősegítése annak érdekében, hogy hatékonyan és felkészülten tudják képviselni a munkavállalók és munkáltatók érdekeit, valamint képesek legyenek eredményesen becsatornázni véleményüket, javaslataikat a munkaügyi és szakpolitika alkotás folyamatába, illetve a döntéshozatalba.
A pályázat további célja a munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók alkalmazkodóképességének növelése az új munkajogi szabályozás alkalmazásának vizsgálatán, munkavállalói ismeretek oktatásán, valamint naprakész vállalkozói ismeretek elérhetővé tételén és vállalkozói konzultációk megszervezésén keresztül.
A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorcium vezetője a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a konzorciumi partnerek pedig a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A szakképzési pillér tevékenysége, célkitűzései

  Szakképzési pillérünk vállalása, egy olyan munkavállalói ismeretek tananyag elkészítése, melynek célja tudatosítani és új módszerekkel megtámogatni a társadalmi szereplőkben, tanárokban, diákokban azt a szemléletet, amely egyrészt előtérbe helyezi a munkavállalói ismeretek hasznosságát, valamint, hogy a 2012. július 1-jén hatályba lépett Munka Törvénykönyve társadalmi hatásainak vizsgálatához kapcsolódóan a munkavállalói ismeretek széleskörűen elérhetők legyenek.

   A munkavállalói ismeretek szakképzésben és a felnőttképzésben történő oktatásának előkészítése, megvalósítása lehetővé teszi, hogy a szakmát tanuló fiatalok felkészülten, magas szintű ismeretekkel léphessenek be a munkaerőpiacra.
A fejlesztésben szerepet vállalnak a munkavállalói ismeretek irányában elkötelezett kutatók, kutatóhelyek, oktatók, szak- és szakközépiskolák, TISZK intézmények, és a munkaadók. A felmérés és az elemzés nagy hangsúlyt fektet a rugalmas foglalkoztatásra vonatkozó szabályozásra és annak gyakorlatban történő alkalmazására, valamint hatásaira.
A projekt a tanulói és iskolai szintű fejlesztés mellett az oktatási rendszer szintjének fejlesztését is kitűzte céljául.

   A munkavállalói ismeretek szakképzésben és a felnőttképzésben történő oktatásának előkészítése és megvalósítása, lehetővé teszi, hogy a szakmát tanuló fiatalok felkészült ismeretekkel léphessenek be a munkaerőpiacra. További fontos cél a felnőttképzési rendszerben a fiatal, a hátrányos helyzetű és a nyugdíj korhatárhoz közelítő munkavállalók munkavállalói ismereteinek, jogainak és kötelességeinek, valamint lehetőségeinek feltérképezése, képzésük fejlesztésével, hogy minél többen kerülhessenek vissza a munkaerőpiacra.
Tevékenységeink a jelenlegi nemzetközi és hazai állapotfelméréstől a létrehozott tananyag ellenőrzéséig, egy folyamatosan működtethető minőségbiztosítási rendszer kidolgozásáig magába foglalnak minden szakmai folyamatot, mely a tananyagfejlesztéshez szükséges.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkavállalói ismeretek tananyagot fejlesztett a LIGA Szakszervezetek szakiskolák számára.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector