Startlaphoz Csatlakozz!

Elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne?

Megoszlanak a vélemények a vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 02. kedd, 08:00

 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Kereskedelmi Kollégiuma támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatot - közölte a testület hétfőn az MTI-vel.

    Közleményük szerint a Kereskedelmi Kollégium tagjai nagy többséggel úgy foglaltak állást, hogy támogatják a javaslatot, amely szerint az üzletek bizonyos kivételektől eltekintve vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanának. 

    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) által benyújtott törvényjavaslat szerint csak a családi vállalkozásokban működtetett, 400 négyzetméter alatti, és a tulajdonos, mint eladó által nyitva tartott kisboltok lehetnének nyitva vasárnap és ünnepnapokon. 

    Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni. A politikus közölte, terveik szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. Kivétel az adventi időszak, de ezeken a napokon plusz bért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak. Hozzátette, nem tart kizártnak akár 50 százalékkal magasabb vasárnapi pótlékot sem. A frakcióvezető emiatt leépítésekre nem számít. 

    A magyar élelmiszerkereskedelem három legnagyobb forgalmú (2013-ban együttesen 1441,4 milliárd forint bevételt elérő, összesen 77 000 dolgozót foglalkoztató) hazai tulajdonú üzletlánca a CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést - közölték a cégek korábban az MTI-vel.

    A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a szervezet főtitkárának sajtónyilatkozata szerint a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését önkéntes nyilatkozattételhez kötné, amelynek nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, illetve a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. Az MTI-vel a szervezet azt közölte, hogy népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt.

    Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy az üzletek, áruházak a vásárlók érdekeivel összhangban maradjanak nyitva vasárnap. 

    A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöksége támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatát. 

    A Munkástanácsok szerint fontos a vasárnapi munkavégzés korlátok közé szorítása, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint korlátozni, és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést. 

    A LIGA szakszervezeti szövetség nem támogatja a boltok vasárnapi kötelező bezárását, ehelyett a vasárnapi nyitva tartás költségeinek emelését és szabályainak szigorítását javasolja a kormánynak. 

    A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozását előíró törvénymódosító javaslat megszavazása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megoszlanak a vélemények a vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector