Startlaphoz Csatlakozz!

Spanyolország: „Nem a munkaügyi reformra"

Gumilövedéket használt a rendőrség a tüntetők ellen Barcelonában

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 21:33

Gumilövedékeket vetett be a rendőrség Barcelonában csütörtök este az általános sztrájk keretében tüntető fiatalok egy csoportja ellen. Korábban hasonló incidensek voltak Madridban is.

    A katalán belügyminiszter esti nyilatkozatában azt hangoztatta: a rendfenntartó erők azt követően kényszerültek beavatkozásra, illetve gumilövedékek alkalmazására, hogy a fiatalok erőszakos cselekményeket provokáltak.

    Spanyolországban csütörtök kora reggel kezdődött 24 órás általános sztrájk. A két legnagyobb spanyol szakszervezet a jobboldali kormány munkaügyi reformja és megszorító politikája ellen szervezett országos tiltakozást. A munkabeszüntetők „Nem a munkaügyi reformra" és „Általános sztrájk" feliratú vörös zászlókkal, illetve plakátokkal vonultak ki Madrid utcáira, többen a főváros legfőbb közlekedési csomópontjait foglalták el. A belügyminisztérium bejelentette, hogy öt rendőr sérült meg kisebb incidensek során, 58 embert pedig őrizetbe vettek.

    A katalán fővárosban ugyancsak több tízezren tüntettek. A rendőrség szerint többnyire fiatal tüntetők kirakatokat törtek be, és szemetes tartályokat gyújtottak fel. Egyes hírek szerint a rendfenntartó erők gumibotot is használtak a rendbontókkal szemben.

    Az érdekvédő szervezetek mintegy száz eseményt terveztek az ország egész területén; egyes televízióállomások beszüntették adásaikat, az autógyárak pedig  leálltak. A sztrájk ideje alatt biztosítani kellett az alapvető szolgáltatások, így a tömegközlekedés részleges fenntartását. Esti hírek szerint a részvétel nagyarányú volt, pontos számok azonban nem álltak rendelkezésre. Többek között a légiközlekedésben jelentős fennakadások voltak. Az Iberia légitársaság kora délutánig járatainak több mint 60 százalékát törölte.  

    A szakszervezetek elsősorban munkaügyi reformja miatt támadják a kevesebb mint 100 napja hivatalban lévő, Mariano Rajoy vezette konzervatív kormányt. A reformot a kormány február 11-én jelentette be, és azóta az érvénybe lépett. A reform értelmében a munkaadók könnyebben bocsáthatják el alkalmazottaikat, a vállalatok pedig egyoldalú bércsökkentést hajthatnak végre.

    A munkavállalói érdekképviseletek 1977-es helyreállítása óta ez a hatodik általános szakszervezeti sztrájk Spanyolországban. Az előző ilyen munkabeszüntetés 2010 szeptemberében zajlott a José Luis Rodríguez Zapatero vezette szocialista kormány intézkedései kapcsán.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gumilövedéket használt a rendőrség a tüntetők ellen Barcelonában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector