Startlaphoz Csatlakozz!

Szinte lehetetlen tiltakozni

A sztrájktörvény kigúnyolás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 07. kedd, 12:01

 Lényegében a sztrájkhoz való jog visszaszerzését kezdeményezi a Versenyszféra Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldala. Szerintük jelenleg a végletekig korlátozható a nyomásgyakorlás, somogyi szakszervezeti vezetők gyors, határozott lépéseket sürgetnek – írja a sonline.hu.

   A VKF a sztrájktörvény módosítására tett egységes javaslatot, írta a Magyar Nemzet. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: az eddigi szakértői tárgyalások alapján úgy tűnik, hogy sem a munkaadói, sem a kormányzati oldal nem akar igazából hozzányúlni a jelenlegi szabályozáshoz. Az eddigi eredmény, hogy a szociális partnerek egyáltalán foglalkoznak a témával. Ha végül mégsem születne olyan kompromisszumos javaslat, amit a kormány az Országgyűlés elé vihetne tavasszal, a szakszervezeteknek meg kell fontolniuk, hogy nemzetközi jogi fórumokhoz forduljanak.Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke szerint a jelenlegi szabályok betartásával szinte lehetetlen sztrájkolni Magyarországon. Ha a munkabeszüntetésre mégis sor kerülne, akkor ebből – épp az elégséges szolgáltatások biztosításával kapcsolatos előírások miatt – alig lehetne érzékelni valamit, s így a nyomásgyakorlás nehezen érné el célját.

  – Seregnyi uniós országban más a jogi helyzet – hangsúlyozta. – Olaszországban gyakran sztrájkolnak, kihasználják azokat a lehetőségeket, amelyek az ottani munkavállalók rendelkezésére állnak. Sőt, időnként szolidaritási sztrájkot is hirdetnek. Szerintem ettől az állapottól idehaza még távol vagyunk, a félelem és a hagyomány miatt messze nem olyanok a munkavállalók lehetőségei, mint például az olaszoknál. Nyugat-Európában elidegeníthetetlen jogként tekintenek a sztrájkra, így gondolkodnak a többi közt Németországban is.

  Svajda Józsefúgy vélte: az elmúlt 25 év kormányai – politikai hovatartozástól függetlenül – szinte folyamatosan nyirbálták a munkavállalók lehetőségeit, a szakszervezetek gyakran csak nyesegetni, mérsékelni tudták az intézkedések következményeit. Így jutottunk oda, ahol pillanatnyilag vagyunk. Az MSZOSZ régiós vezetője szerint ezen a téren is szükség van a jogszabály-módosításokra.

  A Mozdonyvezetők Szakszervezetének küldöttei is részt vettek a VKF tárgyalásokon, tudtuk meg Wéber József területi ügyvivőtől. A sztrájkjog kapcsán kiemelte: szükség van a jogszabályi változásra, mégpedig úgy, hogy a munkavállalók érdekeit helyezzék előtérbe.
Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke úgy látja: a közismert problémák miatt már korábban nemzetközi jogi fórumokhoz kellett volna fordulni. Az utóbbi időszakban kialakult gyakorlat ugyanis nem a munkabeszüntetés lehetőségéről szól, hanem a sztrájkjog kigúnyolásáról. Saját példájukat hozva felidézte: a kilátásba helyezett buszos sztrájk idején a járatok közel 90 százaléka részt vett volna a forgalomban.
– Hogyan lehet így nyomást gyakorolni, melyik munkaadó veszi ezt komolyan? – így Dobi István. – Ha egy bértárgyaláson patthelyzet alakul ki, akkor szerintem nehezen, hosszúra nyúló egyeztetéseken érvényesíthetik követeléseiket a munkavállalók és az érdekvédők.

   A Szaksz vezetője – a sztrájkjoggal kapcsolatos jogszabály-módosítások kapcsán – kifejtette: nem arra kell várni, hogy esetleg a kormány kegyesen rábólint majd egy javaslatra, hanem tárgyalásos úton célszerű kiharcolni az elvárásokat. A felvetésre, milyen eredménnyel egyezne ki, elmondta: ha olyan sztrájkjog lenne idehaza, amely az Európai Unió országainak többségében létezik. Ha ehhez illeszkedne a magyar szabályozás, azt előrelépésnek tekintené.
 
Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A sztrájktörvény kigúnyolás .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector