Startlaphoz Csatlakozz!

Családi pótlék és Erzsébet utalvány:

Az állam fizetési haladékhoz és kamatnyereséghez jut

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 03. kedd, 14:06

Az éves kiskereskedelmi élelmiszer-eladások 15-17 százalékát tenné ki, ha a családi pótlékot és pénzbeni gyermeknevelési támogatások teljes összegét csak élelmiszerre költhető Erzsébet-utalványban fizetnék. A jelenlegi megállapodások alapján azonban ez a forgalom csak a kiválasztottak üzleteiben jelenne meg. Az állam fizetési haladékhoz és némi kamatnyereséghez juthatna a kereskedőktől kért jutalék mellett.

    Keményen átrendezhetné az élelmiszer-kiskereskedelmi piacot, ha pénz helyett Erzsébet-utalványt kapnának készpénz helyett családi pótlékként, gyermekvédelmi támogatásként a családok. A hétvégén tették közzé, hogy április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély - a kormány erről szóló döntése a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A lakásfenntartási támogatás esetében nyilván szabálymódosításra lenne szükség, hiszen azt értelmetlen volna kizárólag élelmiszerre költhető utalványban adni.
 
Jutalékok és kamatnyereség az államnál
 
   A magyar költségvetés hivatalos adatai szerint 2011-ben összesen 342,5 milliárd forintot fizettek ki családi pótlék jogcímen, illetve 7 milliárd forintot „pénzbeni gyermekvédelmi támogatások” jogcímén.
 
    Amennyiben ezeket teljes mértékben utalványban fizetnék ki, az állam jogosult lenne a kereskedők által megfizetett jutalékra (a közzétett általános szerződési feltételek - ÁSZF - szerint ez alapesetben 6 százalék+áfa, bár a megkötött szerződések esetében beszéltek 3 százalékról is), egyszeri partnerkapcsolati díjra (partnerenként 6000 forint), illetve kiszámlázzák az utalványok feladásához kapcsolódó postai díjakat is.
 
    Egy év alatt, ha a családtámogatások összegét változatlannak vesszük (az egy főre jutó juttatás mértékén idén nem változtattak, csak a demográfia módosíthatja a teljes összeget), akkor az állam bruttó 26 milliárd forint feletti kereskedői jutalékra tehetne szert. Persze ha mégis csak 3 százaléknyi jutalék lenne az általános, akkor ennek felét, 13 milliárdot fogna meg. (Az ÁSZF-et az állami kibocsátó egyoldalúan is megváltoztathatja.)
 
    Emellett a fizetési haladék sem jelent elhanyagolható tételt. Az állam az utalványok kibocsátásakor csak azok gyártási és disztribúciós költségét fizeti meg, beváltani viszont a kézhezvétel utáni egy évben lehet. A legtöbbet minden bizonnyal abban a hónapban fogják beváltani a háztartások, amikor megkapják, míg mások gyűjtögetik és később, egyben költik el. Az elméleti kamatveszteséget ez időszak alatt a gyűjtögető fogyasztó viseli (ha ugyanis készpénzben kapná a juttatást, akkor berakhatná elvileg bármely megtakarítási formába is, évi 3-9 százaléknyi kamattal). Az utalvány beváltásakor viszont már a kereskedő szenvedi el a kamatveszteséget, mivel a várakozások szerint az állam majd csak 30-75 napra fizet onnantól, hogy a kérelem beérkezik hozzá, az elköltés hónapja utáni hónapban.
 
    Ha a támogatások összege egy hónapban majdnem 3 milliárd forint, akkor 30 napra ez körülbelül 167 millió, 75 napra 419 millió forintot jelent a 7 százalékos jegybanki alapkamattal számolva. Mivel a kereskedő nem naponta nyújtja be az utalványokat, ezért a 75 napos kifizetés valószínűleg közelebb áll a valósághoz. Egész évben ez akár 2-3 milliárdnyi elméleti kamatveszteséget kitehet.
 
Előny az elfogadóknál
 
    2011-ben összesen 7900 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom, amiből KSH adatok alapján kb. 28 százalékkal, 2212 milliárd forinttal részesedtek az élelmiszerek és a nem alkoholtartalmú italok. Az évente 350 milliárd forintot közelítő családi pótlék és pénzbeli gyermekvédelmi támogatás teljes mértékében élelmiszerforgalomba való terelése tehát a teljes élelmiszerforgalom 15-16 százalékát tenné ki, amit csak a szerencsés kiválasztottak üzleteiben lehetne elkölteni. Természetesen ez javarészt nem új pénz - hiszen nagyon sokan eddig is élelmiszerre költötték a juttatást vagy annak legnagyobb részét.
    A fogyasztók egy része viszont nyilván nem az Erzsébet-elfogadóhelyeken vásárolt be - már csak azért sem, mert a népszerűnek számító külföldi láncok között eddig csak a Tesco lépett be az elfogadók sorába -, ám az új rendszer, megvalósulása esetén, részben átirányíthatja őket. Ez a többletforgalom ellensúlyozhatja a kereskedők explicit és implicit kiadásait.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az állam fizetési haladékhoz és kamatnyereséghez jut.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector