Startlaphoz Csatlakozz!

Fontos információ a biztosítási idő hossza

Ellátásra való jogosultság a biztosítási jogviszony megszűnését követően

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 29. hétfő, 12:45

A társadalombiztosítási ellátások többségének tartama és mértéke a biztosítási idő hosszához (is) kötődik. Például minél hosszabb szolgálati idővel rendelkezik valaki, annál magasabb összegű nyugdíjra számíthat, de legalábbis magasabb összegűre mint az a személy, aki ugyanolyan kereseti viszonyok mellett kevesebb szolgálati idővel rendelkezik – írja a kalkulator.hu.

   De akadnak olyan ellátások is, amelyek nem csak meghatározott hosszúságú biztosítási előzményhez kötődnek, hanem jogosultsági feltételeik között a biztosítás fennállása is szerepel.
 
   Például, hiába rendelkezik valaki 10 évnyi folyamatos munkaviszonnyal, ha jogviszonya megszűnésének másnapján válik keresőképtelenné nem lesz jogosult táppénzre, vagy ha már táppénzben részesül, és keresőképtelensége másnapján megszűnik a jogviszonya, akkor a továbbiakban nem számíthat ellátásra.
 
   A következőkben tehát azt vesszük sorra, hogy egyes ellátások mennyiben vehetők igénybe a jogviszony megszűnését követően.
 
  Kezdtük a táppénzzel, amely – ahogy az említett példákból is kitűnik – csak a biztosítás tartama alatt jár.  
 
   Nem így a baleseti táppénz. Baleseti táppénzre az jogosult, aki a biztosítás fennállása alatt vagy az azt követő legkésőbb harmadik napon üzemi baleset (foglalkozási betegség) következményeként válik keresőképtelenné.  Tehát, ha egy munkavállaló a jogviszonya megszűnését követően három napon belül a jogviszony fennállása alatt bekövetkezett üzemi baleset vagy foglalkozási betegség) következtében keresőképtelenné válik, akkor akár egy évi is kaphat baleseti táppénzt.
 
   Visszatérve az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, a terhességi gyermekágyi segélyre való jogosultság ugyancsak érvényesíthető a biztosítás megszűnését követően is. Terhességi gyermekágyi segélyre – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén – az is jogosult, aki a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül vagy 42 napon túl a baleseti táppénz folyósítása alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.
 
   Például, ha a szülés előtt 2 hónappal megszűnik a kismama jogviszonya, akkor célszerű a szülés előtt legalább néhány napos biztosítási jogviszonyt létesíteni az ellátás érdekében.

   A GYED-re való igény a biztosítás megszűnését követően abban az esetben érvényesíthető, amennyiben az anya terhességi gyermekágyi segélyben részesült és a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.
   
Nem érinti viszont az egyik ellátáshoz való további jogosultságot sem, ha a biztosítás a folyósítás tartama megszűnik. Például, ha a terhességi gyermekágyi segély folyósítás ideje alatt megszűnik az édesanya munkaviszonya, az ellátását minden további nélkül kapja tovább, sőt GYED-re is jogosult lesz, amennyiben megfelel az előzőekben említett annak a követelménynek, hogy terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett
 
   Az egészségügyi szolgáltatás a biztosítás megszűnését követő 45 napon keresztül illeti még meg a volt biztosítottat feltéve, hogy a biztosítás legalább 45 napig fennállt
Ami a nyugdíjbiztosítási ellátásokat illeti ezek esetében a biztosítás megszűnése nem korlátozza a jogosultságot sőt a nyugellátás vagy a korhatár előtti ellátás esetében kifejezett feltétele az ellátásnak a biztosítási jogviszony megszüntetése. Például, ha a egy munkavállaló az elmúlt 10 évben egyetlen nap biztosítási időt sem szerezett, minden további nélkül érvényesítheti a korhatárt betöltve nyugdíjjogosultságát feltéve, hogy egyébként rendelkezik a szükséges szolgálati idővel.
 
Forrás: kalkulator.hu
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ellátásra való jogosultság a biztosítási jogviszony megszűnését követően.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector