Startlaphoz Csatlakozz!

Az önkéntes pénztárakba való olvadás segíthetné a működőképesség megőrzését

Mi legyen a maradék magánnyugdíjpénztárakkal?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 08. hétfő, 15:42

A Szövetség, az MKB és a Horizont magánnyugdíjpénztár vezetői szerint a magánnyugdíjpénztárak önkéntes pénztárakba olvadása segíthetné magánpénztárak hosszú távú működőképességének megőrzését.

    A pénztárak vezetőit hétfőn hallgatta meg az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A testület nem volt határozatképes, az ülésen egyetlen kormánypárti képviselő sem jelent meg, így azt nem tudták megtartani. A magánnyugdíjpénztárak vezetőit informális konzultáción hallgatta meg a három jelen lévő képviselő, Burány Sándor (MSZP), Hegedűs Lorántné (Jobbik), valamint Szakács László (MSZP).

    Burány Sándor (MSZP), a bizottság elnöke ezt követően az MTI-nek elmondta: több mint 60 ezer ember, fejenként átlagosan 3-4 millió forintos megtakarításáról, összesen pedig több mint 200 milliárd forintról van szó, amelyet nem szabad, hogy „elvegyen az állam”. 

    A képviselő szerint a magánnyugdí-jpénztári vezetők javaslatai alapján lenne lehetőség arra, hogy az emberek megtarthassák megtakarításukat.

    A költségvetést megalapozó egyik törvénymódosítás szerint a magánnyugdíjpénztárak működésére a jövőben a tagdíj 2,5 százalékát fordíthatják, és a jövőben a működőképesség feltétele az lesz, hogy a tagok legalább 70 százaléka fizessen tagdíjat. (Megszűnne ugyanis az a szervezet, amelynél egy fél éven belül két egymást követő hónapban is 70 százalék alá csökken a fizetők aránya.)

    Váradi Péter, a Horizont Magánnyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke kiemelte, hogy pénztáruk tömöríti a magánnyugdíj-pénztári tagok kétharmadát. Úgy vélte, hogy a jelenleg ismert törvényjavaslat nem nyújt megoldást hosszabb távon a magánnyugdíj-pénztári rendszer problémáira. Egyetért a piac megtisztításával, és azzal is, hogy hosszú távú megoldást kell találni, a parlament előtt fekvő javaslat azonban szerinte nem szolgálja egyik célt sem. 

    Az igazgatótanács elnöke szerint nem racionális 60 ezer emberért fenntartani egy magánnyugdíj-pénztári szabályozást, ezért a vagyon kezelését olyan szervezeteknek kell átadni, ahol nagyobb a működési biztonság; ez az önkéntes pénztári rendszer. 

    Kutiné Csurgai Ágota, a Szövetség Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója is azt hangsúlyozta a javasolt megoldások között, hogy a jelenlegi magánnyugdíj-pénztárak úgynevezett elismert pénztárrá alakulhassanak vagy beleolvadhassanak az önkéntes pénztárakba. Az ügyvezető igazgató szerint a javasolt 70 százalékos korlát nem oldja meg a mai pénztárak problémáit. 

    Lehoczky László, az MKB Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója jelezte: 4400 tagjuk van, a pénztár az előző években felhalmozott likviditási tartalékkal változatlan körülmények között 3 évig tud még működni. A törvényjavaslattal kapcsolatban úgy vélte, hogy egyes részletszabályok bizonyos mértékben javítják a magánnyugdíjpénztárak működési feltételeit, ugyanakkor sok olyan elem van, amin lehetne még finomítani. Ő is azon az állásponton volt, hogy a javaslat nem ad választ arra, hogyan tudnának hosszú távon működni, ezért szerinte is az önkéntes pénztárba olvadás - és ott a magánnyugdíj-pénztári számlák elkülönítése - jelenthetne megoldást. 

    Burány Sándor azon kérdésére, hogy milyen módosítások segítenék a tagok vagyonának megőrzését és a hosszú távú működést, ha nem olvadhatnak bele az önkéntes pénztárakba, Váradi Péter elmondta: el kellene törölni, mert értelmetlen az a szabályozás, hogy a tagdíjnak 2,5 százalékát fordíthatják működésre a pénztárak. Ha ugyanis például 1000 forintot tagdíjként beszed a pénztár, ebből a tagdíjból kell biztosítaniuk minden felmerülő költséget, egészen a nyugdíj kifizetéséig, ugyanakkor ennek a tagdíjbefizetésnek 25 forint a díja csoportos beszedési megbízási esetén, éppen az a 2,5 százalék, amit működésre fordíthatnának. 

    Az igazgatótanács elnöke szerint a 70 százalékos korlát nem veszi figyelembe a pénztárak nagyságát, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a pénztáraknak jelentős költség - a működési költségei 15-25 százalékát teszi - ki a felügyelet díja. 

    Kutiné Csurgai Ágota kiemelte, hogy az önkéntes pénztári befizetésekhez hasonlóan a magánnyugdíj-pénztáriak után is be kellene vezetni az adójóváírást, emellett a cafeteria-elemek közé is be lehetne emelni a befizetéseket. 

    Lehoczky László úgy vélte, hogy a meglévő kereteken belül sok olyan elem kiiktatható lenne, ami alapvetően a nagy szervezetekhez lett kialakítva. Példaként említette, hogy az igazgatótanács kevesebb taggal is működhetne, illetve, hogy a közgyűléseket elektronikusan is meghirdethetnék; ezek mind csökkentenék a működési költségeket.

    Burány Sándor sikeresnek a minősítette a konzultációt, és úgy vélte, valóban megoldást jelenthetne, ha a tagok átvihetnék megtakarításukat az önkéntes pénztárakba. Így tényegesen azt a célt szolgálnák a megtakarítások, amire eredetileg szánták azokat, vagyis a majdani nyugdíjat biztosítaná. „Örülnék, ha ezt a kormány is észrevenné” - fogalmazott a képviselő.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi legyen a maradék magánnyugdíjpénztárakkal?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector