Startlaphoz Csatlakozz!

Remélhetőleg több orvos tud majd elhelyezkedni

Állami alkalmazottak lesznek a szakorvosjelöltek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 27. kedd, 10:21

 Az állam lesz a munkáltatójuk a szakorvosjelölteknek, levéve a bérterheket a kórházakról. Az új törvény az anyagi nehézségek miatti létszámhiánygondokon próbál segíteni – tudta meg a delmagyar.hu.
 
  Átveszi az állam a szakorvosjelöltek foglalkoztatását az egészségügyi intézményektől – legalábbis erre utal a törvényben megjelölt, egyelőre meg nem nevezett központi képződmény mint munkáltató megjelenése. Az intézkedés lényege, hogy a kórházakat és klinikákat ezentúl nem terheli majd a bérköltség – ingyen munkaerőt kapnak.

   – A klinikának továbbra is megmarad az adminisztrációs terhe, de legalább a pénz nem megy át rajta – fogalmazott Hajnal Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar szakképzési dékánhelyettese. De nem csak egy plusz láncszem rendszerből való kivételéről van szó. – Az egészségügyi intézmények ugyan megkapták az államtól a bérekre szánt összeget, azonban előfordult, hogy azt ki kellett pótolniuk, mert a szakorvosjelölt magasabb bérkategóriában volt – mondjuk mert már volt egy másik szakvizsgája. Ezt a központi rendszer nem vette figyelembe, így a tb-bevételekből kellett kigazdálkodni – mondta el Hajnal Ferenc. Az új rendszer, amely a 2015. június 1. után munkába állókra, felmenő rendszerben vonatkozik majd, nem teljesen új keletű.

  – Régen az első két évben volt a munkaadó az állam, a gyakorlati szakaszban pedig a klinika. Ezzel az volt a probléma, hogy ha az egészségügyi intézmény nem tudott állást adni, két év után mennie kellett a szakorvosjelöltnek. Éppen ezért változtatták meg a rendszert, és adták teljesen a klinikák kezébe a munkáltatói feladatokat – mondta el Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség szegedi elnöke. – Azzal, hogy az egész gyakorlati időt most állami finanszírozásúvá tették, elhárul az az akadály, hogy azért nem alkalmaznak valakit, mert az egészségügyi intézménynek nincs pénze a bérre. Az orvoshiány oka részben az is, hogy álláshiány van: költségtakarékosság miatt létszámstopot vezettek be szinte mindenhol. Ezzel az intézkedéssel, amelynek kidolgozásában a Magyar Rezidensszövetség is részt vett, remélhetőleg több orvos tud majd elhelyezkedni.
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Állami alkalmazottak lesznek a szakorvosjelöltek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector