Startlaphoz Csatlakozz!

Népszámlálás

Hozzáférés nélkül nem sokat érnek a mutatók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 28. szerda, 17:51

A népszámlálásnak akkor van haszna, ha valami olyat mond, amit más nem, vagy ha a társadalmi/területi részletesség fontos valamiért. Mindkettő viszont csak akkor hasznosul, ha van hozzáférése a kutató közösségnek. Ez ma Magyarországon lényegében nincs megoldva − mondta Napi Gazdaságnak Cseres-Gergely Zsombor, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet partnere.

    Érdekes módon egyes itthon nem közzétett adatok más kutatóintézetektől lehívhatóak (ilyen például a Minnesota Population Center). A kis elemszám miatt itt sem jelenik meg számos adat, de még így is nélkülözhetetlen, a KSH-s könyvek/kiadványok publikálása ezt nem helyettesíti.

    A statisztikai hivatal számos olyan adatra rákérdezett, amely hasznos információkat nyújthat az elemzőknek, ha közzéteszik. A Budapest Intézet ilyennek tartja például az alábbiakat.

  • Részletes mutatók az iskolai végzettségről, ideértve a szakképzettséget is (ilyenek lényegében nincsenek kellő részletességben)
  • Adatok a munkahelyre, iskolába ingázásról, információ a közlekedés módjáról, hosszáról (Magyarországon kicsi a földrajzi mobilitás)
  • A munkavégzés és a munkanélküliség mérése a KSH munkaerő-felmérésével (MEF) azonos módon (a MEF korántsem ilyen fedéssel fut)
  • Nemzetiség: választási lehetőség például roma identitásra: kutatások mutatják, hogy ez adja a legreálisabb becslést (korábban ekkora felvételben még nem volt ilyen kérdés)
  • Adatok betegségről,
  • fogyatékosságról

    Ezek önmagában is érdekessé teszik a népszámlálást, de főként akkor, ha egyéni szinten, akár településekre szűkítve lehet azokat elemezni. Ha jó vagy legalább elfogadható az adatok minősége, akkor a cenzus a tudomány és a szakpolitika számára is nagyon fontos információt tartalmaz − tette hozzá Cseres-Gergely, megjegyezve, hogy az adatok feldolgozásában eltelt hosszú idő e tekintetben némi félelemre ad okot.

    A részletes adatokra azonban várni kell, a népszámlálás végleges adatainak feldolgozása még legalább egy évet igénybe vesz. A foglalkoztatással és munkanélküliséggel foglalkozó információk valószínűleg a harmadik kiadványban jelennek meg, ez körülbelül az év közepét jelentheti − mondta lapunknak Kovács Marcell, a KSH szakértője. Két lényegi különbség van a népszámlálás és a szokásos munkaerő-felmérés (MEF) adatai között − hangsúlyozta Kovács. Egyrészt az adatok teljes körűek lesznek. Az év közben számított statisztika mintavételen alapul, 20 ezer reprezentatív háztartásra épít, a népszámlálásnál azonban hárommillió fölötti háztartásról állnak majd rendelkezésre számok. Másrészt több dimenzióból teszi lehetővé a munkaerőpiac vizsgálatát. Így például a munkanélküliek iskolai végzettség szerinti csoportosításán túl az adatokat olyan más információkkal is össze lehet kötni, mint hogy milyen családi körülmények között élnek, illetve hány szobás lakásokban laknak.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hozzáférés nélkül nem sokat érnek a mutatók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector