Startlaphoz Csatlakozz!

A gyerektelen, aktív háztartások élnek ma legjobban Magyarországon

A jómód jele: a krumpli és az üres gyerekszoba

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 02. kedd, 10:37

A gyerektelen, aktív háztartások élnek ma legjobban Magyarországon, a kisdedek 40 százalékkal vetik vissza az életszínvonalat, a megyei jogú városokban a legkisebbek az egyenlőtlenségek, a krumpli pedig luxuscikk lett – tovább elemeztük a KSH háztartási monitor-jelentését – írja a HVG.

  A főbb trendjeit, főleg az egyenlőtlenségek durva növekedését már bemutattuk a KSH háztartások életszínvonalát elemző jelentésének, de akadnak még benne megfontolásra érdemes részek.
 
   Például a vagyoni helyzet lakóhely szerinti megoszlása kapcsán érdekes megfigyelni, hogy a helységek, a nem megyei és a megyei jogú városok és a főváros milyen hierarchiát alkot: a kisebb felől a nagy irányába nő az egy főre jutó jövedelem (bruttó 863 ezertől 1341 ezer forintig), azaz minél nagyobb egy település, annál többet keresnek az ott élők. Az egyenlőtlenség mértéke, amit a Gini-együtthatóval számolnak (azaz a legkisebb és a legmagasabb jövedelmek közötti arányszámmal), viszont nem követi ezt a sort, a megyei jogú városokban a legkisebb (26,05), azaz itt a legkiegyenlítettebbek a jövedelmek, a legjobban keresők 3,65-ször több jövedelemhez jutnak a legrosszabbul keresőknél. És a legrosszabb a helyzet a fővárosban, ott 4,11-szeres a különbség, a Gini együttható pedig 27,99. A helységek és nem megyei jogú városok a két szélsőérték között helyezkednek el.
 
A gyerek visszaveti az életszínvonalat
 
  Ma Magyarországon a gyerek a jelentés alapján növeli a szegénységi fenyegetettséget – ezt a tényt pedig nehéz különböző akcióprogramokkal (bölcsődei helyek és kétgyermekes családok adókedvezményének növelése) ellensúlyozni. A gyerekes családok közül minden harmadikat, a gyerektelenek közül pedig „csak” minden negyediket fenyeget az elszegényedés. Az egyszülős háztartásoknak pedig 61,5%-a tarthat a súlyos deprivációtól. Ebből is látszik, hogy milyen fontos a két szülő megléte – a kormány most a házasságokat fogja támogatni havi 5000 forintos, két évig igénybe vehető adókedvezménnyel, de az élettársi viszony diszkriminálása a KSH adatai tükrében vitatható.
 
   A szociális ellátórendszert érintő megszorítások, leépítések (a családi pótlék munkához kötésének terve, a munkakeresési járadék lassú felszámolásának terve) is érdekes fénytörésbe kerülnek a KSH megállapításának tükrében: „A jövedelmi szegénység csökkentésében kiemelkedő szerepe van a társadalmi juttatásoknak, más néven a társadalmi transzfereknek. Ezen jóléti ellátások nélkül ugyanis minden második ember a jelenlegi szegénységi küszöb alatt élne.” Ha ezt a megállapítást korrigáljuk a nyugdíjjal, vagyis a 65 éven felüliekkel, akkor is riasztó értékeket találunk: a 0-17 éves korúak 50%-a, a 18-65 éves korosztály 40,5%-a élne szegénységben a társadalmi transzferek nélkül. A nyugdíjasok már egyértelműen az államra, azaz az adófizetőkre támaszkodnak – nyugdíj nélkül csak 4,2%-uk látszódna ki a szegénységből.
 
Luxuskrumpli, százzal több tojás
 
  A fogyasztás tekintetében a lakásfenntartási és energiaköltségek (fejenként évente 196 ezer Ft), az élelmiszervásárlás (fejenként évente 200 ezer Ft) és a közlekedés (fejenként évente 101 ezer Ft) a három legsúlyosabb tétel, ezek viszik el a háztartások kiadásainak 60%-át. 2012 és 13 között főleg a zöldségek ára szállt el – 12,3%-kal lettek nagyobbak egy év alatt, a burgonya pedig a legjobb befektetések közé került, hisz 60%-kal nőtt az ára – vissza is esett a fogyasztása, fejenként évi 2,3 kg-mal kevesebbett eszünk belőle.
 
   Ha az egy főre jutó fogyasztást nézzük, ma Magyarországon a gyermektelen, aktív háztartásokban a legmagasabb az érték (1 millió 33 ezer forint évente), őket követik a nyugdíjasok, majd az aktív családok, végül gyermekes háztartások (fejenként 650 ezer forint), végül a nem nyugdíjas inaktív háztartások. Ma tehát a gyermekesek minden adókedvezmény dacára 40%-kal kevesebb pénzből jönnek ki fejenként, ami jelentős különbség.
 
   A legszegényebb jövedelmi csoportban tartozók több kenyeret és állati zsiradékot esznek, mint a leggazdagabbak, akik viszont pl. hétszer több gyümölcsöt, kétszer annyi tejet és zöldséget és százzal több tojást fogyasztanak fejenként.

Forrás:HVG 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A jómód jele: a krumpli és az üres gyerekszoba.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector