Startlaphoz Csatlakozz!

Bolívia

Már tízéves koruktól dolgozhatnak a gyermekek az új törvény szerint

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 20. vasárnap, 14:39

Már tízéves kortól önállóan dolgozhatnak Bolíviában a nagy szegénységben élő családok gyermekei egy új törvény szerint, amelyet helyi idő szerint csütörtökön írt alá Álvaro García alelnök. A jogszabály súlyos aggodalmat keltett a gyerekjogok védelmezőinek körében.

    Az új törvény általánosságban 14 éves kortól teszi lehetővé a munkavállalást, összhangban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ajánlásával, de tesz két kivételt is. Tizenkét éves kortól a gyermekek saját szerződéssel önálló munkavállalóként is dolgozhatnak, ha mellette folytatják az iskolát is. Tízéves kortól pedig szülői felügyelet mellett vállalhatnak munkát, ha nem hagyják abba a tanulást. Feltétel, hogy a kiskorú saját akarata szerint is dolgozni akarjon, szülei beleegyezzenek, a helyi gyermekvédelmi hatóság és a munkaügyi tárca is hozzájáruljon, és - szintén a gyermekvédők - megállapítsák, hogy szegény, a gyermekmunkára rászoruló családról van szó. 

    A törvényt kihirdető García alelnök azt mondta hogy a jogszabály szövegét nehéz volt megfogalmazni a gyerekjogokról szóló nemzetközi egyezmények miatt (amelyeket La Paz is aláírt), de „tekintettel kellett lenni a bolíviai realitásra is”.

    García azt bizonygatta, hogy a kormány célja felszámolni a nincstelenséget Latin-Amerika legszegényebbnek tartott államában. Hivatalos adatok szerint az ország lakosságának húsz százaléka tekinthető mélyszegénységben élőnek, de a hatóságok a szegény kategóriába tartozónak tekintik a népesség felét. 

    A gyermekek jogait védők széles köre - beleértve a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) is - vizsgálatot sürget annak megállapítására, hogy Bolívia megsértette-e a nemzetközi egyezményeket, amelyek betartására pedig kötelezettséget vállalt. 

    A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet illetékes igazgatója úgy vélte, hogy Bolívia a világ többi részével ellentétes irányba lépett. Lehet, hogy a gazdasági nehézségekre rövid távon megoldásnak tűnik a gyermekmunka, valójában viszont az éppen a szegénység egyik oka - hangoztatta Jo Becker. Kifejtette, hogy aki gyermekmunkásként kezdi, az legtöbbször csak alacsony képzettségig jut, és így a jövedelme is kevés lesz. Hozzátette, hogy később ezek az emberek valószínűleg saját gyermekeiket is dolgozni küldik, így a szegénység spirálja tovább súlyosbodik.

    Bolíviában egy 2010-es nemzetközi statisztika szerint 850 ezer 7-15 éves gyermek- vagy serdülőkorú fiatal dolgozik.

    Az új törvény tiltja a gyerekmunkát a bányászatban, akárcsak a cukornádaratásnál, és nem engedi a téglagyári vagy a kórházi munkát sem.

    A tízmilliós országban 2006 óta Evo Morales elnök szocialista pártja kormányoz. Az ajmara indián származású Morales - aki baloldali radikálisként és a dél-amerikai őslakos identitás egyik fő szószólójaként ismert - annak idején maga is végzett gyermekmunkát lámapásztorként - emlékeztetett a kiskorúak alkalmazását ellenőrző szervezet egyik illetékese.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Már tízéves koruktól dolgozhatnak a gyermekek az új törvény szerint.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector