Startlaphoz Csatlakozz!

Cikkek

A sztrájk nem cél, hanem eszköz

Pedagógus-sztrájkbizottság: az egyezkedés folytatódik

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. november 20. kedd, 21:42

Előrelépés történt a pedagógusok foglalkoztatása ügyében a sztrájkbizottság és a kormány keddi tárgyalásán - derült ki a több órán át tartó egyeztetés után. A bérkövetelésekről tovább egyeztetnek jövő szerdán.
    Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere újságírók előtt kiemelte: a két szakmai munkacsoport - amelynek megalakításáról szombaton határoztak - elvégezte munkáját. Az egyik már meg is szűnt, az átadás-átvétel ügyében ugyanis sikerült megegyezni.

    A keddi fordulóra húsz ajánlás érkezett a munkacsoportoktól, a felét áttekintették ezeket, és a felükben meg is egyeztek. A foglalkoztatás területén maradtak még vitatott pontok, ebben további szakmai munka várható - ismertette.

    Arra a kérdésre, hogy a bérek ügyében mire jutottak, úgy válaszolt: a húszszázalékos általános bérkövetelésre, amelyet a szakszervezetek megfogalmaztak, nem tudtak igent mondani. További tárgyalásokat folytatnak, és mint mondta, bízik benne, hogy jövő szerdán ebben a kérdésben is sikerül majd megállapodni. Abban megegyeztek, hogy az a béremelés, amelyet az életpályához és az új munkarendhez fognak kötni, jelentősebb, mintegy 30 százalékos növekedést jelent majd.

    Hozzátette: a következő forduló jövő szerdán lesz, és reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó kérdésekben is megállapodásra jutnak.

    Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta: megállapodtak arról, hogy a közoktatási intézmények pedagógusi álláshelyeit a heti 22 finanszírozott óraszámhoz igazítják. A pedagógusok számára ez komoly és nagy izgalmat okozó kérdés volt - mondta, hozzátéve: ez a megállapodás azt sugallja, hogy az a nagyarányú pedagóguselbocsátás, amelyet a bizonytalanság miatt feltételeztek, talán nem lesz akkora, mint gondolták.

    A sztrájkra vonatkozó felvetésre úgy válaszolt: kedden komoly előrelépés történt, de még koránt sincsenek azonos hullámhosszon minden kérdésben. Azt sem mondja, hogy sztrájkolni fognak, és azt sem, hogy nem fognak sztrájkolni - fogalmazott. A sztrájk nem cél, hanem eszköz - mutatott rá az érdekvédő, aki jelezte: a még elégséges szolgáltatásokról is folytatnak egyeztetéseket.

    További egyeztetések tárgya lesz még a 62 éves életkort betöltött pedagógusok foglalkoztatásának ügye, illetve az, hogy a pedagógus-életpályamodell minősítési rendszere kikre vonatkozik. A bérek ügyében sem tartja kizártnak, hogy elmozdulás történik - közölte.

    Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a tárgyalások alatt Gárdonyi Géza: A lámpás című kisregényéből készült film egy párbeszédrészletét osztotta ki a sajtó várakozó képviselőinek. Ebben egy falusi néptanító vitatkozik a tanfelügyelővel arról, hogy az országos tanterv betarthatatlan.

    A tárgyalásokról nyilatkozva kiemelte: a 22 óra rögzítése nagy jelentőségű bejelentés. Ugyanakkor ez csak ígéret, a kormánynak erre még rá kell bólintania, és törvényt is kell módosítani, a köznevelési törvény ugyanis jelenleg 22-26 órát rögzít.

    A többi célok területén, így a bérkövetelésekben még jelentős távolság van a felek között - mondta. Hozzátette: nem véletlen, hogy a közalkalmazottak egészére vonatkozóan szeretnének 20 százalékos béremelést. Szerinte a kormány ajánlata bizonytalan, és azt gondolják, javaslatuk január elsejétől, de legkésőbb februártól megvalósítható lenne. Számításaik szerint indítványuk kevesebb forrást igényel, mint a kabinet elképzelése.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezetek.hu.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector