Startlaphoz Csatlakozz!

Nyolcszázan jelentkeztek a „Gyere haza fiatal!” elnevezésű programra

Czomba: itthon kellene tartani a fiatalokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 08. hétfő, 17:23

Több, mint nyolcszázan jelentkeztek már a külföldön élő magyarok hazacsábítását célzó „Gyere haza fiatal!” elnevezésű programra. Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az ATV Startban elmondta, jelenleg több, mint hétszáz olyan munkahely van, ahol kifejezetten a külföldről hazatért fiataloknak szeretnének munkát biztosítani.
 
 Czomba ugyanakkor elismerte, a program elsősorban egy támasz azoknak, akik szeretnének hazajönni, ám önmagában nem oldja meg a problémát, mert mint mondta, ha eredményeket akarunk elérni, akkor itthon kellene tartani a fiatalokat. A gond egyébként nem az, hogy kimennek külföldre, akkor van gond, ha a kimenetelt nem lehetőségként, hanem kényszerként élik meg – tette hozzá az államtitkár, aki szerint kétségtelen tény, hogy ma még sokan kényszerből hagyják el az országot.
 
  Mindenesetre Czomba szerint a fiatal munkavállalókat támogató kormányzati intézkedések eredménye, hogy az elmúlt három évben mintegy 10 százalékot csökkent a 15 és 24 év közöttiek munkanélküliségi rátája. Ezzel együtt a kitűzött céltól még mindig nagyon messze vagyunk, hiszen a fentiekhez képest a 15 és 64 év közöttiek vonatkozásában ez az adat 7-8 százalék, vagyis a fiatalok körében még mindig jóval magasabb a munkanélküliség aránya – mondta.
 
 Az államtitkár szerint egyébként miközben az elmúlt egy évben a közfoglalkoztatottak száma nem változott, addig az elsődleges munkaerőpiacon mintegy hatvanezerrel nőtt a munkahelyek száma. Ugyanakkor ahhoz, hogy valamelyest megnyugodhassunk, évente legalább 60-70 ezres növekményre lenne szükség a versenyszférában, vélekedett.
 
  Az államtitkár kitért a bevándorlás kérdésére is, szerinte Magyarországon a munkaerőhiányt elsősorban a határainkon belül kell megoldani, de a hiányszakmákban szívesen látjuk azokat a bevándorlókat is, akik a magyar munkaerőpiacon szeretnének dolgozni, illetve akik kulturális és beilleszkedési szempontból sem jelentenek problémát.

Forrás: atv.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czomba: itthon kellene tartani a fiatalokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector