Startlaphoz Csatlakozz!

Bulgária

Tömegesen emigrálnak az orvosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 08:06

A bolgár orvosok fele az egyetem elvégzése után kivándorol az alacsony fizetések miatt és a még maradók többsége is szívesebben dolgozna külföldön.

    A bolgár történelem legnagyobb agyelszívása van folyamatban − figyelmeztetett Georgi Sztojcsev, a bolgár nyílt társadalom intézetének vezetője. Tavaly 600 orvos hagyta el az országot, hogy külföldön vállaljon munkát, s a folyamat gyorsul − idén eddig 400-an emigráltak. A távozók száma meghaladja az ország valamennyi egyetemének egy évfolyamán tanulókét. Az intézet felmérése szerint az utolsó öt évben végzettek 50,6 százaléka helyezkedett el az országban, s mivel egyetlen munka nélküli orvos sincs Bulgáriában, a többi nyilvánvalóan kivándorolt. Mint az Onet lengyel internetes újság írta, egyre nagyobb az orvoshiány, a vidéki kórházak már csak a tovább dolgozó nyugdíjasoknak köszönhetik működőképességüket. A nagyvárosokon kívüli területeken több mint egy éve betöltetlen 450 családorvosi hely, de a hiány már Plovdivot is elérte.

     Hasonló a helyzet az ápolószemélyzetnél is − 4 ezren mentek közülük külföldre dolgozni, miközben a kórházakban 8 ezer ápolói állás betöltetlen. Cvetan Rajcsinov, a bolgár orvosszövetség elnöke szerint az Európai Unióban nincs még egy ország, amely a költségvetésből ilyen keveset szánna az egészségügyre − emiatt is olyan alacsonyak a szakmában a fizetések. A legújabb felmérés szerint a szövetség 31 ezer tagjából 4-5 ezer közölte, hogy ki akar vándorolni, és fele fontolgatja ezt. A Novinite szófiai hírügynökség még kedvezőtlenebb képet adott a gondokról, ismertetve a nemzetközi project healthgrouper.com felmérését. E szerint az orvosok 78 százaléka gondolkozik az emigráláson, 90 százalékuk elégedetlen az egészségügyi reformmal s 44 százalékuk nyilatkozott úgy: sosem ajánlaná a fiataloknak, hogy válasszák az orvosi hivatást.

    Az alacsony keresetek mellett a leggyakrabban emlegetett indok az egészségügyben tapasztalható korrupció, a borravaló kikényszerítése a páciensektől. Ugyanakkor a jobbközép kormányzás nem egész három éve alatt már a negyedik egészségügyi minisztert „fogyasztja”. A miniszterelnök is szólt az aggasztó orvoshelyzetről. Szerinte a problémát úgy kellene megoldani, hogy megtiltják az orvosoknak az ország elhagyását vagy kifizettetik velük egyetemi tanulmányaik költségeit.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tömegesen emigrálnak az orvosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector