Startlaphoz Csatlakozz!

Településvezetőkkel, jegyzőkkel, a szakszervezetekkel egyeztettek a törvénymódosítás előtt

Nem vesznek át a járások önkormányzati feladatokat

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 05. csütörtök, 18:31

A járásokhoz csak államigazgatási feladatok kerülnek, önkormányzatiak nem − mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára tájékoztatóján. A járási rendszer kialakítása sem az önkormányzati jogokat, sem pedig a helyi közügyek intézésével kapcsolatos kérdéseket nem érinti.

    Az új rendszer 2013. január 1-jei indulásával a jegyzőknél 81  államigazgatási feladat marad, egyebek között a helyi adózással, a  birtokvédelemmel, a hagyatéki és szociális ügyekkel kapcsolatosak. A  járási hivatalok 80 feladatot vennének át, például a személyiadat-,  lakcím-, útlevél-nyilvántartás, a gyám- és munkaügy és a szabálysértések  terén. Utóbbiakat már április 15-étől. Az államtitkár hangsúlyozta, a "végső cél" az egyablakos ügyintézés, hogy a polgárok 2013 végéig egyetlen helyen, a kormányablakoknál intézhessék ügyeiket.

    Szabó cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a polgármestereknek, köztisztviselőknek, érdekvédelmi és szakszervezeteknek ne lett volna lehetőségük a törvénymódosítás előtti társadalmi egyeztetésre, állítása szerint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével, a településvezetőkkel,  a szakszervezetekkel, a jegyzőkkel meghosszabbított határidővel folytattak ilyeneket. Januárban 757 javaslat érkezett a KIM-hez, 309 közvetlenül a településektől, 263 pedig az érintett terület járási székhelyével kapcsolatban.

    Az államtitkár visszautasította az új struktúra többletköltségeit firtató korábbi híreket is, véleménye szerint sem több emberre, sem beruházásokra nem lesz szükség az átálláshoz, a feladatellátást biztosító ingó és ingatlan vagyontárgyak ugyanis átkerülnek a járási hivatalokba. Az önkormányzati hivatalokhoz − ahol eddig a jegyzők által instruált köztisztviselők végezték dolgukat − hasonló módon, de az új rendszerben állami tisztségviselők látják majd el a feladatokat.

    Egyelőre nem ismert a leendő járások száma, azok székhelye, illetve az sem, hogy mely települések tartoznak majd az egyes járásokhoz. Az új területi egységek számáról legkésőbb június 30-ig kell döntést hozni. Kérdéses a budapesti körzetek száma is, korábban hét egységet terveztek a fővárosban, azonban a KIM szerint érkezett olyan kérés is, amely kerületenként alakítaná ki azokat.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem vesznek át a járások önkormányzati feladatokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector