Startlaphoz Csatlakozz!

A piros betűs ünnep a dolgozók megaláztatására, reménytelenségre irányítja a figyelmet

Öröm helyett gyomorgörcs: állás nélkül a munka ünnepén

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 01. csütörtök, 14:22
 
Székelyfi József, az Iposz kaposvári elnöke szerint sokak életében öröm helyett gyomorgörcsös ünnep május elseje. A sör-virsli retróérzés a múlté, a piros betűs ünnep a dolgozók megaláztatására, reménytelenségre irányítja a figyelmet, a szegények tömege már csak a szociális háló foszlányaiba kapaszkodik. Sokan munka nélkül ünneplik a munka ünnepét – olvasható a sonline.hu oldalán.

– Van ok az ünneplésre?
– Szerintem nincs – felelte kérdésünkre Székelyfi József, az iparos kisvállalkozókat tömörítő Iposz kaposvári vezetője. – Hogy is lenne, amikor sokan nehezen, egyik napról a másikra élnek? Elég csak arra gondolni, hogy milyen változásokat indított el a közelmúltban elfogadott új Munkatörvénykönyve vagy egyéb más döntések. Szerintem rengetegen bizonytalannak érzik helyzetüket, egy normális demokráciában gond esetén utcára mennek az emberek, s tüntetnek. Az értelmiséget éppúgy sújtják a terhek, nehézségek, mint az alkalmazottakat, a cégeknél dolgozó munkásokat vagy a kisvállalkozókat. Baj, hogy sokan, nagyon sokan nincsenek megbecsülve: se anyagilag, se erkölcsileg.

– Mi az ünnep üzenete?
– Részben az, hogy emlékeztet a nehézségekre. Komoly gondnak tartom, ha egy társadalomban nincs erős középosztály. A világon szinte mindenhol a lakosság 10 százaléka a gazdagokhoz, tizede a szegényekhez tartozik, de a 80 százalékra tehető középosztálynak van munkája, egzisztenciája. Célokat fogalmaznak meg, tudják, hogy merre tartanak, s abban is biztosak lehetnek, hogy a gyermekeik képesek elvégezni az iskolát. Mivel az átlagos helyzetű családoknak évek múlva is lesz annyi pénzük, tartalékuk, hogy taníttassák, diplomát vagy szakmát adjanak a nagyfiú, nagylány kezébe és nem napi filléres problémákkal birkóznak, hanem hosszabb távon is képes tervezni. Szerintem nálunk súlyos gond a szegénység, illetvea mélyszegénység. Szégyen, ha egy mezőgazdasági országban akár csak egy éhező gyermek él. Márpedig tudjuk, hogy ez nem egyedi jelenség.

– Újkeletű változás vagy hosszabb ideje tartó folyamat eredménye a mostani helyzet?
– Úgy látom, hogy hosszabb leépülésről van szó. A történet még a '90-es évek elején kezdődött.

– S hogyan folytatódott?
– A gazdaság gyökerestül átalakult, így az ipar és a mezőgazdaság is. Szétverték a jól működő termelőszövetkezeteket, eladtak sok üzemet, gyárat, melyek nagy része rövid időn belül bezárt, vagy ha tovább működött, akkor is jóval kevesebb munkásnak adott megélhetést, mint azelőtt. Sokan abban a tévhitben ringatták magukat, hogy a '90-es évek elején beígért nagy változások egyet jelentenek azzal, hogy holnaptól mindenki aranybilibe pisil. Nem így történt. Sőt, szerintem a gazdasági élet számos területén romlott a színvonal. Úgy, mint a focinál.

– Mit léptek erre a vállalkozók?
– Ugye, nem kell bizonygatni, hogy a kis- és középvállalkozói kör nyomasztó közegben dolgozik? Komoly, kiválóan felkészült szakmunkások, iparosok is külföldre vándoroltak. Ha jól tudom, az elmúlt időszakban összességében nagyjából 2-3-szor annyi  távoztak az országból, mint az '56-os forradalom után. Már vagy 400-500 ezren külföldön élnek, jelentős részük fiatal. Meggyőződésem, hogy a többség nem kalandvágyból, hanem megélhetési gondok, a munkanélküliség ment ki.

– Milyen következménye lehet ennek?
– Aki külföldre távozott, annak nagy része elhelyezkedett, s egészen bizonyosan sokáig marad. Csakhogy előbb-utóbb idehaza jelentkeznek majd a társadalmi, gazdasági problémák. Ha Kaposváron holnap 50 magasan képzett, gyakorlott szerszámkészítőt, géplakatost keresne egy gyár, az komoly gond lenne. Aki tehette, máshol kereste a boldogulást. Ezért különösen fontosnak ítélem a minőségi oktatást, a szakemberképzést: az iskola piacképes tudást adjon a fiataloknak, amelyre valóban szükség van. S ne ilyen-olyan tanfolyamokra ültessék be a munka nélkül maradt embereket, ahol napocskákat kell rajzolni.

– S ha végeznek a fiatalok, egy részük mégiscsak vállalkozónak áll. Hogyan élnek a somogyi iparosok?
– A társadalom állapotának képe rávetül a kis- és középvállalkozói körre. A lakosság zöme anyagi bizonytalanságban él, s ez jellemző a tagtársak helyzetére is. Alig van fizetőképes kereslet, kevés a munka, elmarad a várt bevétel, emiatt sok kisvállalkozás néhány embernél többet képtelen eltartani. A kkv-kör támogatása dumának jó, de ha az ember azt hallja, hogy szerte az országban gyakran csak a csókos nagyobb vállalkozások jutnak megrendeléshez, az szomorú.

– Változó jogszabályok, razziák, szakmai programok. Milyen hatékonysággal védik az arra hivatottak a dolgozók érdekeit?
–  Az érdekegyeztetés rendszere átalakult, korábban több olyan fórum volt, ahol érezhettük, hogy legalább a morgolódás jogát megkaptuk. Úgy tapasztalom, mostanában hivatalos csatornák helyett inkább egymás között morgolódnak a vállalkozók. Sokan belefásultak a küzdelembe és mutatja a helyzetet, hogy a dolgozók se mernek demonstrálni, féltik az állásukat.

– Választások után vagyunk. Mi javíthatná a dolgozók érdekét, a vállalkozások helyzetét?
– Ígéretekkel tele a padlás. Úgy érzem, ha az utóbbi idők programja marad továbbra is, akkor túl sok jóra nem lehet számítani. Gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre, új termelő üzemek beindítására kell törekednie az államnak, s nem csak szavakban. Beruházások nélkül nincs előrelépés, ide kell csábítani a befektetőket. Somogy a 19 megye közül számos fontos mutatóban a 16.-17. helyen van: az országoshoz képest nálunk jóval alacsonyabb az átlagfizetés, az építőipar sok helyütt vegetál, alig jön befektető. Az egyik szegény uniós régió még mindig Dél-Dunántúl, s ezen kell változtatni. Úgy érzem, a somogyi kisiparosok jogi-gazdaságok változások tömegét élték át, ennek ellenére bizonyították szakmai alkalmasságukat, életképességüket. A legtöbb vállalkozó társam egyedi megrendeléseket vállal, igényesen dolgozik, de munka, fizetőképes kereslet híján nem tud pályán maradni.

– Milyen irányba érdemes elmozdulni? Milyen konkrét, megvalósítható javaslata van?
– Szerintem az oktatásba kell nyomni a pénzt, mivel a tanulás, a képzés az egyik legjobb befektetés.  Öröm lenne látni, ha Somogyban is minél több magas hozzáadott értékű termék hagyná el a futószalagot. Akkor például nem nyers tölgyfa exportőrként emlegetnék a megyét külföldön, hanem a drága alapanyagból gyártott bútorairól, mely a mostaninál még több pénzt hozna a gazdaságba és sok ember elhelyezkedhetne. Ez csak egy kiragadott példa a sok közül, de a lényeg: van lehetőség, esély, melyet kutyakötelességünk kiaknázni. Azt is tudni kell, hogy Somogy fejlődése a vasút és a közút fejlesztése nélkül elképzelhetetlen. A modern infrastruktúra nélkül nem életképesek a vállalkozások, a térségek, elég, ha csak Kecskemétre, Győrre vagy Székesfehérvárra gondolunk.

– Mit kell tenni?
– A kevés megmaradt gőzt nem a sípokra, hanem a dugattyúkra kellene vezetni, azaz ne lózungokat pufogtassanak a döntéshozók, hanem érdemi, hasznos  programmal álljanak elő. S csak olyan terveket karoljanak fel, támogassanak, ami mögött van ötlet, eladható a piacon, ha nem ez az elv érvényesül, akkor nem számíthat elmozdulásra, pozitív változásra se egy-egy szakma, se a gazdaság egésze. Márpedig ezt várják a vállalkozók, nem beszélve a fiatalokról.

– Hogyan döntene, ha most lenne pályakezdő?
– Jobban megtanulnék németül, s valószínűleg külföldre mennék dolgozni. Később nyilván hazajönnék, s a megszerzett plusztudást hasznosítanám.

Nyolc százaléknak van esélye külföldi munkára
– A munkaerő-piaci nyitást követően, 2011 májusától Ausztria lett a legkeresettebb országa a somogyi érdeklődőknek – tájékoztatta lapunkat a megyei kormányhivatal munkaügyi központja. Sokan tisztában vannak azzal, hogy a vendéglátó szektor folyamatosan lehetőségeket kínál, ezért legnagyobb számban a turizmushoz és szállodaiparhoz kapcsolódó munkaköröket keresték (szakács, felszolgáló, konyhai kisegítő, mosogató, szállodai takarító). A férfiak többsége inkább az építőipar, a fémipar, a feldolgozóipar (húsfeldolgozás) területén kívánt elhelyezkedni, de nagy számban érdeklődtek a viszonylag kevés nyelvtudást igénylő gyári betanított munkák iránt is.
Megtudtuk: komoly megyei ki-, illetve visszaáramlásról adatok, információk a munkaügyi szervezethez nem érkeztek. A munkavállalók jelentős része a tervezés idején legfeljebb 3-5 éves külföldi munkavégzéssel számol, ezt követően újra visszatérne hazánkba.
–  Ausztrián és Németországon kívül az Egyesült Királyság tekinthető kedvelt célpontnak, emellett Olaszország és Hollandia mondható még népszerűnek. A munkaügyi szervezet nem rendelkezik adatokkal a külföldön elhelyezkedett munkavállalókról, ám – az egyéni készségek, képességek, kitartás alapján – összesen 7-8 százalékra becsüli azok számát, akik ténylegesen elnyerhetnek egy-egy külföldi pozíciót.

21 465-en keresnek munkát

A nyilvántartott álláskeresők száma Somogy megyében 21 465 fő (2014. 03. 20-án). Ebből 55,7 százalékuk – 11 953 – férfi, a nők száma 9512. A huszonöt éves, illetve fiatalabb álláskeresők aránya 18,5 százalék (3967 fő), a 26-50 éves korosztályé 57,5 százalék (12 355 fő), ötven év feletti 24 százalék (5143 fő).
A Somogy megyében nyilvántartott álláskeresők 44,1 százaléka szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokban kívánt elhelyezkedni. A kereskedelem- és vendéglátóiparban például 12,4 százalékuk, az építőiparban 5,6-, az irodai- és ügyviteli foglalkozásokban öt-, míg fém- és villamosipari foglalkozásokban 4,9 százalékuk szeretett volna dolgozni.
 
Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Öröm helyett gyomorgörcs: állás nélkül a munka ünnepén.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector