Startlaphoz Csatlakozz!

Országos Bírósági Hivatal:

Egyenlő munkaterhet viseljenek a bírák!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 30. péntek, 16:34

Handó Tünde szerint az igazságszolgáltatás hatékonysága és minősége szempontjából egyaránt fontos, hogy a bírák egyenlő munkaterhet viseljenek. „Jelentős különbségek vannak a bíróságokon az érkező és a folyamatban lévő ügyek tekintetében, és nem megengedhető, hogy egyes bírák többszörös munkateherrel küzdenek, mint más bíróságokon dolgozók” - hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Törvényszék összbírói értekezlete előtt.

   Handó Tünde elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos felmérések folyamatban vannak. Vizsgálják például, szükséges-e jogszabályt módosítani ahhoz, hogy a bírósági titkárok, ügyintézők jogkörének bővítésével kiválthassák a bírói munka egy részét. Hozzátette: célszerű áttekinteni azt is, milyen igazgatási eszközökkel élnek a vezetők, ezen a téren van-e még tennivaló.

    Beszámolt arról, hogy a munkateher-arányosítást szolgáló vizsgálatok még az év első felében befejeződnek, így arról is döntés születik, hogy a felszabaduló bírói álláshelyeket miként osztják el a bíróságok között.

    Handó Tünde szólt arról is, hogy az OBH fontos feladatának tekinti a bíróságok és a jogtudományi kart működtető felsőoktatási intézmények kapcsolatának erősítését. Úgy véli, az érintetteknek előnyös lenne a korábbinál szervezettebb formában együttműködniük a képzés, a joggyakorlat és a tudományos kutatások területén.

    „Egyetlen joghallgató se kerüljön ki úgy az egyetemről, hogy tárgyaláson ne vett volna részt, és fontos az is, hogy a bíróságokra felkészült fogalmazók, bírósági titkárok vagy bírósági ügyintézők érkezzenek” - fogalmazott az OBH elnöke. Hozzáfűzte: a bíróságok számos jogkérdésben kaphatnak támogatást az egyetemektől, így egyes kérdéseket tudományos, elméleti oldalról is megvizsgálhatnak.

    Handó Tünde reményét fejezte ki, hogy a bíróságok és a felsőoktatási intézmények együttműködésének már májusra látható jelei lesznek.

    Az OBH elnöke végezetül elismerően szólt a Pécsi Törvényszék munkájáról, amelyet példaértékűnek nevezett. Rámutatott: a bíróságnak sem az ügyhátralékkal, sem a jogértelmezésekkel nincs problémája.

Forrás: inforadio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyenlő munkaterhet viseljenek a bírák!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector