Startlaphoz Csatlakozz!

A magasabb idei béremelésért harcolnak

Bénító BKV-sztrájk lesz júniusban Budapesten

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 20. szerda, 14:43

A nyári fővárosi útfelújítások, illetve forgalomkorlátozások közepette jelentős nehézséget, sőt káoszt okozhat a júniusra meghirdetett kétnapos BKV-sztrájk. A közlekedési cég dolgozói magasabb bért követelnek. Ha addig nem egyeznek meg a cégvezetéssel, júniusban leállnak trolik, HÉV-ek, villamosok, buszok és metrók is - írja az Origo.

  Öt éve nem látott káoszt okozhat a budapesti közlekedésben a BKV szakszervezeteinek kétnapos sztrájkja június közepén. Sőt az is lehet, hogy előtte még egy rövidebb, figyelmeztető munkabeszüntetéssel is nyomatékot adnak követelésüknek: az idei bértárgyalásokon a BKV menedzsmentje által ajánlottnál nagyobb béremelést követelnek.
 
Két napra leáll szinte minden
 
  Június 11-én a megszokottnál jóval kevesebb járművel indulhatnak majd munkába a fővárosiak. Csütörtökön hajnalban kezdődik ugyanis a BKV szakszervezetei által meghirdetett sztrájk, amit a magasabb idei béremelésért hirdettek meg.
 
  A sztrájk június 12-én, pénteken is folytatódik, tehát kétnapos lesz, ami azt jelenti, hogy ilyen hosszú munkabeszüntetés a legutóbbi, 2010. januári, hatnapos sztrájk óta nem volt a BKV-nál - mondta az Origónak az egyik legnagyobb szakszervezeti szövetség, a sztrájkot hirdető Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke.
 
  A 2010. januári, hat napon át tartó BKV-sztrájk óta nem volt ekkora munkabeszüntetés - pontosabban azóta egyáltalán nem sztrájkoltak a közlekedési cégnél
 
  Gulyás Attila hozzátette: a sztrájkban a metró, a HÉV és a troli ágazatok dolgozói vesznek részt, a sztrájktörvény szerint pedig a fővároson belül 66 százalékos, a közigazgatási határon kívül 50 százalékos szolgáltatási szintet kell nyújtani a munkabeszüntetés ideje alatt.
 
  A sztrájk azonban nem csak a troli, a HÉV és a metróvonalakra terjed majd ki, hanem a villamos- és buszhálózatra is, miután a VTDSZSZ által meghirdetett nyomásgyakorló akcióhoz csatlakozott egy másik érdekképviselet, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is - tudta meg az Origo Nemes Gábortól, az EKSZ elnökétől.

3,5 százalékos emelést akarnak
 
  A sztrájkkal a hónapok óta tartó bértárgyalások lezárását kívánják kikényszeríteni az érdekvédők, akik a BKV menedzsmentjének legutóbbi, áprilistól ajánlott 2,4 százalékos béremelési ajánlatával szemben 3,5 százalékos emelést követelnek - mondta az Origónak Gulyás Attila.
 
  Nemes Gábor hozzátette, hogy az ő szövetségük még ennél is többet, januárig visszamenőleges 3,5 százalékos emelést követel. Abban azonosak a követeléseik, hogy a munkáltató az ajánlott éves 135 ezer forintos cafeteria összegét emeljék 200 ezerre, valamint a dolgozóknak járó törzsgárda jutalom fix összegét helyett inkább minimálbérhez igazítsák.
 
  A BKV adósságának átvállalása után lenne fedezet a magasabb bér kifizetésére, mert nem kellene a hitel után kamatot fizetni
 
 A követelések teljesítése az Origo számításai szerint egy teljes évre 1,7-1,8 milliárdos pluszkiadást jelentene a BKV-nak. De lenne rá fedezet, ha például a BKV állami adósságkonszolidációja után a cég erre használhatná fel azt az évi 3,4 milliárdot, amit eddig az 52 milliárdos adósság kamataira költött.
 
  Gulyás Attila közölte azt is, nem kizárt, hogy a júniusi sztrájk előtt tartanak még egy kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést is követeléseik nyomatékosítására. Nyilatkozott az Origónak Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti (BTDSZ) vezetője is, aki az anyagi követelések mellett szakmai aggályokat is említett, mondván: rövid időn belül már a negyedik vezető áll a trolis divízió élén.
 
A BKV nem érti a fenyegetést
 
  A BKV vezetése értetlenül áll a sztrájkbejelentés előtt, hiszen mindent megtett azért, hogy elfogadható ajánlatot tegyen a béremelésre - reagált közleményében a BKV. Azt írták, folyamatosan tárgyaltak és keresték a lehetőséget, hogy kielégítsék a dolgozók béremelési igényeit. A korábbi nulla helyett legutóbb már 2,4 százalékos emelést ajánlottak.
 
  A BKV szerint az érdekvédőknek belátással kell lenniük, hogy "a realitás talaján maradva, a társaság anyagi helyzetének mérlegelésével fogalmazzák meg igényeiket, és ne hajszolják bele a munkatársakat értelmetlen elégedetlenségbe és sztrájkfenyegetésbe, miközben jó néhány vállalatnál semmilyen bérfejlesztés nem történt".

Forrás: Origo

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bénító BKV-sztrájk lesz júniusban Budapesten.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector