Startlaphoz Csatlakozz!

Csak a cégek fizetnek majd kevesebbet

101 milliárddal több adót várnak tőlünk Orbánék jövőre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 02. vasárnap, 09:42

A lakosság összesen 1801 milliárd forinttal gyarapíthatja az államkasszát 2015-ben, ellenben a cégektől kevesebb bevételt várnak Orbánék – írja az mfor.hu.

Többet adózunk - látszólag
 
   A 2015-re tervezett költségvetés bevételi oldalát nézve látható és felismerhető a kormányzati szándék, miszerint a fogyasztáshoz kapcsolt adózást szeretné növelni. Igaz, a lakosság is 6 százalékkal, vagyis 101 milliárddal többet fog befizetni a tervek szerint, utóbbi javarészt az inflációval, a gazdasági növekedéssel és nem utolsó sorban a bővülő foglalkoztatásnak, így a több adófizető állampolgárnak köszönhető.
 
  A lakosság befizetései jövőre 1801 milliárd forintot tehetnek ki, melyen belül a személyi jövedelemadó soron 1634 milliárd forint szerepel, vagyis 85 milliárddal több az idei előirányzatnál. Illetékként a tervek szerint 120 milliárdot (10-zel többet) fizethetünk majd jövőre, míg a gépjárműadó soron 6,5 milliárddal szerepel magasabb összeg, 45,5 milliárd forint.
 
Több fogyasztás - több adó
 
  A lakossági befizetésekkel párhuzamosan, ám arányaiban kisebb mértékben nőnek a fogyasztáshoz kapcsolt adókból származó bevételek. A jövőre várt 4464 milliárd forint ugyanis 3 százalékkal haladja meg az idei évi előirányzatot, ez 148 milliárdos növekedést jelent. A fogyasztáshoz kapcsolt adókon belül a legnagyobb tételt az áfa jelenti, melynél az idei évi 3014 milliárdos előirányzat után 3171 millirádot várnak jövőre. Bár ez így önmagában is 5 százalékos ugrást jelent, de az NGM az áfasoron még ennél is merészebben „álmodott”, ugyanis könnyen lehet, hogy az 2014-es áfabevételi tényszám - a vártnál kisebb infláció - miatt alacsonyabb lesz a tervnél. Vagyis a 2015-os előirányzat és a 2014-es tényleges áfabevétel között 5 százaléknál is nagyobb lesz a különbség. Ez pedig a háztartások fogyasztásának várható növekedése (+2,6%) és az ideinél magasabb infláció (+1,8%) mellett a gazdaság további jelentős „kifehérítését” is feltételezi.
 
   Az áfa mellett jelentős tétel a jövedéki adó, mely esetében 2 százalékkal kevesebb a jövő évi terv, 913,5 milliárd forint. A csökkenést leginkább az indoklásként megnevezett, nagyrészt európai uniós jogharmonizációval lehet indokolni. Ez ugyanis egyes tételek esetében adócsökkenéssel,  míg mások esetében az adó emelkedésével jár ez együtt.
 
  A fogyasztáshoz kapcsolt adók közül két tétel még az, amit érdemes megemlíteni. Egyrészt a távközlési adó, melyből elméletileg 12,2 milliárddal többet várnának, viszont ezt még az internetszolgátatásokra történő kiterjesztéssel együtt kalkulálták. Így ez a tétel az adójavaslat visszavonása miatt mindenképpen módosulhat. A másik fontosabb adónem, a pénzügyi tranzakciós illeték, melyből az idei 269,4 milliárd után jövőre 262,2-t várnak. Ezzel kapcsolatban pedig az az érdekes helyzet alakult ki, hogy a költségvetési törvényjavaslat szerint a bankkártyás vásárlások illetékmentessé válnak, viszont Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Este című műsorában ezt cáfolta.
 
Csak a cégek fizetnek majd kevesebbet
 
  A gazdálkodó szervezetek befizetései soron 1 százalékos bevételcsökkenést terveznek jövőre Vargáék, mely elsősorban az igénybe vehető társasági adókedvezményekkel van összefüggésben. Mint például a filmalkotások, az előadó-művészeti szervezetek és a látvány-csapatsportok kedvezményezett támogatás-igénybevételének megkönnyítésével, illetve a felsőoktatás támogatásának ösztönzésével adóalap-kedvezmény révén. Társasági adóból egyébként 341 milliárdos bevételt várnak az idei 358 milliárd után. Az egyszerűsített vállalkozási adóból (EVA) származó bevétel 67-ről 83,8 milliárdra nő jövőre, amivel párhuzamosan a kisadózók tételes adója (KATA) 56,3 milliárdra csökken az idei 78-ról, a kisvállalati adó (KIVA) pedig 16,4-re a mostani 45,4 milliárdról. Ezek a drasztikus módosítások azonban csak az idei évre alapozott módosítások lehetnek, hiszen az EVÁ-ból várhatóan a terveknél több, a KATÁ-ból és a KIVÁ-ból jóval kevesebb folyik be a költségvetésbe.
 
   A többi fontosabb tétel esetében érdemi változás nem történik a benyújtott törvénytervezet szerint. A bankadó 144,2 milliárd lehet az idei 144 után, közműadóként 1 milliárddal többet, 54 milliárdot fizethetnek be a cégek, a reklámadóból befolyó bevétel pedig eegy nagyon „szerény”, a költségvetés szempontjából irreleváns mérték, 6 milliárd forint lehet.
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 101 milliárddal több adót várnak tőlünk Orbánék jövőre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector