Startlaphoz Csatlakozz!

SZAKSZ: „munkabeszüntetés megszervezésével fognak tiltakozni”

A Volán-társaságoknál jogszerűtlenül mondták fel a kollektív szerződést

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 21:02

Elfogadhatatlannak tartja a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), hogy a Volán-társaságoknál - minden előzetes egyeztetés és bejelentés nélkül - felmondták a munkáltatók a hatályos kollektív szerződés több pontját.

    A SZAKSZ hétfői közleménye szerint a felmondott szakaszokból egyértelművé vált, hogy a munkáltató - a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) alapján - a foglalkoztatás szabályainak szigorításával és a munkaidő beosztásának változtatásával, valamint a munkavállalókra nézve hátrányos új szabályzók bevezetésével kívánja elérni a hatékonyabb működést.

    Az érdekképviselet figyelmeztet arra, hogy ha július elsejéig nem sikerül megállapodni a munkáltatókkal a Volán társaságoknál, és a munkáltatók egyoldalúan határozzák meg - a munkavállalók számára hátrányos - foglalkoztatási szabályokat, a SZAKSZ „munkabeszüntetés megszervezésével fog tiltakozni a munkások további kizsákmányolásával szemben".

    A közlemény szerint a szakszervezet elutasítja a több hónapos munkaidőkeret alkalmazását, mivel a túlórákat a munkáltató, a vezénylés „trükközésével" egyszerűen a munkaidőkeret végéig eltüntetheti. A SZAKSZ szerint a több hónapos munkaidőkeret alkalmazását, olyan területeken lehet - és kell - alkalmazni, ahol a munkavégzés nem kiegyensúlyozott, az időszakonként, és jelentősen változik. Megítélésük szerint a közlekedésben, ahol a feladatokat a hivatalosan meghirdetett menetrend alapján végzik, semmi sem indokolja a több hónapos munkaidő keret bevezetését.

    Nem fogadják el azt sem, hogy a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek. A SZAKSZ számára az is elfogadhatatlan és folyamatos „harcot" generál a munkáltatóval, hogy a munkahelyen eltöltött időt nem tekinti teljes mértékben munkaidőnek, és a rendelkezésre állási időre a besorolási bér töredék részét számolja el, fizeti ki.
 
    „A SZAKSZ határozott lépést tesz annak érdekében, hogy a munkáltatók részéről a kollektív szerződések részleges felmondásával szemben, a Volán társaságoknál működő szakszervezetek, rövid időn belül rendezzék soraikat, és együttes kiállással, a lehető legjobb eredményt érjék el az elkövetkező tárgyalások során" - olvasható a közleményben.

    A szakszervezet ugyanakkor visszautasít minden olyan munkáltatói elképzelést, amely a munkahelyek számának, és a jövedelmek csökkentését eredményezheti.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Volán-társaságoknál jogszerűtlenül mondták fel a kollektív szerződést.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector