Startlaphoz Csatlakozz!

Horváth Péter:

Jövőre elkészülhet a pedagógusok etikai kódexe

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 25. kedd, 08:20

A Nemzeti Pedagógus Kar területi küldöttgyűlései rendben lezajlottak és a jövő évben elkészülhet a pedagógusok etikai kódexe is - nyilatkozta a kar elnöke az MTI-nek. Horváth Péter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt számol be a kar megalakításáról és a jövőbeni lépésekről, tervekről.

    Az elnök közlése szerint a pedagógus kar első területi küldöttgyűlései sikeresen befejeződtek, 16 megyében és Budapesten létrejött a területi elnökség, megvannak a területi küldöttek. Horváth Péter kitért arra, hogy több szakmai tagozat is megalakult már, így az óvodai, az intézményvezetői, a matematika, az informatikai és a könyvtáros.

    Elmondta: létrejöttek a területi etikai bizottságok is. Az a terv, hogy munkacsoportot alakítanak, munkatervet határoznak meg és megkezdődik a pedagógusok etikai kódexének kidolgozása, alapjainak lerakása. A kódex a jövő évben megszülethet - jelezte, hozzátéve: kapkodni semmiképpen sem akarnak, mert "ez egy nagyon kényes dolog". Azt szeretnék mindenképpen elérni, hogy az etikai kódexet a pedagógus társadalom részéről konszenzus övezze, és ne többségi véleményt erőltessenek rá, még akkor sem, ha ez "nagy többségi vélemény" lenne. Mindenki számára elfogadható minimális követelményrendszert szeretnének rögzíteni, aminek, ha megfelelnek a pedagógusok, akkor elkerülhetők lesznek a különböző, kapcsolattartásból fakadó problémák - mutatott rá.

    Szólt arról is, hogy a nyelvkönyvek tartalmáról egyeztetések kezdődnek az elkövetkező napokban. Konkrét javaslatokat fogalmaztak meg továbbá a tankönyvellátással kapcsolatban - mondta az elnök, aki szerint a Könyvtárellátó és Nonprofit kft. (KELLÓ) informatikai rendszere nem tudja úgy segíteni a tankönyvellátást, mint amennyire az jogosan elvárható lenne.

    Ezen javítani kell - fűzte hozzá, és kitért arra is, hogy a KELLÓ kommunikációs rendszere sem szolgáltató jellegű. Emellett a tankönyvterjesztésért és az iskolai könyvtárállomány javításáért a tankönyvfelelősöknek és iskoláknak juttatott adminisztrációs díjat is szükségesnek tartják emelni - jelezte Horváth Péter.

    A Nemzeti Pedagógus Kar a szervezet honlapja szerint az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben, pedagógus-munkakörben közalkalmazottként foglalkoztatottak köztestülete. A kar a feladatait országos szervei, továbbá a megyékben és a fővárosban működő területi szervei útján látja el. A kar a törvényben és alapszabályában meghatározott módon és feltételek szerint tagozatokat alakíthat. Fő feladataként ellenőrzi a közösségi szolgálat szervezését, működteti az ehhez kapcsolódó tanácsadó és információs rendszert, véleményezési és javaslattételi jogot gyakorol a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása során, megalkotja a pedagógusok etikai kódexét. A kar, amely június 14-én tartotta alakuló küldöttgyűlését, partneri kapcsolatra léphet más szakmai szervezetekkel.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jövőre elkészülhet a pedagógusok etikai kódexe.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector