Startlaphoz Csatlakozz!

Giga- helyett, csak megakonföderáció alakult?

Szakszervezetek: kétséges az új egység

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 27. péntek, 19:04

Kimondta egyesülését a versenyszféra két nagy szakszervezeti tömörülése, a közszférát képviselő harmadik szövetség viszont csak saját önállóságát megőrizve csatlakozik hozzájuk. Meglehet, giga- helyett, csak megakonföderáció alakult. – írja a Népszabadság.

  Hivatalosan is megszűnt az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, s a két konföderáció a Magyar Szakszervezeti Szövetségben (MaSZSZ) egyesült – ez a döntés született az új szerveződés pénteki kongresszusán. A szövetségnek nagyjából 150-160 ezer aktív tagja van. Nem adja viszont fel az önállóságát a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), miközben az új konföderáció tagjaként kíván tovább működni.
 
  Először 2013. május 1-jén jelentették be, hogy a három érdekszövetség hónapokon belül egyetlen nagy szervezetben egyesül. Az MaSZSZ alakuló kongresszusát fél évvel később megtartották, de az összeolvadásról szó sem lehetett, mert a SZEF szerint túl gyors volt a tempó, s további előkészítő munkát tartottak szükségesnek.
 
  Ezért még egy évet adtak arra, hogy a csatlakozók kimondják megszűnésüket. Az eredeti elképzelések szerint az alapítóknak tavaly késő őszig kellett volna dönteniük saját felszámolásukról és a beolvadásról, ám ilyen határozatot csak az MSZOSZ hozott.
 
   A SZEF viszont a tavaly novemberi második kongresszus előtt pár héttel megint befékezett, mondván, nem tudni, milyen programot hirdet az MaSZSZ. Ugyanakkor garanciákat kértek arra vonatkozóan, hogy a nagy szerveződésen belül miként érvényesíthetik a közszférában foglalkoztatottak érdekeiket.
 
   A közszolgálatban dolgozók úgy látják, hogy a versenyszférában érdekelt szakszervezetek nem szolidárisak velük, nem támogatták béremelési követeléseiket. Amit igazolva is látnak abban, hogy többek között az MSZOSZ is megállapodott a kormánnyal a minimálbér emelésének idei mértékéről, miközben az a közszolgákat nem érinti, hiszen ők egyetlen fillért sem kapnak.
 
  Nem kis részben emiatt a SZEF úgy döntött, hogy nem szűnik meg, de az MaSZSZ-nek továbbra is a tagja marad. A másik kettőnek ez így nem tetszik, de a még folyó kongresszuson ennek ellenére sem merült fel, hogy a hezitáló harmadikat kizárják. Az viszont már szinte bizonyos, hogy a SZEF-es jelöltek az új konföderációban semmilyen tisztséghez nem juthatnak.
 
  A jelöltállítás, illetve a választás egyébként még hátra van, mert lejár Pataky Péter MaSZSZ-elnök, illetve Székely Tamás és Varga László alelnökök megbízatása.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezetek: kétséges az új egység.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector