Startlaphoz Csatlakozz!

A külföldiek magasabb képzettsége és erősebb motiváltsága miatt alkalmazzák őket a brit munkaadók

Meglepő hír a magyar vendégmunkásokról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 18. szombat, 17:38

Nem az olcsóbb foglalkoztatás motiválja azokat a brit munkaadókat, akik szívesen alkalmaznak a kelet-közép-európai országokból érkezett vendégmunkásokat, hanem a külföldiek magasabb képzettsége és erősebb motiváltsága - derült ki egy felmérésből.

   Azok a brit munkaadók, akik egyre több uniós vendégmunkást foglalkoztatnak, főként azt díjazzák, hogy a külföldiek tapasztaltabbak és szorgalmasabbak a brit alkalmazottaknál. Nem arról van tehát szó, hogy a béreket akarják leszorítani. Egy nemrégiben készült felmérésben csak 12 százalékuk nyilatkozta azt, hogy fontosabb szempont a vendégmunkások foglalkoztatásában az alacsonyabb bér, mint a jobb munkaerkölcs és a magasabb tudás - idézi a jelentést a Financial Times.
 
   Mindez a Chartered Institute of Personnel and Development vizsgálatából derült ki, amelyben ezer munkaadót kérdeztek meg. A külföldiek foglalkoztatását ellenzők legfőbb érve az, hogy a vendégmunkások olcsóbban végzik el ugyanazt a munkát, mint a britek, ám a vizsgálat kiderítette, hogy a fő szempont nem ez, hanem az, hogy az alacsony vagy gyenge képzettséget igénylő állásokra nehéz helyi jelentkezőt találni. További tanulsága a jelentésnek, hogy migráció az elmúlt években is rendületlenül, évi 38 százalékkal bővült.
 
Sok külföldi
 
   A bevándorlás ellenzői, élükön a brit függetlenségi párttal (Ukip), egy korábbi felmérésre hivatkoznak, amely a nemzeti statisztikai hivatal adatai alapján arra a követeztetésre jutott, hogy 1997 és 2014 között majdnem kétszer annyi állást kaptak meg a külföldiek a szigetországban, mint a Nagy-Britanniában születettek. Ez az időszak lefedi az EU 2004-es és 2007-es bővítését is - az előbbiben lépett be szomszédaival együtt Magyarország is az unióba, az utóbbiban Románia és Bulgária.
 
   Ez alatt a szűk két évtized alatt 2,8 millióról 4,7 millióra nőtt a Nagy-Britanniában szerencsét próbáló vendégmunkások száma, míg a helyi munkaerő 1,5 millióval, 25,8 millióra bővült. A 16 és 24 év közti korosztály körében 17 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami azt jelenti, hogy ebben a rétegben 995 ezer embernek nincs állása.
 
Jó ez
 
   A bevándorlás támogatói azonban azzal érvelnek, hogy a vendégmunkásokat alkalmazó cégek többsége, 51 százaléka bővíteni tudta tevékenységét az elmúlt két évben, míg a csak briteket foglalkoztatók estén csupán 39 százalék ez az arány. Ráadásul a friss felmérésből kiderül, hogy a külföldiekkel dolgoztató vállalatok gyakrabban kapcsolódnak be tanoncprogramokba vagy más képzésekbe, tehát az sem igaz, hogy pusztán a képzettebb külföldiekkel váltják ki a képzetlenebb briteket.
 
   A vizsgálatból ugyanakkor az is kiderült, hogy a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országokból érkezők átlagéletkora 25 és 34 év között van. Ez azt sejteti, hogy mielőtt a szigetországba utaztak, már számottevő munkatapasztalatot szereztek saját hazájukban. Nagy-Britanniában több mint kétharmadukat foglalkoztatják alacsony vagy közepes képzettséget igénylő munkakörökben, míg az EU 2004-es bővítése előtt a szigetországban érkezett vendégmunkások esetén csupán egyharmados volt ez az arány.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Meglepő hír a magyar vendégmunkásokról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector