Startlaphoz Csatlakozz!

Németországban megduplázódott a külföldi munkavállalók száma

HWWI: a krízisévek növelték a munkaerő mobilitást az Európai Unióban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 03. szerda, 07:02

A krízisévek növelték a munkaerő-mobilitást az Európai Unióban, egyre több uniós polgár keres állást és települ át egy másik uniós tagállamba - állapítja meg a német HWWI (Hamburgisches WeltWirtschaftsInstitut) gazdasági kutatóintézet tanulmánya.

    Az Európai Unióban 2009 és 2012 között 20 százalékkal nőtt a munkavállalási céllal más országba települők száma. Németországban pedig ezalatt a jó elhelyezkedési és kereseti kilátásoknak köszönhetően megduplázódott a külföldi munkavállalók száma. 

    A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint 2009-ben az EU (jelenlegi) tagállamaiból összesen 348 ezren települtek át Németországba, 2013-ra pedig számuk már 727 ezerre emelkedett. Tavaly a legtöbben (17,1 százalék) Lengyelországból, illetve (12,1 százalék) Romániából érkeztek Németországba.

    Thomas Straubhaar, a HWWI igazgatója a tanulmány bemutatója alkalmából elmondta, hogy a krízisévek megfordították a munkavállalási célú vándorlás fő irányát az Európai Unióban. "Az egykori közkedvelt bevándorló országok, mint például Spanyolország, időközben nettó kivándorlóvá váltak" - mutatott rá. Spanyolország, Olaszország vagy Írország helyett az EU keleti tagországaiból érkező munkavállalók mostanra már Németországot és Ausztriát részesítik előnyben. 

    Az euróövezeti krízisrégiókból is megindult az elvándorlás is Európa "magja" felé. A fokozódó munkaerő-mobilitás hajtóerejét az eltérő foglalkoztatási és kereseti kilátások adják. Spanyolországban, Görögországban és Írországban a krízisévekben megháromszorozódott a munkanélküliségi ráta, Portugáliában pedig a duplájára emelkedett, miközben Németországban csökkent. "Az emberek oda mennek, ahol a munkahelyek vannak, de munkaerő-vándorlási folyamat mozgásban tartásában az EU keleti és nyugati régiói közötti kereseti különbségek is fontos szerepet töltenek be" - mondta el az igazgató.

    A mobilitás a fiatal, magasan képzett munkavállalók körében is megemelkedett. Az EU 15 "régi" tagállamába az "új" tagállamokból áttelepült munkavállalóknak immár mintegy harmada túlképzettnek számít - emelte ki Christina Boll, a HWWI kutatási igazgatója. "A túlképzettség az az ár, amit a magasan képzett munkavállalók hajlandóak a célországban egy állásért megfizetni" - mondta. A krízisrégiókból érkező alacsonyan képzett munkavállalók alkalmazási esélyei azonban a célországokban sem túl rózsásak - tette hozzá.  
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - HWWI: a krízisévek növelték a munkaerő mobilitást az Európai Unióban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector