Startlaphoz Csatlakozz!

Központi Statisztikai Hivatal:

Többen dolgoznak, kevesebben vállalkoznak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 17. péntek, 07:23

2001-hez képest 2011-re nőtt a foglalkoztatottak aránya (36, 2 százalékról 39,7-re), de több lett a munkanélküli is az országban (2001: 4,1, 2011: 5,7 százalék). Csökkent az inaktív csoport népességen belüli aránya, szintén csökkent a felső- és középszintű vezetők száma (1,4-ről, 1,2 százalék), és sokkal kevesebb lett az egyedül dolgozó vállalkozó. Az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal társadalmi rétegződésről szóló kötet bemutatóján ismertették – írja a Népszabadság.

  Növekedett az egyszerű, képzetlen munkát illetve a mezőgazdasági fizikai munkát végzők száma, és bővült a munkaerőpiacról kiszakadók köre (2011-ben 4,3 százalék). Huszár Ákos, a 2011-es népszámlálási adatok alapján összeállított kötet szerkesztője megjegyezte, hogy kevesebben tartoznak a társadalom középső rétegéhez, a válság pedig a szakképzett és a betanított munkásokat érintette leginkább. Akik körében jellemző a képzetlenség, 40 százalékuk nyolc osztályt végzett, noha az iskolázottsági szint más csoportokban számottevően emelkedett. Hunyadi Zsuzsanna a nem foglalkoztatottak széles csoportjáról szóló tényeket ismertette. Szembetűnő, hogy a munkanélküliek körében magasabb a nők aránya (57 százalék). A legrosszabb lakáskörülmények és a képzettség alacsony szintje között szerves az összefüggés. Feltűnő a magasabb státusú rétegek lakáspiacon mutatkozó aktivitása.
 
   A párkapcsolatban élők jobb helyzetben vannak, mint az egyedül élők, előnyt jelent a család az élettársi kapcsolathoz képest. A magas pozícióban lévő vezetők zárt csoportokban élnek, az értelmiségi férjek 28,2, a feleségek 40,1 százaléka saját rétegéből választ magának párt.
 
   Az ország különböző térségeinek rétegszerkezete markáns eltéréseket mutat. A munkaerőpiacról a Dél-Dunántúlon és az északkeleti régióban szakadnak ki legtöbben, és Budapesten él a felső és középszintű vezetők, nagy és középvállalkozók 23, a magasan képzett értelmiségiek 38,4 százaléka.
 
  A mezőgazdasági vállalkozók rétege már 2001-ben is elsősorban az idősebbekből (nem ritkán a hetven fölöttiekből) tevődött ki, ez 2011-re tovább erősödött. Szintén az idősödő korosztályok problémája, hogy a képzettebb fizikai munkások rétegeinek a népességen belüli aránya csökkent, a szakképzetleneké viszont nőtt. A képzetlenség magasabb lett a fiatalok körében is, tíz év alatt ez a réteg a duplájára nőtt (9,3 százalék). A legaggasztóbb a kiszakadók rétege. Ők azok, akik már kiléptek az iskolából, de a munkaerőpiacra még nem tudtak belépni. Arányuk 2011-ben elérte a 11,3 százalékot.
 
   A kutatók megállapítása szerint a társadalom szerkezete stabilnak mutatkozott a tíz év alatt, és növekedett a gazdaságilag aktívak száma, de nőtt a munkanélküliek aránya is. A népszámlálás felszínre hozott néhány egészen meglepő tényt, ezek közé tartozik, hogy a különben csökkenő arányú rokkantnyugdíjasok között kiugróan magas (37,5 százalék) a falusiak aránya (ez Budapesten mindössze 10 százalék). Ennek az lehet a magyarázata, hogy a téeszvilág után a munkaerőpiacról való kiszorulást sokan a „rokkantosítással" ellensúlyozták, a nem foglalkoztatott csoportok esetében 30 százalék az arányuk. Az is szembetűnő, hogy a nyugdíjasok egyharmada „kékgalléros" foglalkoztatásban vesz részt. 2001-ben 3,2 százalékuk volt vezető értelmiségi, ugyanez 2011-ben 5,8 százalék volt.
 
  Jelentős változás az egész népességen belül, hogy másfélszeresére nőtt a nyelvismeret. 2001-ben 14 százalék volt az idegennyelvet beszélők aránya, 2011-ben minden negyedik magyar beszélt az anyanyelvén kívül egy másikon is.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Többen dolgoznak, kevesebben vállalkoznak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector