Startlaphoz Csatlakozz!

Április 22.: Az ápolók napja

Az ápolói munka a legnehezebb?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 22. szerda, 12:50

Az ápolóktól, ápolónőktől mindenki azt várja el, hogy mindig türelmesek, nyugodtak és empatikusak legyenek, barátságosak a betegekkel és a hozzátartozókkal egyaránt, a mostoha munkakörülmények, az alacsony fizetés és a komoly egészségügyi kockázatok ellenére. A felmérések szerint az egészségügyben dolgozókat, az ápolókat veszélyezteti a legjobban a depresszió, a kiégés, valamint a hosszú távú munkahelyi stressz miatt kialakuló krónikus betegségek. A munkájukra gyakran minimális visszajelzést sem kapnak, emberi életek múlhatnak minden döntésükön, rengeteget dolgoznak, mindezt megalázóan kevés pénzért. A munkájuk pedig jóval összetettebb, mint azt gondoljuk, és azt, amit minden nap csinálnak, nagyon kevesen képesek vállalni – írja a hazipatika.hu.

  „Találnék-e megfelelő szavakat, egy tini viharos lelkének megnyugtatására, megmutatni neki a helyes utat az élet kemény világában? Meg tudnám-e hallgatni, társaival együtt, tudnék-e jó tanácsot adni neki, és meglátni, megfogadta-e? Tudnék-e egy elkeseredett embertársam szemébe könnyek nélkül nézni, és mosolyogva okos tanácsot adni azok után, mikor megmondták neki, pár hónap múlva már nem fog élni? Képes lennék-e szeretettel etetni, itatni, ápolni másokat? Tisztázni, kimosni napjában többször undor nélkül teste váladékaiból? El tudnám-e viselni, hogy mások vérében úszva küzdök életéért, olykor ha úgy adódik a földön térdelve élesztem újra, hogy kapjon egy esélyt még? Bírnám-e mosolyogva, nyugodtan tűrni gyakran zavart, agresszív beteg vádló, bántó, sértő szavait? Védekezni, mikor belém harapnak, ököllel vernek s lábbal rugdosnak, valamint viperával kergetnek folyosó hosszan? Tudnék-e ilyenkor nem haragudni, képes lennék-e még ekkor is az ember mögé szeretettel tekinteni?” - fogalmazza meg kérdések formájában a munkája lényegét, a mindennapos küzdelmeket az Ápolónő blog írója.
 
   Kutatások szerint az ápolók nemcsak a depresszióra, de az alkohol-, a gyógyszer- és kábítószerfüggőségre is fokozottabban hajlamosak, a hosszú éjszakai műszakok, a létbizonytalanság és az állandó nyomás miatt olyan krónikus betegségek is veszélyeztetik őket, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri panaszok és az alvászavarok. A szakemberek szerint az ápolók fizikai és lelki egészségére sokkal jobban oda kellene figyelni, és mindenképpen javítani kellene a munkakörülményeiken. Az ápolók azonban tisztában vannak a veszélyekkel, ennek ellenéreújra és újra munkába mennek és életeket mentenek meg, az orvosokkal és egyéb egészségügyi dolgozókkal szorosan együttműködve. Ennek oka - többek között - talán az elképesztő hivatástudat és a hit az emberi jóságban, segítőkészségben.

 Mint ahogyan az Ápolónő blog szerzője írja egy bejegyzésében: „...jogos a kérdés, hogyan tudunk 10, 20 vagy még több éve a pályán maradni? Talán azért, mert minden nehézség ellenére szeretjük a hivatásunkat, benne az embereket, és valószínűleg arra születtünk, hogy őket szolgáljuk. S valahol elrejtve mégis megtalálható egy boldog mosoly, pár kedves szó, egy mindent elmondó időnként könnyes tekintet , mely gyakran a hála, a köszönet jelének megnyilvánulása irántunk. Valamint nem utolsó sorban ott vannak a mindent elfeledtető sikerélmények, mikor egy beteg még gyengén ugyan, de mégis mosolyogva, gyógyultan távozik.”
 
Forrás: hazipatika.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az ápolói munka a legnehezebb?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector