Startlaphoz Csatlakozz!

31 üzlet veszélyben

Újabb Tescók zárhatnak be

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 03. kedd, 09:51

A nyár végéig kiderül, bezárják-e azt a 31 magyar Tesco áruházat is, amelyek nyitásuk óta nem termelnek hasznot a minden veszteséges ágától szélsebesen szabaduló multinacionális vállalatnak. A lánc hazai vezérkara is a londoni döntésre vár – tudta meg a Magyar Nemzet.

   Augusztusban zárhatják be a 31 veszteséges magyarországi Tesco áruházat. Megírtuk, a bejelentett 13 üzleten kívül akadnak még olyan egységek a láncnál, amelyek áldozatául eshetnek az angliai anyavállalat globális karcsúsító programjának. Úgy értesültünk, itt tartózkodnak hazánkban a londoni központ képviselői, és áruházról áruházra járva vizsgálják a magyar leányvállalat működését, ezen belül is például az éppen aktuális akciókat. Erre korábban nem volt példa – mondta lapunknak egy áruházvezető.
 
   Hozzátette, biztosat senki nem tud a 31 veszteségesen működő áruház további sorsáról, szavai szerint ugyanis az angolok döntésére várnak a magyarországi vezetők is. Tájékoztatása szerint ugyanakkor a szóban forgó egységek – hasonlóan a néhány napon belül lakat alá kerülő boltokhoz – a kezdetektől nem működnek eredményesen, mert többségüket olyan helyen nyitották, ahol a vásárlóerő nem tartja el az üzletet, vagy a közelben több multinacionális hálózat egysége is megtalálható. Az agresszív piaci terjeszkedés jegyében megnyitott áruházak között akadnak fővárosi és vidéki egységek is.
 
  A vállalati bennfentestől azt is megtudtuk, hogy a Tesco Globál Áruházak Zrt. a múlt év márciusától idén márciusig tartó 2014-es üzleti évének utolsó harmadában jobb forgalmat produkál, mint egy éve. Ez is arra utal, hogy kevésbé a kormány döntései, sokkal inkább a Nagy-Britanniában elkövetett könyvelési csalás következtében kialakult profitveszteség kordában tartása indokolja a bezárásokat.
 
  Az anyavállalat londoni központja a napokban pontosította a cég átalakításáról szóló terveket. E szerint elsősorban a diszkontok által elcsábított vásárlókat célozzák meg a jövőben, ennek részeként árcsökkentést és a szolgáltatások színvonalának javítását ígérték. Listázták azt a 43 angliai boltot is, amelyeket bezárnak veszteséges működésük miatt. Az anyaországban törölték további 49 új nagyáruház felépítésének tervét is, és mintegy kétezer dolgozótól válnak meg. Eközben úgy tűnik, visszavonulót fújt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete abból a kommunikációs stratégiából, amely a kormányt teszi felelőssé a bezárásokért.
 
  A korábban szocialista képviselőként is ismert Sáling József elnök néhány napja a vasárnapi pihenőnap várható hatásai kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a többezres leépítésekről szóló aggodalmak olyan politikai akció részei, amelyekkel „az embereket próbálják kicsit lázítani”. Mint mondta, nem örül ennek, mert a vasárnapi pihenőnapot csak riogatásra használják az ellenzéki pártok. Az ellentmondásokat tetézi, hogy a Tesco a dolgozóknak kiküldött levelében azt írta, a vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő törvény miatt nem lesz elbocsátás.

Ma véget érhetnek a tárgyalások
 
   Azt, hogy nem a vasárnapi zárva tartás, a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj, valamint a kétévnyi veszteséges működést követő korlátozás miatt küldenek el dolgozókat a Tescónál, az is bizonyítja, hogy a korábban bejelentett 570 munkavállaló helyett mostanra kiderült, mindössze mintegy 70 érintettnek nem jut hely a lánc más üzleteiben. Rajtuk kívül néhány tucatnyian maguk mondtak fel a cégnél, illetve úgy tudjuk, piaci versenytársak csábították el őket.
 
   Vagyis több mint négyszázan vannak, akiknek mégis akad új álláshely a multilánc hazai hálózatában. Igaz, azok között, akiknek új munkát ajánlottak fel más egységekben, akadnak olyanok, akiknek a munkába járás költsége magasabb lesz, mint eddig, azaz kevesebb pénzből, átlagosan százezer forint alatti összegből kell megélniük a jövőben. Más kérdés, hogy a munkavállalói szakszervezetek és a vállalat mára tervezett megállapodásának létrejötte attól is függ, írásba foglalja-e a Tesco, hogy az eredetileg a leépítéssel érintett dolgozók kétharmadának valóban lesz másik állása a cégnél.
 
  Úgy értesültünk, ez egyelőre nem szerepel a megállapodás szövegében, az erre vonatkozó ígéretek eddig csupán szóban hangzottak el. A szakmabeliek arra már többször felhívták a figyelmet, hogy több mint kétezer betöltetlen állás van a magyarországi kereskedelemben, ezért nem valószínű, hogy az elbocsátandó dolgozók tömegesen maradnának megélhetés nélkül.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újabb Tescók zárhatnak be.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector