Startlaphoz Csatlakozz!

A tényleges munkaerőhiány miatt az alapdiploma megszerzését sem várják meg a fiatalok

Nincs elég jó matekos

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 24. csütörtök, 13:02

Nem olyan nagy a baj, mint ahogy azt a munkáltatók jelzik. Pici okos lépéseket lehetne tenni, hogy a problémák orvosolhatók legyenek – reagál Horváth Zoltán azokra a gyakran hallható nyilatkozatokra, amelyek az informatikus-munkaerőhiányról szólnakírja a Népszabadság.

   Az ELTE Informatikai Karának vezetője – aki emellett a Magyar Rektori Konferencia Informatika Tudományi Bizottság elnöke is – azt is hangsúlyozza: a betöltetlen álláshelyek száma nagy ütemben nő, ami világtrend. Csak az Európai Unióban százezer új munkahely jön létre, és ez a szám nem foglalja magába a nyugdíjazás után üressé vált álláshelyeket. Horváth Zoltán szerint a mögött, hogy dinamikusan növekszik az iparág Magyarországon (és ezzel az igény is a szakemberekre), nem utolsósorban az informatikus szakemberek utánpótlását jelentő felsőoktatás jó teljesítménye áll.
 
   Évek óta négy-ötezer főt képeznek évente, az, hogy 2000 óta a felére csökkent az informatikus szakokra jelentkezők száma, csak a túljelentkezést mérsékelte. Horváth szerint előnyös és tartalékokat jelent, hogy az informatikusképzést választó középiskolások aránya még jelenleg is többszöröse a nyugat-európai átlagnak.
 
   Úgy véli, itthon a problémát többek között az jelenti, hogy a tényleges munkaerőhiány miatt az alapdiploma megszerzését sem várják meg a fiatalok. – A másodéves hallgatók 50-60 százaléka teljes állásban dolgozik, a túlságosan korai foglalkoztatás miatt lemorzsolódnak – fogalmaz. Pedig a piacnak nemcsak alapszakosokra, hanem évente több száz mesterszakos végzősre, illetve doktori fokozattal rendelkező kutatóra is igénye van. A szakember nagy kihívásnak nevezi, hogy a korai munkába lépéssel a tehetséges fiatalok inkább a magas fizetéseket választják, és nem a doktori ösztöndíjakat. (A kettő között ötszörös is lehet a szorzó a fizetés javára.) Márpedig, ha a vállalatok elszívják az ígéretes doktoranduszokat, akikből akár professzorok lehetnének, akkor az utánpótlás megroppanhat. Ennek megelőzéséhez Horváth Zoltán szerint összefogásra lenne szükség az egyetemek, oktatáspolitikusok és a vállalatok között.
 
   Horváth Zoltán a lemorzsolódáson kívül még két magyarázatot ad a szakemberhiányra. Nem meglepő: az okok a közoktatás hiányosságaira vezethetők vissza. – A középiskolában nem csinálják végig a matematikafakultációt a diákok, mert a legtöbb helyen elég a felvételihez az alapszintű érettségi. A hallgatók okosak, de a matematikai alaptudásuk hiányos – magyarázza.
 
   A másik ok pedig a magyarországi konzervatív, merev, férfi-női szerepekkel lehet összefüggésben. A fiatal lányok ugyanis feltűnő mértékben hiányoznak az egyetemi informatikusképzésből. Horváth Zoltán ezt inkább azzal magyarázza, hogy a középiskolában nem kapnak a lányok megfelelő információkat a területről, és ez a hamis kép valószínűleg félrevezeti őket, amikor felsőoktatási tanulmányaikat tervezgetik. – Pedig ugyanolyan tehetségesek, mint a fiúk – hangsúlyozza.
 
   A lányok hiányát már több cég és képzőközpont is problémásnak tartja. A Microsoft Magyarország például a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen DigiGirlz néven rendezvénysorozatot indított, amely középiskolás és egyetemista lányokat célzott meg, hogy megismerjék az IT-szektor karrierútjait, az informatikusi pálya lehetőségeit. A Cisco pedig a nemzetközi Lányok az informatikában Nap (Girls in ICT Day) kezdeményezésre csatlakozva nyílt napokkal próbálja népszerűsíteni a pályát a nőknek. A Nők a Tudományban Egyesület éppen a mai napon rendezi a Lányok napját, amelyre országszerte háromezer lányt várnak 43 hazai és nemzetközi vállalatnál, tíz egyetemen és öt kutatóintézetben.
 
Forrás: Népszabadság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs elég jó matekos.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector