Startlaphoz Csatlakozz!

Hamarosan hajnalban is kinyithatnak a boltok

Az eladók elbúcsúzhatnak a kétnapos pihenéstől

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 14. kedd, 10:50

Újra változhat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény. Ha megszavazzák a módosító indítványt, újra lehet majd hajnalban kenyeret venni. A vásárlók és az üzletek tulajdonosai örülhetnek, hogy tovább maradhatnak nyitva. A dolgozók pedig elbúcsúzhatnak a kétnapos pihenéstől – írja az Origo.

   Hamarosan hajnalban is kinyithatnak a boltok – erről nyújtott be módosító indítványt az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága. Eszerint a kiskereskedelmi üzletek reggel 6 óra helyett 4 óra 30 perckor nyithatnának.

Most éppen enyhítés
 
  A módosító indítvány a vasárnapi boltzár enyhítése, mondta az Origónak Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a korai nyitás a boltosoknak lehetőség lenne, nem pedig kötelező érvényű előírás.
 
  A kis üzletek keresik a megoldásokat, hogy meg tudják őrizni a forgalmukat, ezért lesz olyan bolt, amelyik profiljába majd a hajnali nyitva tartás is beleillik. A boltosok azon vannak, hogy ne kelljen megválni az alkalmazottaiktól, ezért jó hír, hogy a nyitvatartási idejüket tovább tudják tologatni – mondta a szakszervezeti vezető.

Nemzetközi példák
 
  A reggel 6 órai nyitás nemzetközi példák alapján került be a törvénybe, mondta a köztévében Szatmáry Kristóf. Nagyon sok visszajelzés érkezett ugyanakkor, hogy ez az időpont túl késői. Sokan mennek reggel 6 órára dolgozni, akik az alapvető élelmiszereket előtte megvásárolnák – mondta a miniszteri biztos. Szatmáry Kristóf szerint "most varrható el" teljes mértékben a törvény úgy, hogy alkalmazkodjon a gyakorlati tapasztalatokhoz. Hozzátette: néhány hónap szükséges ahhoz, hogy egy ilyen nagy átalakítás után kialakuljanak az új szokások.
 
  A vasárnapi zárva tartásról a vásárlókat, a kereskedőket és az üzletek tulajdonosait is megkérdezi a Globalplaza.

Hajnali műszak
 
  A bizottsági módosító indítvány szerint az üzletek kiskereskedelmi napokon 4 óra 30 perc és este 22 óra között tarthatnának nyitva. A kizárólag pékárut, tejterméket, cukrászati készítményt és alkoholmentes italokat értékesítő üzletek azonban vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között is nyitva lehetnek.
 
  A javaslat szerint a törvény hatálya alól kikerülnének a metrómegállók területén kialakított üzletek is, hasonlóan a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon, repülőtereken működő üzletekhez, amelyek vasárnap is nyitva tarthatnak.

Búcsú a kétnapos hétvégi pihenésnek
 
  Körülbelül két hónap múlva láthatjuk majd azt, hogyan alakul a boltok forgalma a vasárnapi zárva tartás miatt –– mondta Sáling József. Egy kisboltnál – bármilyen alacsony is volt a vasárnapi forgalom –, a bevétel egy része akkor is hiányzik.
 
  A KASZ elnöke a munkaidő szabályozását emelte ki az egyik legfőbb problémaként. A vasárnapi boltzár miatt a kereskedelemben dolgozók ritkán pihenhetnek két egymást követő napon, és ezek többnyire nem hétvégi napokra esnek. Sáling József példaként említette, hogy a megnövekedett nyitvatartási idő miatt csütörtökre, péntekre, szombatra még több alkalmazottat rendelnek be a cégek dolgozni. Az alkalmazásban lévő dolgozókat terhelik tovább, újakat nem vesznek fel, inkább műszakpótlékot fizetnek.
 
  A munka törvénykönyve szerint 5 napos munkahét van, mindenkinek jár két pihenőnap. Ám a cégek a két pihenőnapot nem kötelesek két egymást követő napon kiadni. Ezért a kereskedelemben dolgozók többsége szombaton is dolgozik, a másik szabadnapját pedig hétfőtől péntekig kapja meg. Sáling József szerint a bolti alkalmazottak legnagyobb félelme, hogy kevesebb lesz a teljes hétvégi pihenés, és ezt szomorúan fogadják – tette hozzá a szakszervezeti vezető.
 
  Sáling József az Origónak azt mondta, hogy jó lenne, ha a munka törvénykönyve szabályozná, hogy a kereskedelemben dolgozóknak havonta legalább egy teljes hétvégi pihenést kötelezően biztosítani kell. Hozzátette: javasolni fogják, hogy a munka törvénykönyve ezt tartalmazza.
 
Jöhet a műszakpótlék
 
  A kisebb boltokban pénteken és szombaton általában egy műszak volt. Most a 4 óra 30 perces nyitási idő miatt hosszabb lesz a pénztáros és a pultos munkaideje, ezért a cégvezetőknek műszakpótlékot kell majd fizetniük.
 
  Sáling József szerint hiába mondja Semjén Zsolt, hogy a vasárnapi boltzár sikeres. A KASZ elnöke szerint az alkalmazottak a vasárnapi boltzár miatt valójában elvesztették a teljes hétvégjüket. Nincs még ebben a témában nyugalom, véli Sáling József. A KASZ elnöke szerint két hónap múlva a boltok vissza fogják korrigálni a nyitvatartási időt. Félő, hogy a nyári szabadságok miatt csökken a boltok forgalma, és a cégek elbocsátják az alkalmazottaik egy részét.

Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az eladók elbúcsúzhatnak a kétnapos pihenéstől.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector