Startlaphoz Csatlakozz!

15 ezren szavaztak a Nemzeti Pedagógus Kar 125 küldöttére

Tanárkar, tanárok nélkül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 14. szombat, 15:00

Százötvenezer pedagógus a tagja a ma hivatalosan is megalakuló állami pedagóguskarnak, pedig mindössze 15 ezer tanár szavazott a szervezet 125 küldöttére. A kar valószínűleg lojálisabb lesz az Orbán-kormányhoz, mint a szakszervezetek, de az aránytalan bérrendszer miatt sok tanár ellenszenvével kell majd szembenézniük – írja a Népszava.

   Ma tartja alakuló ülését a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) országos küldöttgyűlése, amely egyúttal megszavazza - eddig a nyilvánosság elől eltitkolt - alapszabályát és megválasztja tisztségviselőit. Az NPK 125 küldöttjét a május 12. és 14 között zajló online szavazáson választotta meg az azon résztvevő alig 15 ezer pedagógus, vagyis az államosított közoktatási intézményekben dolgozó tanárok mindössze 10 százaléka. A részvételi arány nem véletlenül alakult így, hiszen - mint megírtuk - az NPK Előkészítő Bizottsága lényegében semmilyen választásra buzdító, a kar szerepét, jelentőségét ismertető kampányt nem folytatott az iskolákban, pusztán a honlapján közölt információkat a voksolásról. Ennek ellenére a köznevelési törvény alapján ez a szervezet reprezentálja majd a pedagógusokat például a kormánnyal folytatott egyeztetéseken, és a kar „véleményezheti” az oktatáspolitikai intézkedéseket. Utóbbi szerepében valószínűleg „megengedőbb” lesz a két legnagyobb pedagógus-szakszervezetnél, amelyek az utóbbi négy évben folyamatosan bírálták az orbáni oktatáspolitikát, többször fenyegettek sztrájkkal is. Szakszervezeti tisztségviselő nem lehet az NPK tisztségviselője is egyben, ezzel politikailag „sterilizálják” a kart, amelynek minden tanár automatikusan, kötelezően a tagja.
 
  A tanárok zúgolódását a tavaly szeptemberben hatályba lépett pedagógus életpályamodell eddig sikeresen kezelte. Bár az ennek részeként a korábbi években beígért, 2011-ben a köznevelési törvénybe is beleírt bértömeg-emelésnek csak a 60 százalékát hajtották végre 2013 szeptemberében, a kevesebb végzettséggel és szolgálati idővel rendelkező tanárok keresete érezhetően emelkedett. Egy tavaly augusztusi kormányrendelet értelmében az illetményalap (a mindenkori minimálbér végzettség fokához kötött százaléka) 2016-ig folyamatosan, tanévről tanévre emelkedik - vele párhuzamosan elvileg a minimálbér is emelkedhet -, de a béremelés mértéke így is rendkívül aránytalan. Az eduline.hu számításai szerint például idén szeptembertől a legrosszabbul a középfokú végzettségű gyakornokok járnak - bár ilyen pedagógusból nem sok van, a legtöbb tanári pozícióhoz ma már legalább alapszakos, tehát főiskolai szintű végzettség kell -, nekik mindössze bruttó 406 forinttal emelkedik a bérük. Az alapszakon végzett kezdő pedagógusoké 5, a mesterszakon végzetteké 8 ezer forinttal nő. Jól járhatnak viszont jövő januártól azok a legalább 14 éve dolgozó, szakvizsgázott tanárok, akik jelentkeztek a minősítési eljárásra, és bekerülnek a Pedagógus II. kategóriába (jelenleg minden tanár a Pedagógus I.-ben van, végzettségtől, szolgálati időtől függetlenül). Illetményalapjuk így magasabb szorzót kap, emiatt például egy 18-20 éve dolgozó, egyetemi végzettségű tanár alapbére bruttó 289.563 forint lesz, 263.240 forint helyett.
 
   Még nem a béremeléseknek tudható be, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a most záruló tanévben a pedagógusok számának évek óta tartó csökkenése háromszázalékos növekedésre váltott. Akik tavaly szeptemberben lettek tanárok, egyetemi-főiskolai tanulmányaikat legalább 3-4 évvel ezelőtt kezdték meg, pályaválasztásukban az életpályamodell még nem játszhatott szerepet. Egyelőre elmaradtak viszont azok a drasztikus elbocsátások, amelyeket a 2011-ben kiszivárgott minisztériumi háttértanulmány vetített elő. Bár tavaly több száz tanárt kényszernyugdíjaztak, egyebek közt a tankötelezettség korhatárának csökkentése és a szakképzés átalakítása miatt 2015-ig több, mint tízezer pedagógus elbocsátásával számolt. Az életpályamodell egyébként a fizetések mellett a tanárok egy főre jutó munkaterhelését is növeli, így nem elképzelhetetlen, hogy az őszi önkormányzati választások után elkezdődnek a leépítések.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tanárkar, tanárok nélkül.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector