Startlaphoz Csatlakozz!

Versenyhátrányba kerülnek a baromfipiaci szereplők

Tízezer állásba kerülhet a sertésáfa-csökkentés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 24. péntek, 07:48

Jelentős versenyhátrányba kerülnek a baromfipiaci szereplők és több ezer munkahelyeket sodor veszélybe a kormány, ha – egyoldalú lépésként – a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkenti a sertés tőkehús áfáját, miközben a baromfitermékekre továbbra is 27 százalékos áfa maradna érvényben – közölte a Baromfi termék Tanács ( BTT). Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban jelentette be, hogy a sertés tőkehúsra 2016. januárjától 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak – írja a Népszava.

  A BTT szerint a kormány lépése szakmailag indokolatlan. Az ágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig a baromfihúsok állnak az első helyen. A magyarok személyenként 32 kiló baromfi és 28 kiló sertéshúst esznek évente.
 
  Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke a Népszavának elmondta, Romániában júliustól már csak 9 százalékos lesz az élelmiszerek áfája, s ennyivel már a hazai élelmiszer-ágazat szereplői is kiegyeznének, ha nem diszkriminatív módon vezetnék be. A szakember megjegyezte, bizonyos sertéshúsok és baromfitermékek egymás konkurensei: a rövidkaraj a mellfilével, a lapocka, sertéscomb a csirkecombbal. Az áfaeltérítés miatt már rövid távon megnőhet a sertés hús iránti kereslet, amit a hazai állomány most is alig képes kielégíteni, beözönlik az import tőkehús. A baromfiágazatban a nyereség jelenleg 2-3 százalékos, emiatt képtelen lesz 22 százalékos árversenybe bocsátkozni. Azok a vállalkozások, amelyeknek a forgalmában az export aránya nem éri el a 70-75 százalékot, nagy eséllyel már a jövő év első hónapjaiban tönkremehetnek - figyelmeztetett Bárány László. Szerinte a baromfi ágazatban dolgozó 60 ezer ember közül több mint 10 ezren is elveszíthetik a megélhetésüket. Egy-egy nagyobb integrátor bedőlése pedig akár több száz beszállító kisgazdaságot ránthat magával. A feketegazdaság szereplőinek egy része "átigazolhat" a sertésről a baromfira ahol eddig jóval kisebb volt az illegális szereplők aránya.
 
   A "brókerkormány luxusban élő politikusainak" fogalmuk sincs a magyar valóságról: ezt Rogán Antal RTL Klubnak adott zavaros nyilatkozata is bebizonyította, amikor összekeverte a sertéshúst a baromfival. Olyan fideszes milliomosok döntenek az élelmiszerek áfájáról, akik azt sem tudják, hogy baromfihúsból több fogy Magyarországon, mint sertésből - foglalta össze Gőgös Zoltán az MSZP véleményét az áfa csökkentésről. A párt elnökhelyettese hangsúlyozta: az összes, a kiskeresetű fogyasztók által vásárolt alapvető élelmiszer áfáját vigyék le 5 százalékra: ezek közé tartozik a sertéshús mellett a baromfihús, a tej, a félkemény sajtok, az európai zöldségek és gyümölcsök, édesvízi halak, a tojás, a fehér- és félbarna kenyér, valamint a vizes zsemle és a vizes kifli is.

Forrás: Népszava


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tízezer állásba kerülhet a sertésáfa-csökkentés .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector