Startlaphoz Csatlakozz!

Rózsaszín szemüvegben

Szép dolog a közmunka, de önmagában nem elég

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 15. hétfő, 15:07

Rendkívül sikeres Pécsett a márciusban indult közfoglalkoztatási program – mondta sajtótájékoztatón Csizi Péter alpolgármester és Moór Eszter, a népjóléti bizottság elnöke, melyről a bama.hu is beszámolt.

  – Több mint egymilliárd forint értékű munkát végeztek Pécsett a márciusban indult közfoglalkoztatási programban dolgozók Pécsett – jelentette ki sajtótájékoztatón Csizi Péter alpolgármester és Moór Eszter, a népjóléti bizottság fideszes elnöke. A közmunkások Pécs többszázezer négyzetméternyi zöldterületén hetente nyírják a füvet, utakat, járdákat, vízelvezető árkokat tisztítanak, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg. Sőt, hamarosan nekiállnak az összegraffitizett pécsi buszok megtisztításának is.
 
   Ötszázan kaptak így állást, és közülük nem kevesen városi intézményekben is kaptak munkát. Mindemellett a munkanélküliség is csökkent a statisztika szerint, szociológusok azonban lapunknak azt mondták, hogy a hivatalos számok elfedik a teljes valóságot, ami sajnos már korántsem ilyen rózsaszínű sikersztori.
 
   Felvetettük: sokak szerint nem folyik kemény, érdemi, százszázalékos munka a közfoglalkoztatásban. Moór Eszter úgy válaszolt, hogy itt hosszú évek óta munka nélkül lévő emberek dolgoznak, de követelnek tőlük. Ugyanakkor szerinte sajnos a magyar munkahelyek egy részénél sem folyik százszázalékos munka, csak az ott dolgozók épp nincsenek szem előtt.A munkanélküliség csökkent a megyében, ám Pécsre nem jött mostanság új, nagy foglalkoztató. Csizi Pétertől épp ezért azt kérdeztük, mit tesz, tehet a város ezért.
Elmondta: cégekkel, diplomáciai szervezetekkel és a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal (HITA) folyamatosan egyeztetnek. A HITA a külföldről hozzájuk érkező gazdasági érdeklődést továbbítja feléjük, és szakmai segítséget is nyújt.
 
   A legfontosabb lépés viszont az volt, hogy belevágtak a Pécs Déli Ipari Park kiépítésébe, ráadásul úgy, hogy „két és fél éve semmiféle koncepció nem állt rendelkezésünkre”, és nem is volt hol fogadni a nagy cégeket.Az ipari parkban 80 hektáron novemberre befejeződik a tereprendezés, a közművesítés, májusra megépül egy szolgáltatóház, kisebb vállalkozásoknak. Tárgyalnak cégekkel, de egyelőre többet nem mondhat.
Szociológusok szerint a papíron csökkenő munkanélküliség nem azt jelenti, hogy nőtt a piaci alapú foglalkoztatás, és ha megnézzük, nem nőtt, inkább csökkent az álláshirdetések száma, sokan elhagyják az országot, külföldön keresnek boldogulást.
 
Forrás: bama.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szép dolog a közmunka, de önmagában nem elég.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector