Startlaphoz Csatlakozz!

A cégnél üldözik a szakszervezetet

Hankook a darázsfészek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 02. kedd, 09:20

Darázsfészekbe nyúlt Orbán Viktor, amikor az elmúlt pénteken Szöulban Dél-Korea „számunkra rendkívül szimpatikus kultúrát képviselő”, magyarországi „zászlóshajójának” nevezte a Hankook gumiabroncsgyártó céget - állítja Vegyipari Dolgozók Szakszervezete, amely nem először teszi szóvá a cég szakszervezet-ellenességét, a dolgozókkal szembeni jogtalanságokat. Megnyert perek sokasága bizonyítja a VDSZ igazát, bár akadtak olyan ügyek is, amelyeket elbuktak – írja a Népszava.

   A dél-koreai vállalatok fontos szerepet játszanak Magyarország életében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök még múlt pénteken Szöulban, a Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.
 
   A kormányfő a Magyarországon jelen lévő dél-koreai cégek egyik hatalmas zászlóshajójának nevezte a Hankook gumiabroncsgyártó vállalatot, mint amely „nagy tiszteletet vívott ki magának Magyarországon”, jó hírét keltette Dél-Koreának, és „számunkra rendkívül szimpatikus kultúrát képvisel”.
 
   A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete ezzel szemben állítja: darázsfészekbe nyúlt a kormányfő, hiszen a VDSZ nem először teszi szóvá a cég dolgozókkal szembeni jogtalanságait, szakszervezet-ellenességét. Megnyert perek sokasága van a szakszervezetnél, bár az is tény, hogy akad olyan ügy is, amelyet elveszítettek.
 
   Ami a koreai cég múltját illeti: furcsa a kormányfő lelkendezése, hiszen emlékezhetünk, annak idején, 2005-ben, amikor Kóka János, az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány gazdasági minisztere kitalálta, hogy települjön ide a koreai gumis, a helyi Fidesz tiltakozó tüntetést szervezett Dunaújvárosban.
 
   A cég végül megtelepedett, de működését azóta is viták kísérik. A kormányfő Szöulban arról nem beszélt, hogy a viták elején, 2007-ben, az akkor ellenzékben lévő Fidesz hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Hankook-beruházás miatt.
 
   Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) rendezetlen, törvénytelen munkajogi, munkavédelmi viszonyok miatt többször, több millióra megbüntette őket, és a dolgozókkal szemben elkövetett jogtalanságok („jogi hiányosságok”) miatt visszatartották képzési támogatásukat.
 
  A cégnél gyakorlatilag üldözik a szakszervezetet, s úgy tűnik, a miniszterelnöknek fogalma sincs róla, hogy mi zajlik a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási üzemében, máskülönben nem magasztalná az egekig ezt a céget - állítják a szakszervezetnél.
 
   Székely Tamás, a VDSZ elnöke azt mondja: munkahelyteremtés szempontjából a Hankook legalább annyira fontos, mint bármelyik üzem, ahol akár csak eggyel több új embert tudnak foglalkoztatni, s ezzel megmenteni a munkanélküliségtől.
 
  A munkajogi törvények betartása alól azonban a leghatalmasabb „zászlóshajót” sem mentheti fel senki és semmi.
 
   A Hankook ugyanis nem hajlandó beletörődni, hogy a magyar munkahelyeken a dolgozók érdekeiért valódi szakszervezeti munka folyik, s a helyi érdekvédelmi vezetők nem a cégvezetés ízlése szerint bólogató marionett bábuk, ezért évek óta folyamatos harcban áll a szakmai érdekvédelemmel.
 
   A szakszervezeti munka ellehetetlenítése miatt az elmúlt években több érdekvédő önként, mások a cég nyomására távoztak a gyárból – állítja Székely.
 
   Emlékeztett: a munkavállalók jogait sértő hiányosságok miatt a cég munkajogi kapcsolatai nem rendezettek, a VDSZ sorra nyeri a cégvezetés jogtalanságai, a szakszervezeti vezetők törvénytelen elbocsátásai és egyéb vétségek miatt indított munkajogi pereket. Ezért érthető, hogy a menedzsment nem „kedveli” az érdekvédőket.
 
   A szakszervezet támogatja a Hankook munkahelyteremtő ambícióit, ha hajlandó lesz végre a cég az európai normák és törvények szerint működni, vagyis elfogadni, hogy a szakszervezetnek és a dolgozóknak olyan betartandó jogaik vannak Magyarországon, amelyek talán Dél-Koreában ismeretlenek.
 
   A VDSZ elvárja, hogy a kormány kényszerítse a Hankook Tire Magyarország Kft. vezetését a törvényes működésre, ami a szakszervezeti munka biztosítására is kiterjed – szögezi le a szakszervezet.

Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hankook a darázsfészek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector