Startlaphoz Csatlakozz!

A kódex értelmezhetetlen, megfoghatatlan szabályokat erőltet

Kézi vezérlésre kapcsolják a tanárokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 07. péntek, 09:10

Teljesen szükségtelen és értelmezhetetlen is a pedagógusok etikai kódexe, amit a kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar készített. Szakszervezetek szerint ráadásul alkotmánysértő is és semmi más célt nem szolgál, mint hogy a tanárokra még nagyobb nyomást helyezzenek – írja a Népszava.

  Nyilvánosságra hozta az állami és önkormányzati iskolákban dolgozó tanároknak készült etikai kódexét a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK). A mindössze 26 oldalasra sikerült „szellős” anyagra hosszú hónapokat kellett várni, ám annak kötelező alkalmazását már a köznevelési törvény múlt decemberi, és már idén január elsején hatályba lépett módosításának rendelkezései is előírták. Vagyis az iskolák és az intézmények már ekkor kötelesek voltak betartani az NPK etikai intelmeit, miközben kódexnek még nyoma sem volt.
 
  Horváth Péter, az NPK elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a kötelező etikai iránymutatást a szakma egészével együttműködve alkotnák meg. Erre utalnak egyébként a szövegben is, mint írják, „a kódex a pedagógus szakma és hivatás etikai normáinak közmegegyezésen alapuló, a szakma belső összetartozását és ezzel társadalmi megbecsültségét erősítő összefoglalása”. A valóságban azonban a szöveget egyes egyedül az NPK szakbizottsága fogalmazta meg, igaz, a szakmai vitára bocsátott anyag véleményezését október 4-ig várják a pedagógustársadalom egészétől.
 
  A kódex alapelvei szerint a jó pedagógus hű Magyarország Alaptörvényéhez, feladatát „mindenekelőtt a nemzet érdekében” és nem utolsó sorban „átláthatóan” teljesíti. A kötelező iránymutatások azonban nemcsak a pedagógusok szakmai munkájára vonatkoznak, a kódexben azt is előírták, hogy a tanárok megjelenése és magaviselete mindig legyen méltóságteljes és példamutató. „Munkahelyünkön kívül is olyan magatartást tanúsítunk, hogy az erősítse a velünk érintkezőknek a köznevelés rendszerébe vetett bizalmát” - olvasható a tervezetben. Azt is előírják a tanároknak, hogy küzdjenek „az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen”.
 
  A tervezet kitér a tanári munka tisztaságára is: az etikai szabályok megsértését jelenti például, ha a pedagógusi munka során valaki hamisít vagy plagizál. Már csak ezért sem felel meg a kódex előírásainak a Budai Nagy Antal Gimnázium frissen kinevezett igazgatója, Manolovitsné Erdőközi Orsolya (Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár protezsáltja), akit a tantestület, a diákok és szülők tiltakozása ellenére ültettek az igazgatói székbe, s mint azt az iskola szülői közössége kiderítette, igazgatói pályázatában máshol már felhasznált szövegek szerepeltek.
 
  Ha valaki nem úgy viselkedik, ahogy az a kódexben írva vagyon, etikai eljárást lehet ellene indítani. Ezt hivatalból, saját kérelemre vagy panasz alapján indítható, s a bejelentés csak írásban történhet, a feljelentőnek pedig a nevét is vállalnia kell. Az eljárást a Területi Etikai Bizottság folytatja le, s ha úgy ítélik meg, hogy a tanár etikátlanul viselkedett, a bűnös figyelmeztetést kap, melynek célja, hogy „az etikai vétség elkövetője a jövőben tartózkodjon a normasértő magatartástól”. Súlyosabb büntetést elvileg csak az NPK-ban valamilyen tisztséget betöltő pedagógusra szabhatnak ki.
 
  A kódex körül kialakulóban lévő vita már most kezd szárnyra kapni, a pedagógus szakszervezetek álláspontja szerint az újabb tanári regula teljesen fölösleges. Szüdi János szerint ráadásul alkotmánysértő is, egyrészt mert diszkriminál, mivel csak az állami és önkormányzati iskolákra vonatkozik, az egyházi és magániskolák tanárainak csak „ajánlásként” kell figyelembe venniük az instrukciókat, másrészt pedig azért, mert egyes pontjai sértik az alaptörvényben is megfogalmazott emberi méltóság jogát.
 
  A Pedagógusok Szakszervezetének jogásza szerint a kódex értelmezhetetlen, megfoghatatlan szabályokat erőltet rá a tanárokra. „Hogy lehet átlátható módon tanítani? Mit jelent az, hogy méltóságteljesen kell megjelenni? Akinek lekopik a hajáról a festék, az ellen már eljárás indítható?” - kérdezte Szüdi, szerinte azonban válaszok nincsenek, a kódex pedig csak arra jó, hogy a tanárokra még nagyobb nyomást helyezzenek. „A hatalom látszólag demokratikus úton, az NPK-n keresztül határozta meg, mit vár el a pedagógusoktól. Előfordulhat, hogy aki nem viselkedik etikusan, azt el fogják küldeni” - véli az oktatási szakértő.
 
  Mendrey László szerint kódex a fegyver is lehet, mivel komoly jogi aggályokat vet fel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint problémát jelenthet, hogy a kódex jogszabályként értelmezi önmagát, pedig távolról sem az, ennek ellenére mégis olyan kötelezettségeket fogalmaz meg, amelyeket - az Alaptörvény szerint - csak jogszabályban lehet meghatározni. „Nyilvánvaló, hogy ezzel, ahogy a tanfelügyeleti rendszer bevezetésével is, a pedagógustársadalom totális megfegyelmezését, a tanárok kézi irányítását akarják elérni” - mondta.

Forrás: Népszava
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kézi vezérlésre kapcsolják a tanárokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector