Startlaphoz Csatlakozz!

Egyes szakmákban már a nettó 60 ezer forintot is meghaladja

Óriási a férfiak bérelőnye itthon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 08. kedd, 12:16

Tovább nő a férfiak és nők fizetése közti különbség a diplomás-pályakövetési rendszer statisztikái szerint, egyes szakmákban már a nettó 60 ezer forintot is meghaladja a férfiak bérelőnye. A friss diplomások körében viszonylag alacsony, 5,8 százalékos a munkanélküliség, a korosztályos átlag ugyanakkor ennek többszöröse, ezért 2020-ig 200 milliárdnyi uniós forrásból javítják a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit – olvasható a Magyar Nemzetben.

   Már csak két napig pótolhatják hiányzó dokumentumaikat a felsőoktatásba jelentkező fiatalok, és július 10-ig módosíthatják a megjelölt szakok sorrendjét is – hívta fel a figyelmet az Educatio Kft. A ponthatárokat július 24-én hirdetik ki. A bejelölt szakok rangsorolásakor megkönnyítheti a felvételizők dolgát az Educatio diplomás-pályakövető rendszere (DPR), amely 32 felsőoktatási intézmény bevonásával méri évről évre az elhelyezkedési és fizetési esélyeket. A legfrissebb statisztikából kiderül például, hogy a friss diplomások havi nettó átlagjövedelme 168 400 forint. Képzési területenként jelentősek a különbségek: míg egy testnevelő-edző 109 ezret vihet haza havonta, a gépészmérnöki szakmában már a pályakezdők is bruttó 278 ezer, a villamosmérnökök pedig 290 ezer forintról indulnak.
 
  Nem mindegy, hogy melyik szakot melyik intézményben végezzük el, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai karán végzettek például nettó 251 ezres jövedelemről számoltak be, míg a Debreceni Egyetem informatikusai 193 ezret keresnek. A jogászok között szintén a pázmányosok vezetnek 198 ezres fizetéssel, ezzel szemben a Pécsi Tudományegyetemről kikerülők 182 ezer forintot, a Szegeden diplomázók pedig 167 ezret kapnak kézhez, a győri Széchenyi István Egyetemen végzettek pedig csak 146 ezer forintot.
 
   Ijesztően sokat nyom a latban a fizetési besorolásnál a pályázó neme is – derül ki a felmérésből, amely szerint évről évre nő a férfiak bérelőnye. Míg 2011-ben 40 ezer forinttal kerestek többet női kollégáiknál, 2012-ben 45 ezerre nőtt a különbség, 2013-ban pedig már átlagosan 50 ezres eltérést mértek. Mindez persze szakterületenként változó: míg például az egészségügyben nem jelentős az eltérés, a gazdasági szektorban nettó 54 ezerrel, az informatikusok között pedig 64 ezerrel több vándorol a férfiak zsebébe, mint nő kollágáikéba.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Óriási a férfiak bérelőnye itthon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector