Startlaphoz Csatlakozz!

Indul a bezárási szezon

Így cselezi ki a kormányt a Spar

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 09. hétfő, 18:21

Beindult a Spar gépezete, elektronikus hírlevélben, internetes játékba csomagolva ösztönzik a vállalkozókat Spar-franchise indítására. A holland hátterű kereskedőlánc jól láthatóan a hálózat tulajdoni diverzifikálásával próbál kibújni a kormányzati szorításból. Eközben több Spar-üzlet is bezár, vannak, amelyek a jövő héten már ki sem nyitnak – tudta meg a HVG.

   A Spar minden jel szerint beleáll a kormányzat kilátásba helyezett, végső soron akár az országból kiszekálást is célzó intézkedéssorozatával – közöttük a vasárnapi boltzár, a sokszorosára emelt élelmiszer-felügyeleti díj és a kötelező nyereség – szembeni ellenállásba. Ehhez azt az eszközt találta a leghatékonyabbnak, amely a nemzeti hálózatokat – a CBA-t, a Coopot és a Reált – védi a kormányzati betartásoktól:szerteágazó franchise-hálózat kiépítésében látja a menekülőutat, lehetőleg családi működtetésben.
 
Indul a bezárási szezon a Sparnál?
 
  Ugyanakkor úgy fest, megkezdődött az „évi rendes” boltbezárási szezon is, a hvg.hu-hoz három újabb üzlet bezárásának híre érkezett. Úgy tudjuk, egy budapesti, egy ceglédi és egy szolnoki üzlet húzza le a rolót hamarosan. Közülük két egység dolgozói is megerősítették a bezárás hírét, állítólag az utolsó hetet kezdték hétfőn, hét nap múlva már zárt ajtókba ütköznek a vásárolni igyekvők. A harmadiknál is „hallottak róla”, de hivatalosan még nem értesítették őket. Az egységenkénti 10-15 dolgozónak információink szerint a Spar további munkalehetőséget kínál a cégen belül.
 
   Mondjuk, az egyik bezárásra ítélt üzlet egy még a Plus- és Kaiser's-hálózatok felvásárlása idején megörökölt, jellegzetes panel-lakótelepi betonkocka ablak és természetes fény nélkül. Ottjártunkkor 2-3 vevő lézengett az egységben (munkatársunkkal együtt). Ráadásul úgy 100 méterre működik egy másik, sokkal vonzóbb külsőt mutató Spar-üzlet. Ebben legalább 30-35 vevő vásárolt, benne telefonfeltöltő automata, oldalában dohánybolt és bankautomata, tele látványhűtőkkel és a választék is sokkal vonzóbb volt. A két üzlet közötti verseny a fennmaradásért finoman szólva is egyenlőtlen volt.
 
  A Spar az élelmiszer-felügyeleti díj emelése miatt minden működési területen jelentős megtakarításokra kényszerül. Ennek részeként lelassítják a munkaerő-toborzást, eredményességüket pedig idén is felülvizsgálják. Az áruházak elismert bezárása mellett azonban a Spar és az OMV idén 30-40 új Spar Express boltot kíván nyitni az ausztriai cég magyarországi benzinkútjai közelében, miután megállapították, hogy sikeres volt a tavaly kísérletként megnyitott öt ilyen üzlet.
 
  A hipermarket-ellenes csomag elemei már előzetesen is megtették hatásukat, s a Tesco-bezárások mellett hetekkel ezelőtt kiderült, hogy feltehetően több Spar-egység is lehúzza a rolót, tervezett fejlesztések maradnak el, de a saját húsüzemüket a nehéz körülmények ellenére továbbfejlesztik. A számítások szerint 800 munkahely nem jön létre a beruházások elmaradása miatt. A hvg.hu-hoz cégközeli forrásokból január közepén eljutott információ szerint 9, más információ szerint 12 bolt ajtaja zárva lehet akár heteken belül. Ennek a lenyomata a társaság által is elismert pár konkrét üzlet becsukása.
 
A franchise-mentőövbe kapaszkodnak
 
  A hálózat – más csatornák mellett – e-mail útján terjesztett hírlevelekben is keresi leendő franchise partnereit.
 
  A hirdetésben szereplő telefonszám felhívása esetén (kipróbáltuk, onnan tudjuk) az érdeklődők – akik között állítólag egy konkurens hálózat, a Real egyik boltüzemeltetője is felbukkant – szinte minden részletet megtudhatnak, így például azt is, hogy míg az általános árukészletének 85 százalékát, addig a húsáruknak 100 százalékát a Spartól kell majd beszereznie. A csatlakozáshoz egy legalább 100 négyzetméteres eladótérrel bíró üzlethelyiséggel kell rendelkeznie a pályázónak, és a Spartól kapott árumennyiség fejében 10 millió forintos kauciót vagy ugyanekkora bankgaranciát kell tudni prezentálni – tudtuk meg a hírlevélben feltüntetett Spar Partner Program információs telefonszámán. A feltöltött árumennyiség ellenértékének teljesítésére – azaz a 10 millió forint árbevétel előállítására és a Sparnak való megfizetésére – 21 napja van a franchise-ba vevő vállalkozónak. A szerződést 5 évre kötik, eddig bent kell tartani a kauciót vagy a bankgaranciát, az 5 évet azonban a szerződés megkötésének évén felül számolják.
 
   A Spar egyszeri csatlakozási díjat számít még, ami nem túl borsos, négyzetméterenként ezer forint. Ezen felül van még havonta fizetendő költség is, ez a forgalom 1 százalékát teszi ki. Ez fedezi majd az üzletre kihelyezett logó (de a felszerelés és a működtetés kiadásai az üzemeltetőt terhelik), a marketing és a logisztika költségeit, így az üzlet reklámozását, az akciós újságok készítését, és terítését, de ebben az összegben van benne a heti öt napban történő friss gyümölcs, húsáru és tejtermék, valamint a heti kétszeri szárazáru kiszállításának díja is.
 
A házon belüli pályázóknak puhább feltételeket szabnak?
 
  Az üzlet árainak kialakítása során a saját márkás termékek esetében nem térhet el a Spar és Interspar üzletekben megszabott áraktól, a többi terméknél mindkét irányban 10 százalékos a mozgástér – az ebből fakadó esetleges kockázatot az üzemeltető viseli. Az árukészletben a saját márkás termékek arányára nincs megkötés. Amennyiben azonban a franchise üzlet a szárazáruból és a friss zöldség-gyümölcsből többet rendel, mint a minimálisan meghatározott 80-85 százalék, úgy félévente visszatérítésre számíthatnak a túlteljesítés mértékétől függően.
 
   Egyes információk szerint azonban, ha a pályázó „házon belülről”, azaz a Spar alkalmazottai közül érkezik, akkor tetemes támogatásra, nem elhanyagolható kedvezményekre számíthat a cégtől. Egy vidéki Spar áruházvezető-helyettes forrásunk úgy tudja, hogy ez esetben például az üzlet berendezését, a működéshez szükséges hűtőket, pultokat, polcokat, számítógépeket, mérlegeket, árcédula-nyomtatókat díjtalanul kapja a megnyíló bolt, amiket a kívülről érkezetteknek csak térítés ellenében, bár esetenként részletfizetési kedvezménnyel bocsát rendelkezésre az üzletlánc. Amennyiben bérlik az elektronikus infrastruktúrát, (pénztár, számítógép, készletnyilvántartó, rendeléskezelő), akkor 80-100 ezer forint ennek a havi bérleti díja, de ezért szervizelik is. Az információs vonalon a felszerelés megvásárlásáról vagy a bérlésről szóló információkat megerősítették lapunknak.
 
   Forrásunk szerint amennyiben Spar-üzletet vezető kolléga lenne a franchise átvevője, úgy annyi pluszkedvezményre számíthat, hogy az árukészletet nem 21, hanem 45 napos határidőre kell kifizetni, azaz hosszabb idő áll rendelkezésre eladni az árut. Ezeket az információkat Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője azonban cáfolta, mondván „ilyen szerződést még senki sem láthatott, hiszen egyelőre nem nyílt belsős franchise-üzlet”. Ennek némiképp ellentmond, hogy az információs vonalon azt mondták, Ercsiben tesztjelleggel már adtak franchise-ba saját dolgozók által vezetett üzletet.
 
Egy hónap alatt is el lehet jutni a franchise-szerződésig
 
A telefonos regisztráció után az illetékes akvizíciós területi vezető keresi meg a pályázót, akivel személyes találkozón rögzítik a részleteket, és ha „rendezett az anyagi háttér”, akár egy hónap alatt is el lehet jutni a szerződéskötésig”. A regisztrációt ugyancsak az információs telefonon lehet visszavonni, de a tárgyalások megkezdése után a pályázónak titoktartási kötelezettséget kell vállalnia. Az üzletnyitástól még ekkor is elállhat a pályázó – kérdés persze, hogy az addig birtokába jutott információk titokban tartását miként biztosítja a Spar.
 
  A Spar a franchise üzletek nyitásával kimondva-kimondatlanul azt igyekszik elérni, hogy a vasárnapi zárva tartás, illetve a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj hatásait csökkentsék. A cég tájékoztatása szerint csaknem 70 dolgozójuk jelentkezett, hogy átvenne egy már működő üzletegységet a partnerprogram keretében. Nemrég Újpesten nyitották meg a 25. Spar franchise üzletet 300 négyzetméteren 15 alkalmazottal. Nem egy, már működő kiskereskedésként csatlakozott a partnerprogramhoz, hanem annak keretében nyílt egy egykori közért épületében – az új üzlet nyitása 100 milliós beruházás eredménye.
 
Ezeket a boltokat tuti, hogy bezárják
 
  A bezárásokra vonatkozó kérdésünkre a Spar az alább közölt választ adta: „Az áruházak bezárásának témaköre nem tekinthető extrém jelenségnek sem a SPAR esetében, sem a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektor egészét tekintve. A SPAR Magyarországnál üzleti gyakorlat a portfólió éves szintű eredményességi felülvizsgálata, melyből fakadóan 2011 és 2014 között 11 áruházat zártunk be költségracionalizációs okokból, de 19-et nyitottunk. A 2015-ös évre vonatkozóan a felülvizsgálat azt mutatta, hogy a sárbogárdi (Sárbogárd, Ady E. u. 212-214.), az egyik ceglédi (Cegléd, Malomtószél utca) és az egyik budapesti (Budapest, Tél utca 26.) SPAR áruház nem működtethető a továbbiakban eredményesen, aminek következtében a sárbogárdi üzletegységünk 2015. 02. 14-én, míg a ceglédi és a budapesti üzletegységünk 2015. 02. 15-én lesz utoljára nyitva. Az érintett munkatársainkat értesítettük a döntésről és minden kollégánknak ajánlottunk állást más üzletegységeinkben.”
 
 
A csodafegyver
 
  A SPAR Partner Program nyitott minden olyan magán-kiskereskedő előtt, aki vagy már rendelkezik működő üzletegységgel vagy elhatározta, hogy nyit. A másik irány fókuszában a már meglévő, saját üzemeltetésű szupermarketeik átadása áll, elsősorban sparos munkatársak számára. Dolgozóikat 2014 végén kérdezték meg, hogy üzemeltetnének-e Spar-áruházat a jövőben, és ha igen, melyiket. A felhívásra közel 70-en jelentkeztek, akik esetében egyenként megvizsgálják az általuk kiválasztott áruházaknak és a kollégák alkalmasságát. Az áruházaik átadás-átvétele 2015 tavaszán indulhat el.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így cselezi ki a kormányt a Spar.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector