Startlaphoz Csatlakozz!

Tankönyvterjesztés 2014

A postás, a rendőr és a közmunkások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 15. péntek, 15:37

Tavaly debütált – és szerepelt le rögtön alaposan – az állami tankönyvterjesztés. Az oktatási kormányzat és a felelős intézmény, a Kello idén nem akart hibázni: a feladatba bevonták a postát, a rendőrséget, és a közmunkásokat is. Egyelőre azonban maradtak a bakik: a pedagógusok nyári felesleges iskolába rángatása, a határidők csúszása, irreális elvárások. Örkényi helyzetek tanévkezdésre várva.

    „Ott volt a postás, a rendőr, a villanyszerelő, a szomszéd, a gázos és a díjbeszedő” – énekelte Deák Bill Gyula 1983-as lemezén. A dal a tavaly állami monopóliummá erőltetett és mára sokszereplőssé vált tankönyvterjesztésről jutott eszünkbe. (A szereplők: Emmi, Klik, Kello, rendőrség, posta, közmunkások, illetve az iskolák, azon belül a tankönyvfelelősök).

    A tankönyveket a napokban kiszállító teherautókat (a Kello, vagyis a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a Magyar Postát bízta meg a kiszállítással az egész országban) elvileg az iskoláknál a kirendelt közmunkások és rendőrök, a helyi postás, továbbá az adott iskola tankönyvfelelőse, illetve sok helyen a gondnok és az igazgató várja.

    A rendőröknek elvileg az a dolguk, hogy biztosítsák a helyszíneket, ugyanis tavaly állítólag sok iskolánál a parkoló autók miatt nem tudott megállni a teherautó. A helyi postás dokumentálja a tankönyvfelelőssel együtt a csomagok átvételét. A megyei kormányhivatalok korábban levélben utasították az önkormányzatokat, hogy biztosítsanak közmunkásokat a csomagok lepakolásához. Sok iskolába még a tankerület képviselője is kimegy ellenőrizni, de mindenképp bekéri az átadás-átvétel jegyzőkönyveit. A Kello és az iskolafenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Klik tehát nem bíz semmit a véletlenre, forrásaink szerint érezhető a félelem, nehogy megismétlődjön a tavalyi tankönyvkáosz.

    A szereplők pontos feladatáról az iskolák nem kaptak semmilyen leírást, a gyakorlatban van, ahol beszállnak a pakolásba a rendőrök és a postások is, másutt erről szó sincs.

    Az államosítás előtt a tankönyveket különböző vállalkozások szállították ki az iskolákba, amely cégekkel a tankönyvfelelősök meg tudták beszélni, hogy mikor érkezzen a szállítmány, ki pakolja le a csomagokat. A tankönyvfelelősök szerint időnként apróbb hibákkal, de az a rendszer működött. A mostaniról egy pedagógus így nyilatkozott: „28 éve vagyok tankönyvfelelős, de a mai helyzet láttán nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek”.

    A tanárok többsége ráadásul ilyenkor még szabadságon van, tehát a legtöbbjük azt megszakítva megy be az iskolába, hogy a Kello által megadott időben átvegye a súlyos – gyerekenként névre szólóan összeállított – tankönyvcsomagokat.

    Már ha azok megérkeznek időben.

Soknapos csúszás

    Az egyik budai kerületben például az előre, írásban megjelölt időpontban híre-hamva nem volt a szállítóknak. Több órán át várta a teherautót a postás, két rendőr, négy közmunkás, az igazgató, a gondnok és (az amúgy szabadságon lévő) könyvtáros-tankönyvfelelős pedagógus. Hogy a feleslegesen odahívott emberek, főleg a pedagógusok munkaidejét ki fogja kifizetni, az nem világos. Értesítést másnap kapott az iskola, hogy a tankönyveket csak három nap múlva tudják kézbesíteni.

    A várakozás egy cseh filmre emlékeztetett, vagy esetleg egy Örkény-novellára. A rendőrök kaptak az igazgatótól egy labdát, hogy ne unatkozzanak, inkább focizzanak egyet az udvaron, a lerakodáshoz kirendelt közmunkásokat megvendégelték egy-egy üdítőre, ők jól elbeszélgettek, majd sorra tünedeztek el a helyszínről. A postás és az igazgató pedig próbáltak – sikertelenül – tájékozódni, mikor érkezik az autó és hogy a szomszédos iskolák tudnak-e valamit. A kerület iskoláinak legalább a negyede várta – nyilván ők is a felsorolt közreműködőkkel – hiába aznap a postásautót.

    Az önkormányzat a nap végén bejelentette, hogy többet nem tudják nélkülözni a közmunkásokat, így a következő alkalommal már nem lesz ilyen segítség a lepakolásban. Kedden még nem tudta megmondani az igazgató, hogy pénteken végül ki fogja becipelni a könyvtárba a csomagokat, de emlékeztette lapunkat, hogy tavaly is a pedagógusokra hárult ez a feladat.

Többórás sietés

    Megkérdeztük a KELLÓ-t, illetve más iskolákat, hogy mennyire egyedi esetről van szó, és mi a bakik oka. Az előbbi a cikkünk megjelenése után válaszolt (ld. a cikk végén), több helyről kaptunk olyan jelzéseket, hogy korántsem különleges, hogy nem érkezik meg a tankönyv a megadott időre. Van, ahol a sietség okoz gondot, van ahol a késés.

    A megadott időpontot ugyanis pont azért határozták meg előre, hogy akkor, arra az órára legyen a helyszínen mindenki. Ha azonban több órával hamarabb gördül a teherautó az iskola elé, még nem biztos, hogy ott van a fogadócsapat.

    Egy dunántúli település iskolája az értesítés szerint adott nap 13-14 óra között várta a szállítmányt, de már reggel nyolckor megérkezett, így ott se rendőr, se postás, se közmunkás nem segített a tankönyvek átvételében, lepakolásában. A véletlenül ott lévő igazgatóhelyettes és a takarítók pakoltak. Negyed 3-kor érkezett meg feldúltan egy rendőr, nagyon mérges volt, mert az egész tankerületben borult a szállítási rend. „Rohangált egész nap, mint pók a falon. Őket sem értesítette senki a változásokról.”

    Onnan is kaptunk panaszt, ahol véletlenül összejött egy időben az összes szereplő. Megkapták a 650 csomagot, de közölték, hogy a raklapokra már másnap szükségük lesz, ezért gyorsan pakolják le a tankönyveket. „Egyelőre megáll az ész és ácsorog. Hogy fogom én ezt szépen osztályonként névsorba rakni? Legalább évfolyamonként rétegelték volna a raklapra...” – panaszkodott a tankönyvfelelős.

    Olyan esetről is beszámoltak az iskolák, ahol a rendőr hétfőn, a közmunkások kedden, ám a teherautó csak szerdán érkezett meg.

    Jó hír viszont, hogy a szállítási káosz ellenére úgy tűnik, hogy legalább darabra megvannak a tankönyvcsomagok. (Hogy pontosan azok a könyvek vannak bennük, amik, kellenek, azt csak majd akkor derül ki, amikor azokat a gyerekek átveszik.)

Sem olcsóbb, sem átláthatóbb

    A területet jól ismerő, évtizedek óta tankönyvfelelősként és iskolai könyvtárosként dolgozó pedagógus a hvg.hu-nak elmondta, azzal indokolták a tankönyvterjesztés átszervezését, hogy olcsóbbá és átláthatóbbá válik majd a rendszer, de „az biztos, hogy ez most sem nem olcsóbb, sem nem átláthatóbb”.

    Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tankönyvrendelet szerint a Kello tankönyvterjesztésből származó hasznát az iskolai könyvtárak fejlesztésére kell felhasználni. Az idei évben még nem lehet tudni, mennyi a profit, de a tavalyi évről semmilyen adatot nem hoztak nyilvánosságra, nem számolt el a Kello, ennek megfelelően nem is kaptak a könyvtárak semmilyen támogatást.
    
Forrás: HVG.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A postás, a rendőr és a közmunkások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector