Startlaphoz Csatlakozz!

Felvizezett multiellenesség: a többiek még várnak

A Tescoban már beváltható az Erzsébet-utalvány

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 01. vasárnap, 19:46

Nemhiába lobbizott a Tesco az Erzsébet-utalvány kapcsán: hosszú vajúdás és késhegyig menő viták után, de a rendszert üzemeltető Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. végül szerződést kötött a brit lánccal, - tudta  meg a Népszabadság. Ezzel a lépéssel a kormány némileg leköszörülte annak a kritikának az élét, miszerint a multikat ki akarná zárni az utalványbizniszből.

    Az Erzsébet-utalványt kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, illetve az üzemeltető NÜSZ már hónapokkal korábban leszerződött az összes hazai lánccal, így a CBA-val, a Cooppal, a Reallal és az Arzenállal. Ugyanakkor a nemzetközi cégek valahogy nem tudtak megállapodni a NÜSZ vezetőségével, mondván: a cégnél vagy szóba sem álltak velük, vagy az utalványhasználat után lehetetlenül magasnak tartott, hatszázalékos beváltási jutalékot kértek tőlük. Ezt pedig szerintük nem lehet kigazdálkodni, ráadásul diszkriminatív is, mivel a piaci információk szerint a NÜSZ háromszázalékos díj mellett szerződött le a hazai láncokkal – igaz, ezt üzleti titokra hivatkozva egyetlen érintett sem erősítette meg.

    Hasonlóan jár most el a Tesco, amelynél a most nyélbe ütött szerződés feltételeit firtató kérdéseinket azzal hárították el, hogy a felek titoktartást vállaltak – úgy tudni, hogy az állami fél kérésére. A Tesco sajtóosztályán is csak annyit kötöttek a sajtó orrára, hogy az általános szerződési feltételek (ászf) szerint kötöttek szerződést. A NÜSZ honlapjáról letölthető, március eleje óta hatályos ászf jelenleg is hatszázalékos beváltási jutalékot köt ki. Ugyanakkor a Tesco nem erősítette meg, hogy a korábban kigazdálkodhatatlannak tartott díjszinten szerződött volna.

    Ha ez mégis így lenne, az még több kérdést vet fel, például, hogy akkor min alkudozott a NÜSZ és a brit lánc hónapokon keresztül, ha utána a Tesco egy az egyben elfogadja a korábban lehetetlennek mondott feltételt. Az ügyet ismerők szerint nem kérdés, hogy a NÜSZ az eddig a hazai láncokat favorizáló kormányzati akarat változása miatt állt végül szóba a Tescóval. Igaz, egyelőre csak félfordulatról lehet beszélni: úgy tudni, egyetlen más multival sem folytat érdemi tárgyalásokat a NÜSZ. Ugyanakkor a hazai láncokat védelmező kormányzati akarat a most megkötött szerződésből is viszszaköszön, hiszen a Tesco csak a nagy alapterületű áruházaiban fogadhatja el az Erzsébet-utalványt, a kisméretű Tesco- Expressekben, melyek méretük és elhelyezkedésük miatt a hazai láncok vetélytársai, viszont nem.

    Kérdéses, hogy a NÜSZ mostani lépése mennyiben függ össze azzal, hogy – mint arról beszámoltunk – az Európai Bizottság egy panasz nyomán vizsgálni kezdte az Erzsébet-utalványt. Úgy tudni, Brüsszel eddig azt firtatta, hogy miért van egyetlen kézben – Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál –az utalványkibocsátás joga. Mint megírtuk: az utalványhasználat szabályozása rendkívül hatékony eszköz a piac befolyásolására: az utalványok beválthatóságával széles munkavállalói csoportokat lehet beterelni a kiválasztott üzletekbe.
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Tescoban már beváltható az Erzsébet-utalvány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector