Startlaphoz Csatlakozz!

Eurosta:

Továbbra is az EU sereghajtói között állunk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 10. péntek, 09:42

 Bár tavaly csökkent a szegények - súlyos anyagi deprivációban élők - aránya Magyarországon, sok tekintetben továbbra is az EU sereghajtói között állunk az Eurostat adatai szerint. A nyugdíjasok viszonylag jó helyzetben vannak.

Az Eurostat adatbázisában is megjelentek azok a KSH által a szokásosnál később, tavaly november végén publikált számok, amelyek a szegénység hazai - igaz, felemás - csökkenését jelzik. Ezek most számos - de nem az összes - EU-tagállammal is összehasonlíthatóak, az Eurostat egy sor előzetes adatot közölt 17 tagországról és Izlandról.

Ezekből kitűnik, hogy a visegrádi országokban szintén javult a helyzet, illetve továbbra is sokkal rosszabb a helyzet idehaza, mint a (viszonylag) új EU-tagok többségében. Az alábbi ábrából az is kiderül, hogy mennyire más úton jártunk az elmúlt években, mint a másik három visegrádi ország.


Javult a helyzet, de...

Magyarországon 2014-ben a népesség 23,9 százalékát sújtotta súlyos anyagi depriváció (ennek definícióját lásd a keretes írásban), ami 2013-hoz képest 2,9 százalékpontos javulást jelent. A visegrádi országokban, illetve a volt szocialista EU-tagállamokban - legalábbis ott, ahol van elérhető friss adat - szintén javulás történt. A leglátványosabb teljesítményt Bulgária mutatta fel, ott közel 10 százalékponttal 33,1 százalékra esett vissza a legszegényebbek aránya, de figyelemre méltó Lettország 19,2 százalékos értéke is, ami nem egészen 5 százalékpontos csökkenést takar. A görögországi arány eközben 1,5 százalékponttal nőtt, amivel már rosszabbul teljesítenek, mint a lettek. Bár Csehországban kissé romlott a helyzet, a V4-ek között továbbra is Magyarország messze lemaradva a sereghajtó, az EU-ban pedig valószínűleg a harmadik legrosszabb értéket produkáljuk. (Az unió egészében Bulgária áll a sor végén, majd - vélhetően, hiszen a 2014-es adat még hiányzik - Románia jön.)
Mi az, hogy (súlyosan) deprivált?

Anyagilag deprivált a háztartás, ha az alábbi kilenc probléma
  • hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátralék
  • váratlan kiadások fedezetének hiánya
  • anyagi okból nincs (mobil) telefonja,
  • anyagi okból nincs színes tévéje
  • anyagi okból nincs mosógépe
  • anyagi okból nincs autója
  • évi egyhetes üdülés hiánya
  • kétnaponta húsétel (baromfi-, hal-, vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus étel) fogyasztásának hiánya
  • lakás megfelelő fűtésének hiánya
közül legalább három jellemző rá.

Ha legalább négy tétel vonatkozik rá, akkor súlyosan depriváltnak tekintjük.
A részletes adatokat böngészve még súlyosabb adatokat találni. Azon országok között, ahol elérhetőek a 2014-es számok Magyarországon a legmagasabb - mintegy 76 százalék - azok aránya, akik nincsenek felkészülve váratlan kiadásokra, ráadásul itt növekedés is történt 2013-hoz képest. Ugyanígy nálunk a legmagasabb azok aránya, akik nem tudnak finanszírozni egy egyhetes - nem otthon töltött - vakációt. Igaz, ezen a téren - ahogyan két kivétellel az összes többi országban is - javult a helyzet, kb. 67 százalékról 60-ra csökkent a nyaralást anyagi okból kihagyók aránya.

Viszonylag jól állnak a nyugdíjasok

További rossz hír, hogy nálunk a gyermeket nevelő egyedülállók közel felét, 47,1 százalékot érinti a súlyos anyagi depriváció - ennél csak az 59,4 százalékos bolgár adat a rosszabb. (Bulgáriában egy egészen horrorisztikus számot is találni: a két felnőttből és legalább három gyermekből álló háztartások kilenctizede tartozik ebbe a körbe, ami több mint duplája a magyar értéknek.)
Ezekből az adatokból is kitűnik az a más statisztikai jelentésekből már ismerős tény, hogy a nyugdíj viszonylag jó védelmet jelent a mélyszegénység ellen: idehaza az olyan, két felnőttből álló háztartásokban, ahol legalább az egyik résztvevő legalább 65 éves, csupán 13 százalék a súlyos anyagi deprivációban élők aránya, a teljes 65 év feletti népességnél pedig közel 16 százalék. Összehasonlításul: a gyermekszegénység kétszer ekkora problémát jelent, a 18 alatti korosztályban 32,4 százalékos arányról szól a 2014-es statisztika, a 18-64 éves korosztályban pedig közel 24 százalékot mutat.

Így jövünk ki a pénzből

Az eddig adatot szolgáltató országok többségére igaz, hogy az emberek legnagyobb része vagy szembesül némi nehézségekkel, vagy viszonylag jól kijön a jövedelméből. Magyarország - Görögország és Bulgária mellett - e téren is kivételnek számít, itt a legnagyobb azok aránya, akik nehézségekkel illetve komoly nehézségekkel küzdenek, miközben a legkönnyebben a finnek, belgák és osztrákok jönnek ki a rendelkezésükre álló jövedelemből. A képhez hozzá tartozik ugyanakkor, hogy Magyarországon - számos államhoz hasonlóan - csökkent a komoly nehézségeket megtapasztalók aránya, 4 százalékponttal.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Továbbra is az EU sereghajtói között állunk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector