Startlaphoz Csatlakozz!

Munkavédelem

Mi minősül üzemi balesetnek?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 14. szerda, 09:14

 Az üzemi baleset társadalombiztosítási fogalom, amely esetben a munkavállaló az egészségbiztosítás baleseti ellátásaira, így baleseti egészségügyi ellátásra, baleseti táppénzre és baleseti járadékra lehet jogosult. A munkabaleset fogalmát a munkavédelmi szabályok határozzák meg. Mindkettőben közös elem a baleset, amely az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetőleg halált okoz – írja a munkajog.hu.

   Üzemi baleset az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri. Megállapítható az összefüggés például munkahelyi tisztálkodás, öltözködés, étkezés vagy üzemorvosi szolgáltatás során bekövetkezett baleset esetén. Ha a munkahelyen étkezési lehetőség nincs, akkor az ebédidőben történt baleset kizárólag akkor minősülhet üzeminek, ha a munkavállaló valóban étkezésre vette igénybe a szünetet.
 
  Üzemi balesetnek minősül az a baleset is, amely a biztosítottat közcélú munka végzése vagy egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során éri. Utóbbinál az az orvosi vizsgálat vagy kezelés vehető figyelembe, amelyet a keresőképtelenség, a rokkantság, illetve az egészségkárosodás mértéke elbírálása céljából, illetve a keresőképessé váláshoz rendeltek el. Ha például a munkavállaló rosszullét miatt felkeresi háziorvosát, és közben balesetet szenved, az nem minősül üzemi balesetnek.
 
   Üzeminek minősül az a baleset is, amelyet a munkavállaló munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben szenved el. Ezt nevezi a törvény úti balesetnek. Ilyen esetben szükséges vizsgálni, hogy a baleset a munkahely és a lakás közötti legrövidebb úton történt-e, illetve a munkavállaló közvetlenül a munkája befejezése után indult-e haza, továbbá hogy hazaútját magánügyek intézése céljából (pl. bevásárlás, gyermek óvodából történő hazavitele) nem szakította-e meg, akár oly módon is, hogy a legrövidebb útról letért.

  A törvény egyértelműen kizárja az üzemi baleset köréből az alábbi eseteket:
a) A balesetet kizárólag a sérült ittassága okozta. Önmagában az a tény, hogy a munkavállaló alkoholt fogyasztott, nem feltétlenül zárja ki az üzemi baleset megállapíthatóságát (például a munkavállaló ittasan közlekedik a munkahelyen, és fejére esik egy munkaeszköz, amitől megsérül).
b)  A munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélkül végzett munka, az engedély nélküli járműhasználat, a munkahelyi rendbontás során elszenvedett baleset. A „fusizás” tehát kizárja a munkavállalót a baleseti ellátásokból.
c) A lakásról (szállásról) munkába, illetőleg a munkából lakásra (szállásra) menet közben, indokolatlanul a legrövidebb útvonalon közlekedve, vagy az utazás indokolatlan megszakítása során történt baleset.
d) Nem jogosult baleseti ellátásra az a munkavállaló sem, aki sérülését szándékosan okozta, vagy szándékosan késlekedett az orvosi segítség igénybevételével, illetőleg a baleset bejelentésével.
 
  A munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben, így különösen a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás, a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás igénybevétele során éri, függetlenül a baleset helyétől és időpontjától, valamint a munkavállaló közrehatásának mértékétől. Az úti balesetek közül csak az számít munkabalesetnek, amit a munkavállaló a munkáltató saját vagy bérelt járműmével szenved el.
 
  A társadalombiztosítási baleseti ellátásra jogosító üzemi baleset tehát egyrészt szélesebb baleseti kört ölel fel, hiszen magában foglalja a munkabalesetnek egyébként nem minősülő, saját gépjárművel elszenvedett úti balesetet. Másrészt szűkebb, mivel nem minden munkabaleset egyben üzemi baleset is.
 
   A munkáltató a tudomására jutott, illetve bejelentett munkabalesetet köteles kivizsgálni, bejelenteni, illetve nyilvántartásba venni. A munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul ki kell vizsgálni, és a kivizsgálás eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben kell rögzíteni.
 
   A munkabaleset fogalmi körébe nem tartozó üzemi balesetet az üzemi baleseti jegyzőkönyvben kell rögzíteni. A súlyos munkabalesetet azonnal be kell jelenteni a munkavédelmi hatóságnak. A munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleset körülményeit is tisztázni kell.
 
   A bejelentett üzemi baleset tényét a táppénz folyósítására illetékes szerv (kifizetőhely, egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv) bírálja el. A munkáltató lehetősége csak arra terjed ki, hogy a balesetet munkabalesetnek elismeri-e, vagy sem.
 
   A baleset üzemiségének elismerése, illetve elutasítása ugyanakkor nem függhet attól, hogy a munkáltató a balesetet munkabalesetnek elismerte-e. A munkaviszonnyal összefüggő baleset miatt elszenvedett munkavállalói károkért – üzemi vagy munkabalesettől függetlenül - a munkáltató kárfelelőssége természetesen fennáll. Üzemi baleset esetén azonban a társadalombiztosítás által nyújtott ellátást a kártérítés összegéből le kell vonni.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi minősül üzemi balesetnek?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector