Startlaphoz Csatlakozz!

A  foglalkoztatottak jó része köz- meg külföldi munkás

A közmunka visszavág

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 29. csütörtök, 14:37

Negydemillióval több a foglalkoztatott, de ennek jó része köz- meg külföldi munkás. Ezt már a minisztérium is elismeri. A korrekcióra később szükség is lesz, a számok lassancskán rosszabbak is lehetnek, a közmunka eröltetése visszaüthet – írja a Népszabadság.

   Áprilisban is minden eddiginél többen dolgoztak a közmunkásokat és a külföldön dolgozók egy részét is állásban lévőnek tekintő, nemzetközi standardokon alapuló, felméréses módszerrel készülő foglalkoztatottsági becslés szerint.
 
  A reprezentatív minta alapján készült kimutatás szerint 4 millió 107 ezer főt foglalkoztattak február-áprilisban, a foglalkoztatottsági ráta 61,4 százalékra emelkedett a 15-64 éves korosztályban, miközben a munkanélküliség ráta 8,1 százalékra csökkent.
 
   A nemzetgazdasági tárca szokásos ünneplő közleménye fel is hívja a figyelmet arra, hogy 2010 hasonló időszakához képest 375 ezerrel több embernek van munkája, 2008-ban volt hasonlóan alacsony a munkanélküliség. Ugyanakkor – hosszú évek óta először – már hozzáteszik azt is, hogy a növekedés része a közfoglalkoztatás és a migráció is.
 
  Ám úgy vélik, a kormány  foglalkoztatási programjainak – így például az Első Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak  vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázatnak – is köszönhetően a foglalkoztatottak számának növekedéséből a versenyszféra  egyre nagyobb arányt képvisel.  
 
   Ha a felsorolás némileg túlzó is (a lakhatási támogatás például alig ezer embernek segített), az igaz, hogy a versenyszféra kezd magára találni, amiben valamilyen szerepe biztosan van az államnak is, bár jobbára inkább a gyorsabb növekedésnek. (A tárca közleményében ez úgy szerepel, hogy „a foglalkoztatottak számának rekord mértékű növekedésében nagy szerepe van, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak."  A munkát terhelő adók azonban nem csökkentek, alacsony kereseteknél kifejezetten magasnak mondható az elvonási szint.)
 
   Az öt főnél többet foglalkoztató magánvállalkozások, valamint a közszféra jelentéseiből kiinduló álláshely- és bérstatisztikák szerint mindenesetre valóban növekedett az első negyedévben a versenyszférában – és a normál államiban is – az munkahelyek száma. Igaz: a jelentésből az is kiderül, hogy az első negyedévben 150 ezerrel több közmunkást foglalkoztattak, és ez az, ami miatt a statisztikák korrekcióra szorulnak. (Például a bérnövekedési ütem megállapításánál a kormányzat már használja az elsődleges munkaerőpiac kifejezést a közfoglalkoztatott-szűrt kimutatásokra, a foglalkoztatottsági statisztika esetén azonban ez nem jelent meg egyelőre).
 
   A közmunkaprogramként elszámolt téli képzések mindenesetre látszanak abban is, hogy milyen mértékben javul a beiskolázható csoportok foglalkoztatottsági statisztikája. A 15-24 éves korosztály foglalkoztatottsági rátája kiemelkedően 4 százalékponttal emelkedett (22,9 százalékosra) – miközben a munkanélküliségi ráta a korábbi 25 százalék körüli értékről 19,8 százalékra esett. A munkanélküliek majdnem ötöde így is a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő fiatal korosztályból került ki.
 
   Hasonlóan az átlag feletti mértékben nőtt a nők foglalkoztatottsági statisztikája is, a 15-64 éves korosztályban 55,5 százalék volt január-áprilisban, ami a korábbi időszakoknál sokkal jobb, és már közelíti az uniós átlagot is a minisztérium szerint – a szépségfolt ebben, hogy számos közmunka-képzés épp a nőket célozta (egészségügyi, szociális jellegű továbbképzéseket tartottak ugyanis).
 
   A közmunkaprogram képzésekkel erőltetett növelése azonban vissza is üthet – és ennek látszanak jelei az áprilisi statisztikákon. A foglalkoztatottsági adatok ugyanis eddig hónapról hónapra jobbak és egyre jobbak voltak, most viszont egy pici romlás már van. A hírek szerint a választásokhoz közeledve fokozatosan fogyott el a közmunka-keret, és a pénzhiány miatt le is kellett állítani programokat. Bizonytalan ugyan, hogy ennek milyen hatása lehetett, és mikor jelenik meg a statisztikában, ám tény: a foglalkoztatottság bővülési üteme lassul.
 
   Míg a márciusi statisztikák az egy évvel azelőttinél 260 ezerrel több foglalkozatottról adtak számot addig az áprilisiak már csak 237 ezerről. Tegyük hozzá azonban mindehhez: az eltérés bőven hibahatáron belül van. Miután a foglalkoztatottsági statisztika felmérésen alapul, itt a néhány tízezres létszámmozgást akár figyelmen kívül is hagyhatnánk.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közmunka visszavág.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector