Startlaphoz Csatlakozz!

Kötelező óvodai nevelés lesz

Lesz-e elég óvónő jövőre?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 18. kedd, 11:25

Jövőre közel 900 új óvodai férőhely létesült azokon a településeken, ahol férőhelyhiány várható. Jelenleg is óvónőhiány van, jövőre az új férőhelyek révén további gondok lehetnek, de sok végzős a nyelvvizsga hiánya miatt nem tud elhelyezkedni – írja a Világgazdaság.

   „Jövő év júniusának végére 897 új óvodai férőhely létesülhet azokon a településeken, amelyeken a várható óvodások száma és a rendelkezésre álló óvodai férőhely viszonyában az óvodakötelezettség bevezetésével férőhelyhiány várható” – közölte az Emmi Köznevelésért Felelős Államtitkársága. Erre a fejlesztésre mintegy egymilliárd forintot biztosítanak. Jövő szeptembertől 3 éves kortól kötelező lesz az óvodai nevelés. Ezt eredetileg már az idén szeptembertől bevezették volna, de halasztottak, mivel a kormányoldalon is attól tartottak, hogy nem lesz elegendő férőhely minden településen.
 
  Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nemrég azt nyilatkozta, hogy az óvodai ellátásban uniós és hazai forrásokból jövőre négyezer férőhely létesülhet. Az köznevelési államtitkárság lapunkkal közölte, a 2014/2015-ös nevelési évben az előzetes adatok alapján 321 600 gyermek létesített óvodai jogviszonyt. Augusztus 31-éig a harmadik életévét betöltött gyermekek száma 345 700 főre becsülték. A 2015/2016-os nevelési évben az augusztus 31-ig harmadik életévét betöltött gyermekek száma várhatóan 335 ezer fő lesz. Jelenleg 378 532 óvodai férőhely van az országban. 2011 és 2014 között összesen 23,137 milliárdos értékben 5693 új férőhelyet hoztak-hoznak létre.
 
   „A fejlesztések révén több helyen is történt férőhelybővítés, de sajnos nem annyi, mint amennyire szükség lenne” – nyilatkozta a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület (MÓE) vezetője. Fábián Katalin elmondta, hogy elvileg több férőhely van az országban, mint amennyi óvodás van, de területi egyenlőtlenségek vannak. Így például Budapesten és annak agglomerációs körzetében jelentős férőhelyhiány van. A MÓE elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy annak ellenére vannak gondok egyes településeken, hogy csökken a születések száma és jelentős a kivándorlás is.
 
  Az új férőhelyekhez új alkalmazottak is kellenek majd, de MÓE elnöke szerint jelenleg is sokan fordulnak hozzájuk, mivel nincs elég óvónő főként Budapesten és környékén, valamint az Alföldön, főként a kisebb falvakban. A szakemberekből azért is hiány van, mivel sok végzős nem tudta letenni nyelvvizsgát, így nem lehet alkalmazni őket. Arányuk akár 40 százalék is lehet, azt nem lehet tudni, hogy mennyien jelentkeztek diplomamentésre. Fábián Katalin szerint a béremelés növelte a kedvet az óvónői pályán, többen jelentkeztek, de ők még nem végeztek.
 
   Az államtitkárság szerint a férőhelyek folyamatos felülvizsgálatakor az derült ki, hogy azok száma évről évre is átrendeződik a települések között. Az államtitkárság szerint a jelenlegi nevelési év előzetes adatai alapján 31 240 főállású és 215 részmunkaidőben foglalkoztatott óvodapedagógus van alkalmazásban. Az előző évhez képest 367 fővel nőtt a főállású és 28 fővel a részmunkaidős óvodapedagógusok száma. A nevelőmunkát segítők száma egy év alatt 690 fővel nőtt. Az EU tagállamaiban az egy pedagógusra jutó gyermeklétszám 13 fő, addig Magyarországon ez az arány egy pedagógusra 11 gyermek.
 
Nem mindenki érett három évesen az óvodára

   Fábián Katalin szerint a kormány részéről nyomásgyakorlás történt, hogy már 6 éves korban elkezdjék az iskolát a gyerekek a férőhely hiányok enyhítése érdekében, pedig sokan közülük nem iskolaérettek. Egyes településeken pedig annyira nincs gyerek, hogy a 2,5 éves gyereket is felveszik, hogy ne kelljen bezárni az óvodát. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület vezetője ellenzi, hogy 3 éves kortól kötelezővé teszik az óvodai nevelést, mivel a szülőknek joga van a gyerekükkel lenni, nem mindenki érett 3 évesen az óvodára.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lesz-e elég óvónő jövőre?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector